reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak tisknou profesionálové: OKI C610n

22.3.2010, René Pfeifer, recenze
Jak tisknou profesionálové: OKI C610n
Potřebujeme-li barevnou tiskárnu, která je dostatečně rychlá a robustní, aby vyhověla potřebám středně velké pracovní skupiny, přichází OKI s řešením v podobě série C610. Dnešní recenze v rámci tématu měsíce napoví, jak nová řada obstojí.

Uvedení do provozu


Případné obavy z instalace barevné laserové tiskárny OKI C610n nejsou na místě, postup je podobný tomu u jednodušších přístrojů. Stanici zapojíme do elektrické sítě, dle návodu vložíme kazety s tonery (v tomto případě hned čtyři), připojíme k počítači (nebo do sítě) a nainstalujeme ovladače. Sluší se poznamenat, že výměna všech vyjímatelných dílů není složitá, což v této kategorii tiskáren nebývá vždy pravidlem."


C610n - tonery

Instalaci ovladačů jsme spustili z dodaného CD, některé lze rovněž pohodlně stáhnout i z webu výrobce. Po nezbytném úvodu v podobě volby typu tiskárny přechází průvodce na manuální volbu jednotlivých komponent ovladačů. Komunikace je sice v češtině a instalátor je doplněn nápovědou ke každé položce, přesto by mnozí jistě uvítali možnost automatické instalace.


OKI - instalace ovladačů

Kromě ovladače tiskárny nabízí instalátor OKI další užitečné utility pro monitorování a správu tiskárny. Z mnoha vybíráme například Print Control Software, který umožňuje správcům sledovat používání tiskárny jednotlivými uživateli a kontrolovat náklady. Další zajímavou aplikací je Storage Device Manager pro administraci souborů uložených v paměti tiskárny - zejména tedy na SDHC kartě. Soubory mohou obsahovat data formulářů, makra nebo fonty.


OKI - Storage Device Manager

Tiskárna je nainstalována. Než přejdeme k testům v praxi, zmíníme se krátce o tiskové technologii OKI.


Digitální LED technologie OKI


Výrobce OKI ve svých tiskárnách již nějakou řádku let používá digitální technologii založenou na LED diodách, nikoli tedy na laserovém paprsku. Zdroj světla tiskáren OKI je tvořen velkým množstvím (tisíce) polovodičových svítivých diod, které svítí přes koncentrické čočky přímo na povrch válce. Není tedy třeba vychylovat jeden paprsek rotujícími zrcadly, jako je tomu u laserové technologie. Pole LED diod pokrývá celou délku válce, čímž se eliminuje jakákoliv možnost výskytu paralaxové nebo časové chyby.

laserová technologie
LED technologie OKI

Dalším podstatným rozdílem je velikost vyprodukované tiskové tečky. Zatímco laserové tiskárny jsou schopny vyrobit tečku o velikosti 60 mikrometrů, technologie LED umí vytisknout tečky s průměrem 34 mikrometrů.

Z těchto vlastností plynou výhody tiskáren OKI - menší, kompaktní rozměry, ostrý a čitelný tisk, rychlý tisk při vyšším rozlišení, odolnost a spolehlivost. Ostatně, na zástupci C610n se můžeme přesvědčit, jaká je realita.


Spotřební materiál a náklady na tisk


Laserové tiskárny OKI obecně disponují vysokokapacitními tonery a obrazovými válci s dlouhou životností, což má příznivý vliv na tiskové náklady. Jak je tomu konkrétně u testovaného modelu si nyní spočítáme. Soupis a orientační ceny výměnných dílů pro testovaný model C610n - viz tabulka níže.

Příslušenství
Cena
Tonery (8 000 černých a 6 000 barevných stránek)
Cyan, Magenta, Yellow - 44315307, 6, 5
3 500 Kč
Black: 44315308
2 000 Kč
Obrazové válce (20 000 stránek)
Cyan, Magenta, Yellow - 44315107, 6, 5
2 000 Kč
Black: 44315108
1 150 Kč
Pásová jednotka (60 000 stránek)
1 850 Kč
Zapékací jednotka (60 000 stránek)
2 300 Kč
Orientační ceny převzaty z Heureka.cz

K výpočtu orientačních nákladů na tisk jsme využili průměrné ceny běžného papíru (0,20 Kč) a výrobcem udávané výtěžnosti náplní. U barevného tisku předpokládáme rovnoměrné využití všech barev. Dostali jsme tak výsledek 0,50 Kč za černobílý výtisk a 2,65 Kč za tisk jedné barevné strany. Zejména u černobílého tisku to jsou náklady skutečně nízké a do kancelářského provozu více než vhodné. Ani cena barevného tisku výrazně nezvýší firemní výdaje. Jakou rychlost a kvalitu za investované peníze pořídíme, to už nám poodhalí následující praktické testy.


reklama