reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Silvermont: ofenzíva do světa tabletů a mobilů

27.6.2013, Petr Štefek, recenze
Intel Silvermont: ofenzíva do světa tabletů a mobilů
Intel tento měsíc uvedl zbrusu novou architekturu Silvermont, která bude pro společnost vstupenkou do elitního klubu výrobců špičkových platforem pro tablety a smartphony. Silvermont nebude žádné ořezávátko a třást se před ním může AMD Jaguar i ARM Cortex A15.
Intel si v poslední době dává záležet na tom, aby dohnal v oblasti integrovaných GPU náskok AMD nebo Nvidie, které jsou na tom stále podstatně lépe. Prozatím příliš mnoho nevíme o tom, jak budou v případě grafiky odstupňovány platformy Baytrail a Merrifield nebo případně další mutace Silvermontu. Prozatím to vypadá, že Intel vsadil na svou grafiku sedmé generace, kterou jsme mohli spatřit v Ivy Bridge.

Nejblíže svému uvedení je pouze platforma Baytrail, která je určena pro tablety. Bohužel také nevíme, jak si Intel představuje přesnou konfiguraci integrovaného GPU, ale mělo by se jednat o přibližnou jednu čtvrtinu povedeného Intel HD 4000 (to znamená 4 EU z 16 EU přítomných na HD 4000 u Ivy Bridge). Na jaké frekvenci bude integrovaná grafika pracovat je bohužel také tajemstvím, takže ani příliš nemůžeme odhadnout výkon ve srovnání s řešením AMD Jaguar (128 stream procesorů).



Schéma Intel HD Graphics 4000


Podle některých zdrojů by měl grafický výkon zhruba odpovídat tomu, kde se nyní nachází iPad současné generace, což mi připadá poněkud málo na ještě neuvedenou platformu, jejíž produkty tady budou nejdříve za půl roku. Intel má v rukávu další eso v podobě eDRAM, kterou již využil u svého nového Haswellu na desktopu a v případě mobilních zařízení by měla velké opodstatnění. Je ovšem zřejmé, že z důvodu nákladů a také spotřeby a plochy SoC s podobnou kulišárnou nemůžeme při současném výrobním procesu počítat (možná až s příchodem 14nm).

Atom měl vždycky poněkud těžkou pozici a jeho výkony často nebyly příliš přesvědčivé. Pokud bychom si ovšem původní Atom (Bonnell) srovnali s například s Pentiem M v tehdejších noteboocích, tak se zhruba dostaneme k tomu, že Bonnel na frekvenci 1,6 GHz dokázal konkurovat Pentiu M 1,2 GHZ. Silvermont na tom bude ve srovnání podobně a odhaduje se, že výkon optimistické frekvence (protože ještě pracovní takty neznáme) 2,4 GHz by mohl odpovídat zhruba architektuře Penryn na frekvenci poloviční. Mluvíme zde ovšem výhradně o single-thread aplikacích, neboť díky přítomnosti více jader je pravděpodobné, že vícejádrový Silvermont výkonnostně předčí zmiňovaný Penryn na všech frontách.
Intel bude svou platformu Baytrail zřejmě tlačit nejen do zařízení s operačním systémem Windows 8, ale také do zařízení s Androidem. Na druhém jmenovaném bude jeho výkon naprosto špičkový a také u hladovějších Windows 8 se dá očekávat solidní rychlost a využitelnost pro případnou seriózní práci (hybridní notebooky) v případě adekvátních periferií. Provozování plných Windows 8 na podobných zařízení bude ale nejspíše ideální až na příštím evolučním kroku v podobě Airmontu, který by mohl nabídnout nejen lepší výkon a případně eDRAM, ale také výkonnější grafiku, která se stává nutností s rostoucím rozlišením a náročnějšími aplikacemi.
reklama