reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD 520 a Kingston SSDNow V+200 v testu

22.2.2012, Jan Vítek, recenze
Intel SSD 520 a Kingston SSDNow V+200 v testu
Výrobci neúnavně vyvíjejí nové modely SSD, a tak musíme reagovat také my s naším testem, v němž se předvedou novinky firem Intel a Kingston. Obě testovaná SSD jsou založena na identických kontrolerech firmy SandForce a obě jsou určena pro běžné spotřebitele.

Kingston SSDNow V+200 - 120 GB


SSD od Kingstonu je na rozdíl od Intelu SSD 520 hezčí díky barevnému štítku a lépe provedenému povrchu, ale o to nakonec vůbec nejde. Rodina SSDNow V+200 se skládá z modelů o kapacitě 60 až 480 GB, což odpovídá i předchozímu Intelu, i když mezistupně mají odlišné kapacity. K nám dorazil 120GB model (z toho dostupná kapacita 111,79 GB) , a to v balení Upgrade Kit, které obsahuje také mnoho příslušenství. Pořídit si však budeme moci i verze bez příslušenství.





Kingston SSDNow V+200 mají rovnou jeden šroubek přelepený ochrannou samolepkou, jejíž poškození znamená ztrátu záruky a kromě datového a napájecího SATA portu mají také čtyřpinový konektor. Ten nejspíše slouží výrobci pro servisní účely.





A stejně jako jiné modely Kingston SSD ve verzi Upgrade Kit, i tento má v balení velmi široké příslušenství. Od Kingston HyperX SSD se ale liší jinak provedeným rámečkem pro montáž do 3,5" pozice (zde se skládá ze dvou dílů) a také zde nenajdeme šroubovák ve tvaru propisky. Zato tu ale nechybí veškeré potřebné kabely a šroubky včetně rámečku pro rozhraní USB 2.0.





Tento rámeček budeme moci využít pro migraci dat a operačního systému v případě, že hodláme SSD instalovat do notebooku vybaveného pouze jednou pozicí.
 
 

Intel SSD 520 Series - 240 GB


Od Intelu k nám dorazil 240GB zástupce nové rodiny SSD 520 Series, což je dobře, neboť jej budeme moci přímo porovnat s dříve testovaným SSD 510 Series, jenž měl kapacitu 250 GB. Ten byl, respektive jeho výsledky, i v nedávném testu, kde se ukázalo, že moderním SandForce se použitý Marvell nevyrovná.





Náš model s kapacitou 240 GB (z toho dostupná kapacita 223,57 GB) má výšku 7 mm, respektive klasických 9,5 mm, ale to jen díky tomu, že má na sobě černý plastový rámeček. Plnou výšku má pouze nejvyšší model s kapacitou 480 GB. Na štítku se také dočteme, že odstranění jediného šroubku nebo štítku znamená ztrátu záruky, ale o onom černém rámečku by to snad nemuselo platit.





Toto SSD má tedy klasické provedení. Intel se nikdy nesnažil své zákazníky zaujmout pestrobarevnými potisky či eloxovanými povrchy, a tak můžeme vidět jen surový hliník s několika závity a nezbytnými konektory rozhraní Serial ATA 6 Gbps.





Intel se však v tomto případě rozhodl zaslat verzi, která podobně jako vybrané modely od Kingstonu obsahuje široké příslušenství. Zde se dočkáme samolepky Speed Demon, CD s informacemi a softwarem pro přenos dat z původního disku, dvou sad šroubků s kovovým adaptérem pro montáž do 3,5" pozice a také datového i napájecího kabelu.

To bychom měli z úvodu vše a nyní budou následovat už jen testy.
reklama