reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U

30.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U
Vždy jste toužili po dotykovém panelu alá Star Trek? Dnes se podíváme na jeden profesionální A-TW-IPS 20" LCD monitor, který je obdařen dotykovou vrstvou. Jde o NEC V-Touch 2021 5U, který hned na první pohled exceluje hlavně v barvách.

Pozorovací úhly


Všichni asi očekáváte ty nejlepší pozorovací úhly. Bohužel zde trošku monitor zklamal. Není to dáno žádnou chybou, ale zkrátka je dotyková vrstva hodně lesklá a to jinak naprosto perfektní A-TW-IPS pozorovací úhly shazuje. Ostatně vše vidíte na následujícím obrázku.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Protože je jas regulován pomocí podsvětlovacích trubic, tak ani kontrast nikterak výrazně nekolísá. Bohužel opět kvůli dotykovému panelu je naměřený kontrast dost nízký - 180:1.



Průběh jasu


Zde se potvrzuje fakt, že grafické monitory nemají až tak vysoký jas. Maximální hodnota 146 cd/m2 je pro sledování filmů za letního slunného dne sice hodně nízká, ale minimální 37 cd/m2 je naopak požehnáním pro noční tvory, kteří chtějí například po nocích programovat, nebo upravovat fotky.




Stabilita jasu


Jakmile monitor zapnete, tak jas letí velmi strmě nahoru a po třiceti sekundách již má v podstatě svojí maximální hodnotu. Je sice pravda, že po minutě a půl se jas ještě lehce vyhoupne nahoru, ale to už okem nemáte šanci poznat. K žádnému dalšímu výkyvu již nedochází ani po 20 minutách provozu. Skvělé!



Podsvícení


Homogenita podsvícení patří k těm lepším, avšak stále jsou zde drobné nedostatky. V pravé části obrazovky je místo, které je lehce světlejší než zbytek, a tím celý graf a vlastně i výsledek trošku sráží dolů. Spočtená hodnota je 46,9 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V neposlední řadě tu máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.
 

reklama