reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U

30.4.2008, Pavel Kovač, recenze
Jde to i prstem: NEC V-Touch 2021 5U
Vždy jste toužili po dotykovém panelu alá Star Trek? Dnes se podíváme na jeden profesionální A-TW-IPS 20" LCD monitor, který je obdařen dotykovou vrstvou. Jde o NEC V-Touch 2021 5U, který hned na první pohled exceluje hlavně v barvách.

Odchylka dE


A máme zde pro spoustu uživatelů to nejdůležitější. Měření barevné odchylky dE. Jakmile zapojíte monitor a podíváte se na první fotku, tak zjistíte, že asi moc ani kalibrovat monitor není třeba. Nekalibrovaný má totiž průměrnou odchylku dE = 1,419, což necvičené oko jen stěží pozná. Poznat to však může na modré barvě, která je relativně dost jiná, než by měla být, ale to spraví i kalibrace přes OSD menu. V OSD menu lze totiž regulovat barvy v šesti osách. Navíc elektronika zpracovává barvy 10bitově, a tak výrazně doporučuji co nejvíc zkalibrovat barvy v monitoru a jen jemně doladit pomocí .icc profilu. Je dost možné, že se vám povede ještě daleko menší odchylka jen s využitím OSD menu. To však v rámci recenze, která vzniká relativně rychle, nelze stihnout. Zkrátka člověk si musí aspoň dva dny hrát s OSD a měřit a měřit.



Barevný gamut


Je trošku škoda, že výrobce neosadil panel novými trubicemi s širším gamutem. Panel totiž dokáže zobrazit "pouze" sRGB barevný prostor, který je dnes již lehce zaostalý. Ale což.



Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve zkalibrovaném a nezkalibrovaném monitoru. Sledujte pouze rozdíly obrázků! Obrázek po kalibraci nevyjadřuje, jak daný obraz vypadá na monitoru NEC V-Touch 2021 5U.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci

Všimněte si, že obraz se změnil pouze lehce, avšak modrá barva se posunula velmi výrazně. To koresponduje s měřením barevné odchylky dE. Celkově jsou barvy podány monitorem výborně a ve své podstatě monitor ani nepotřebuje kalibraci. Samozřejmě ten, kdo touží po naprosto korektních barvách, tak si zkalibruje monitor sondou.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.
reklama