reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak na obraz a data přes celý dům?

25.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Jak na obraz a data přes celý dům?
Chcete si po domě rozvést HDMI signál? Máte server ve sklepě, kancelář na půdě a chcete server spravovat vzdáleně? Právě v těchto případech poslouží extender, který umožní prodloužit dosah často krátkých kabelů.
Kapitoly článku:
  1. Představení a konstrukce
  2. Praktické zkušenosti a závěr

Praktické testy


Pro vyzkoušení jsme nasadili dva stejné kabely Cat.5e délky 60 m, čistá měď. Schválně jsme nenasadili Cat.6 nebo 7, abychom vyzkoušeli dnes nejpoužívanější kabely, co najdete doma ve skříni. Nutno podotknout, že šlo o nový kabel. Firma PremiumCord také doporučuje použít kvalitního kabelu s průřezem AWG24. Je to logické, firma se zkrátka jistí, aby extender fungoval a nevracela se jí zařízení s tím, že nefungují, přestože je na vině třeba jen kabel. Dejte si také pozor na jakékoli poškození kabelu a špatně nacvaknuté koncovky.

Do USB byl zapojen flash disk Corsair Voyager GT 3.0 s USB 3.0 (abychom eliminovali vliv rychlosti samotného disku) a rozlišení bylo nasazeno 1920x1200 a 1920x1080. Zkusili jsme tedy i vyšší, než jaké je ve specifikacích samotného extenderu. Kabely byly rozmotány po domě a v podstatě svou cestu kopírovaly. Obraz 1920x1200 @ 60 Hz prošel bez sebemenších problémů. Je ovšem třeba dbát na některé zásady. První je mít kvalitní kabely, druhá je mít správně nacvaknuté koncovky se všemi žilami. Tedy ne jen 4, které často pro síť stačí.

U USB extenderu byla vyzkoušena rychlost přenosu. Jelikož jde o USB 1.1 zařízení, lze očekávat snížení rychlosti. V tomto případě se rychlost kopírování zastavila na 1 MB/s. Pro posílání velkých souborů to tedy není. Vzhledem k tomu, že bude USB extender využíván hlavně pro klávesnici nebo myš, to vadit nebude. Pokud však chcete rychlý a dlouhý USB kabel, poohlédněte se jinde.




HDMI extender při "práci" svítí.


S tím bychom se však nespokojili. Udělali jsme tedy takový test. Jeden kabel byl zkrácen o 1 m a opět byl vyzkoušen provoz. V tomto případě stále vše fungovalo bez problémů a HDMI signál prošel. Dále jsme zkusili jeden extrémně krátký 2m kabel a jeden 60m, v tomto případě už monitor hlásil "out of range". Z toho plyne, že jisté rozmezí v délce je tolerováno, ale extrémní případy už ne. Obecně raději kabely uřežte stejně dlouhé. Předejdete tím problémům. Navíc mít dva rozdílně dlouhé kabely nemá smysl. Proč plýtvat delším kabelem, když jej stejně ten kratší omezuje? Logiku to sice nedává, ale v rámci testů jsme to chtěli prověřit, protože třeba se vám nebude chtít dlouhý kabel stříhat, a tak jej na chvilku nasadíte.

Další test byl 2 × 60 m + 5m HDMI kabel. Zkrátka jsem zašátral ve skříni a na extender zapojil ještě 5m HDMI kabel. Tím jsme prodloužili dosah na 65 m a světe div se, fungovalo to bez sebemenších problémů.

Pokusil jsem se nasimulovat možné problémy. Např. pokud necháte onen 60m UTP kabel srolovaný do klubka, sem tam se obraz trochu rozpadal, resp. ztrácel se signál. To je ovšem problém spíše samotné kvality UTP kabelu než problém extenderu, který za to nemůže a je na vás, jaký kabel nasadíte. Pokud tedy máte po cestě různá rušení nebo potáhnete kabel podél jiného vedení, doporučuji sáhnout po lépe stíněném kabelu.


Závěr


Dnešní test extenderů ukázal, že relativně jednoduchá zařízení mohou v domácnosti či kanceláři hodně pomoci. Dvě "černé krabičky" prodlouží dosah HDMI a USB až na 60 m, resp. otestováno bylo i 65 metrů. Pokud se z jakéhokoli důvodu nedaří signál přes UTP poslat, je na vině právě kabel. V tom případě máte dvě možnosti. První je zkusit zesílit signál pomocí externího zdroje energie. Zde však musíte sehnat adaptér s odpovídajícími vlastnostmi. A druhá je výměna za lepší kabel s alespoň AWG24.



Potěšující však je, že obě zařízení fungují zcela bez problémů, mají adekvátní velikost a hlavně k obsluze opravdu nic nepotřebují. Pokud se podíváte na nabídku, která je na našem trhu, oba extendery patří do sféry levnějších a právě o to více je potěšující, že fungují bez problémů. Dají se pořídit i podstatně dražší, ale kladu si otázku proč, když poslouží i takto levné od PremiumCordu.

Pokud nemáte nějaké extrémní podmínky, není důvod kupovat dražší aktivní verze. Navíc vždy lze přídavné napájení dokoupit a případné problémy tím vyřešit. U USB však v tomto případě počítejte s výrazně nižší rychlostí, použití se tak zcvrklo na klávesnici, myš a případné posílání menších souborů.


Plusy



+ Funkční a bezproblémový provoz
+ Jednoduchá instalace
+ Není třeba externí napájení

Minusy



- Pouze USB 1.1


Orientační ceny v době testování:
PremiumCord HDMI extender na 60m přes 2x Cat5e: 881 Kč s DPH
PremiumCord USB 1.1 prodlužka po RJ45 do 60m: 431 Kč s DPH


Za zapůjčení HDMI a USB extenderů PremiumCord děkujeme CZC.

Jsou pro vás extendery a jiná drobná zařízení důležitá?
V anketě šlo hlasovat od 25.11.2013 do 14.11.2014. Počet hlasujících: 55
Ano, recenze na ně jsou vždy užitečné.96 %
Ano, ale vybírám jen v e-shopech.0 %
Ne, nezajímají mě.4 %
reklama