reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kensington Slimblade Media Mouse - na multimédia i prezentace

23.1.2008, Michal Učeň, recenze
Kensington Slimblade Media Mouse - na multimédia i prezentace
Periferie od výrobce Kensington jsme již nedávno uvedli v recenzi myšky ze série Ci, tentokráte se podíváme na další sérii Slimblade a prvního reprezentanta v podobě myši s podtitulkem Media Mouse. Ani tentokrát se nejedná o obyčejnou myšku, ale nalezneme na ní i další prvky, které vám budou nápomocny zejména při ovládání multimédií a prezentací.
Tvar myši je oproti Ci85m mírně hranatější, změnou také prošel materiál, protože tentokrát je celé tělo z plastu a pouze postranní lišty jsou z gumy. To zajišťuje pevné držení prsty. Myš má rozměry 11,0 (délka) x 6,5 (šířka) x 2,5 (výška) cm, což značí větší tloušťku. Držení je ale podobně méně pohodlné jako u Ci85m, protože patka myši není nijak vyvýšena a ovládání tak mají na starost spíše prsty. Myš má zajímavé tmavě-fialové zbarvení. Přestože není přímo určena k notebookům, její velikost ji k tomu docela dobře předurčuje. Také hmotnost 122 gramů s bateriemi není zlá a je možné ji používat jak u notebooku, tak třeba jen příležitostně využívat při prezentacích.



Spodní strana má ve středu kulatý "joystick" určený k ovládání multimédií, vedle kterého je laserový senzor. Jeho umístění na kraji může ovlivnit trajektorii snímání pohybu, ovšem citelné to v praxi moc není a u kancelářské myšky to až tak nepřekáží. Zadní část spodní strany zabírá kryt baterií a USB adaptéru. O hladký pohyb a stabilitu se starají dva podlouhlé teflony slušné kvality.



Na následující fotografii je dobře vidět plochý tvar myši, znatelné je ale mírné vyklenutí, které trošku zlepšilo držení oproti Ci85m, ale stále musíte počítat s menším komfortem při používání. Tvar je ale přizpůsoben hlavně lepší mobilitě při přenášení v kapse nebo tašce na notebook, což je vzhledem k váze a velikosti celkem dobře možné.


- Netradiční design a tvar podtrhuje kulička namísto kolečka -


- Na patce myši nenajdeme nic zvláštního, čistě fialový nástřik doplňuje pouze logo a název výrobce -

Postranní lišty jsou z gumových pásků, které mají navíc protiskluzový povrch. Držení je tak celkem pohodlné, osobně jsem měl ale trochu problémy s délkou myši. Ta mi totiž bez vyklenutí patky nestačila na pohodlné uložení prstů na tlačítkách, takže konce prstů byly až na přední hraně.



Myš je stranově symetrická, a tak ji můžeme doporučit jak pravákům, tak levákům. Na hranách nenajdeme žádná přídavná tlačítka, což je trošku škoda, protože i kulička díky svému mechanismu neumožňuje zakomponování středového tlačítka, takže budete odkázaní pouze na dvě primární tlačítka.



Tlačítka mají slušný stisk s vyváženým stiskem, který potvrzují cvaknutím mikrospínače. Kulička je zajímavou náhražkou kolečka, která umožňuje rolování do čtyř stran. Tedy teoreticky jsem si zpočátku myslel, že by bylo možné rolovat i v různých směrech, což by se mohlo hodit například u prohlížení fotografií, přesuny v mapách apod. Systém to však asi sám o sobě nepodporuje, takže se musíte spokojit pouze s horizontálním a vertikálním rolováním. To je však řešeno mnohem pohodlněji, než u náklopných koleček. Při otáčení kuličky je slyšitelné cvakání, které potvrzuje snímání povrchu. Pokud s kuličkou otáčíte příliš rychle, snímač nestačí reagovat, a proto je nutné rychlé pohyby trochu krotit. Za kuličkou je umístěna malá světelná dioda, která vás upozorní v případě slabých baterií.



Jak už jsem se zmínil dříve, ze spodní strany je pětitlačítkový panel na ovládání multimédií. K dispozici jsou funkce přecházení mezi skladbami (případně soubory, přechod mezi snímky prezentace), ovládání hlasitosti a přehrát/pauza. To vám bez problémů stačí k ovládání prezentací, hudby nebo filmu. Tlačítka mají však funkce přesně předvolené a nelze je nijak přenastavit. Myš se tak hodí zejména pro uživatele, kteří často prezentují nebo potřebují dálkový ovladač na multimédia.

reklama