reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U

30.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U
Vždy jste toužili po dotykovém panelu alá Star Trek? Dnes se podíváme na jeden profesionální A-TW-IPS 20" LCD monitor, který je obdařen dotykovou vrstvou. Jde o NEC V-Touch 2021 5U, který hned na první pohled exceluje hlavně v barvách.

Ovladače


Ihned po zapojení USB kabelu jste požádáni o vložení CD s ovladači, jde ale o klasické USB PnP. Nemusíte nic restartovat a vše funguje automaticky. Dokonce ani nemusíte zapínat samotný monitor, dotyková plocha je napájena pouze z USB, a tak funguje stále.

Před samotným používáním je však třeba dotykovou plochu nakalibrovat. To probíhá tak, že se na monitoru zobrazí postupně několik terčíků, na které zkrátka ukážete, a tím je kalibrace dokončena. Je zde možnost volit z několika počtu bodů od pěti do dvacetipěti. Upřímně nechápu, co vedlo výrobce k těmto režimům. Zkoušel jsem kalibrovat pomocí pěti bodů a přesnost moc dobrá zrovna nebyla. Naopak nejvyšší možnost je již velmi přesná, kdy kurzor vždy mizí pod vaším prstem. Doba kalibrace je do jedné minuty i při nevyšším počtu terčíků, takže nechápu nižší možnosti. Ale budiž. Rozhodně tedy doporučuji kalibrovat s nevyšším možným počtem bodů, co ovladače umožňují.


Kalibrace dotykové plochy

V nastavení lze zvolit například pípnutí PC speakeru při dotyku, což může sloužit například jako diagnostika, nebo prosté zvukové ujištění při poklepání např na ikonku. Lze také nastavit simulaci pravého tlačítka myši pomocí přidržení prstu na jednom místě, apod. Celkem šikovné, ale ne zrovna moc pohotové.


Nastavení

Lze také nastavit kompenzaci okrajů, protože prstem se hodně těžko dostáváte do kraje obrazovky a například takové scrollování oken by bylo hodně nepříjemné a frustrující. Kompenzace okrajů toto řeší a jakmile se přiblížíte prstem k okraji, tak se kurzor přesune na pár pixelů od okraje, a máte vystaráno. Jednoduché, šikovné a hlavne účinné.


Kompenzace okrajů


Praktické zkušenosti


Zvyknout si na dotykový panel je hodně snadné. Takové procházení webových stránek je daleko přívětivější a jakoby víc osobní. Je však třeba zvětšit všechny ovládací prvky, protože jinak se prstem těžko trefíte. Na vině je také velikost panelu a jeho rozlišení resp. velikost pixelu, která je jedna z nejmenších u 20" 4:3 monitoru. Další možností je ovládat panel nějakou tyčkou, ale to už ztrácí svoje kouzlo.

Hodně mě překvapila přesnost, která je po důkladné kalibraci velmi dobrá a vy máte vždy jistotu, že kam ukážete, tam bude i kurzor s přesností téměř na pixel. Díky odporové technologii lze ovládat panel čímkoli a vy nejste omezeni jen na vodivost lidského těla.

Suma sumárum, s dotykovou částí jsem byl nadmíru spokojen a vlastně jsem na ní nenašel jedinou chybku. Ovladače by sice mohly poskytovat lepší uživatelské rozhraní a možná i více možností (hlavně co se simulace pravého tlačítka týče), ale stejně si vše nastavíte pouze jednou a tím to končí.
reklama