Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jednu HD 4870 X2 nebo GTX 260 SLI?

20.10.2008, Petr Štefek, recenze
Jednu HD 4870 X2 nebo GTX 260 SLI?
V dnešním článku se zaměříme na kategorii, kterou jsme pracovně pojmenovali jako "rozumný" high-end. Podíváme se tak na dvojici GeForce GTX 260 ve SLI a Radeon HD 4870 X2. Oba soupeřící systémy se pohybují v podobné cenové relaci, ale každý je poněkud jiný. Jak si vedou obě řešení v posledních hrách, to uvidíme na následujících stránkách.
Pokud se rozhodneme pořídit si systém se dvěma GeForce GTX260, tak musíme mít velmi dobře na paměti, že se nám na základní desku nemusí již vejít žádná další přídavná karta ve formě zvukové karty nebo síťové karty. Z principu totiž lze málokdy navrhnout layout základní desky tak, aby beze zbytku vyhověl extrémním nárokům. Použitá základní deska Striker Formula II je zářným příkladem toho, s čím můžete bojovat.



Když na desku instalujeme dvě GeForce GTX 260, tak nám mnoho místa k umísťování další karet nezbude. Naštěstí v našem případě, byl jeden slot PCI použitelný a trůní v něm Wi-Fi karta pro bezdrátové připojení k AP. Nicméně problém je v zahřívání karet umístěných mezi oběma obry. Neexistující větrání a působení tepla produkovaného grafickými kartami může mít za následek v některých případech nestabilitu zařízení.



Na umístění dalších karet můžete zapomenout. Ano, ještě zde máme slot pro zvukovou kartu SupremeFX II, ale ten je bohužel pro jiná zařízení nepoužitelný, neboť kartě běžné velikosti brání v osazení výška pasivu. Toto je samozřejmě pouze modelový příklad, který platí pro desku Asus Striker II Formula a jí podobné produkty z dílen Asusu. Je ovšem dobré vědět co vás při stavbě podobného systému může čekat.



Výhoda Radeonu HD4870 X2 je jasně patrná v případě, že byste velmi rádi uplatnili v systému nejen přídavnou síťovou kartu ale také kvalitní zvukovou kartu, což Supreme FX II není. Radeon je poměrně hlučný. Ale v případě, že jej umístíte do skříně a nebudete jej provozovat na základní desce na stole, pak jeho hluk nemusí příliš vadit.



Oba systémy mají krom výkonu také další plusy a mínusy, které je třeba zohlednit při výběru toho či onoho řešení. Jak vidíme na ilustračním obrázku dole, tak obě karty jsou stejně dlouhé a do některých menších nebo specificky uspořádaných midi-towerů se nemusí dobře vejít. Nároky na zdroj jsou u obou řešení podobné, doporučuji sáhnout po minimálně 600W kvalitním zdroji.

Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.