reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak na obraz a data přes celý dům?

25.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Jak na obraz a data přes celý dům?
Chcete si po domě rozvést HDMI signál? Máte server ve sklepě, kancelář na půdě a chcete server spravovat vzdáleně? Právě v těchto případech poslouží extender, který umožní prodloužit dosah často krátkých kabelů.
Kapitoly článku:
  1. Představení a konstrukce
  2. Praktické zkušenosti a závěr

Proč chtít extender?


Jistě to znáte. Do obýváku si pořídíte nový projektor, server v komoře nemá žádný monitor, a tak je potřeba jej spravovat vzdáleně. Často pak řešíte problém tím, že přenášíte monitor, klávesnici a myš. Vše trvá nějaký ten čas. Většinou lze takový server spravovat vzdáleně po síti, ovšem co když se stane něco závažnějšího a je třeba diagnostikovat problém takříkajíc na místě? A proč nezůstat sedět v kanceláři a celý problém opravit z ní? Stačí mít extender na HDMI a USB. Stejně tak v obývacím pokoji řešíte problém, že projektor musí být umístěn na opačné stěně než zbytek elektroniky. Jak dostat HD signál na druhou stranu místnosti? Dlouhé HDMI kabely jsou pekelně drahé a často ani ty nestačí se svou délkou. Co s tím? Odpověď je jednoduchá: extender.

Dnes se podíváme na dva základní extendery pro HDMI a USB od výrobce PremiumCord. Jde o pasivní extendery, a tak není třeba řešit napájení a tahání dalších kabelů či hledání zásuvky.





HDMI


Po rozbalení na vás vyskočí dvě jednoduché krabičky. Po designové stránce není co řešit. Jsou to opravdu jen krabičky, co se stejně někde budou válet pod stolem. Přesto si výrobce neodpustil trochu extravagance a musím přiznat, že jim to sluší.


Funkce takového zařízení je až prozaicky jednoduchá a popisovat ji by bylo něco jako popisovat Holyhop z Červeného Trpaslíka. Přesto je třeba dodržet pár zásad. Jedna krabička slouží jako zdrojová a druhá jako přijímací. Také délka dvou kabelů Cat5e by měla být stejná.





I přestože jde o pasivní řešení bez přídavného napájení, je vybaven přijímač napájecím konektorem. Zdroj však v dodávce není a jde tedy spíš o fakt, že výrobce dělá i aktivní verzi se zesilovačem. Prodává stejné výrobky a jen jedno balení ošidí o zdroj. Má to výhodu, že si kdykoli můžete zdroj pořídit a vytvořit tak z pasivního extenderu aktivní. No není to krásné? Kdo by čekal v dnešní době, že něco bude takto modulární?

A samozřejmě abych nezapomněl na to nejdůležitější. Maximální délka ethernetových kabelů je 60 m.


USB


USB extender je daleko jednodušší a zde je popis opravdu téměř zbytečný. Místo dvou kabelů Cat5e použijete pouze jeden, a to délky také maximálně 60 m. Právě délka 60 m je důležitá, protože taková vzdálenost je již dostatečná pro rozvod po rodinném domě či dokonce leckdy i menším paneláku. Máte server ve sklepě a kancelář na půdě? Není problém a tyto dva extendery by měly bohatě stačit. Přitom je jejich cena docela střízlivá.



Stejně jako HDMI extender je i USB vybaven napájecím konektorem. Přičemž zdroj v balení opět nenajdete.



Je třeba však podotknout, že jde o USB 1.1. Právě kvůli tomu bude rychlost posílání dat výrazně omezena na maximálních 12 Mbit/s, tedy 1,5 MB/s. Není tedy určen pro posílání velkých souborů, ale spíše jako záchrana. Bohužel tím je také degradováno použití pro USB kamery s vysokým rozlišením.
reklama