reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kindle Paperwhite: to nejlepší pro čtení knih?

7.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Kindle Paperwhite: to nejlepší pro čtení knih?
Když před lety vydal Amazon svojí první čtečku elektronických knih, způsobil tím takovou menší revoluci. Nyní se i do českých obchodů dostává nejnovější generace Paperwhite, která by mohla být obdobnou revolucí. Jaká je top čtečka od Amazonu?

Čteš, čtu, čteme


Nejzákladnější funkce čtečky knih je samozřejmě čtení knih. V tomto ohledu se docela dost změnilo. Díky vyšší kvalitě displeje jsou písmenka opět o něco ostřejší a můžete s klidem zvolit nejmenší písmo a pohodlně číst. To u předchozí generace znamenalo již problém. Písmenka se rozpadala a zkrátka čtení nebylo pohodlné. Pokud vám to oči dovolí, tak klidně tento režim zvolte. Ušetříte tak hodně na baterii, protože nejvíce vybíjí Kindle otáčení stránek. Navíc pokud máte dostatek světla, tak si osvětlení můžete snížit na minimum.





A zde je jedna z prvních zvláštností. Displej i při snížení osvětlení na "0" stále trošku svítí. Za dne to není vůbec vidět, ale v tmavé místnosti či večer to zkrátka poznáte. Kindle zkrátka v noci najdete i při minimálním jasu displeje. Samozřejmě při vypnutí se podsvícení zcela vypne. Přesto by bylo dobré mít možnost podsvícení zcela vypnout. Pokud totiž budete číst knihu venku za slunce, tak je podsvícení doslova k ničemu a ve výsledku vybíjí zbytečně baterii. Na druhou stranu je výdrž Kindlu dostatečně dlouhá i na delší dovolenou.





Ovládání je oproti předchozí verzi opět o něco zjednodušeno. Například pokud stisknete pravý horní roh, tak vytvoříte záložku. Přiblížíte prsty k sobě, zmenšíte písmo. Odtáhnete prsty od sebe, písmo zvětšíte. Zkrátka je to takové pěkně intuitivní a vlastně do návodu ani nemusíte koukat. Původně jsem si myslel, že mi bude vadit absence klávesnice (používám klasický Kindle Keyboard). Ale dotyková klávesnice reaguje velmi dobře a ve výsledku na ní píši téměř stejně rychle. Navíc pro vyhledávání frází v knize či slovníku není potřeba žádné velké psaní.





Při čtení je možné si vytvářet záložky prostým ťuknutím do pravého horního rohu. Na dané stránce se objeví ohnutý roh a záložka je automaticky přidána do seznamu. Knihu tak může číst více lidí současně.

Čtete si rádi v zimě? Pak pro vás mám dobrou zprávu. Dotyková vrstva na Kindle Paperwhite totiž reaguje na jakýkoli podnět. Můžete mít na rukou klidně rukavice a stejně máte možnost pěkně listovat v knize. Amazon použitím této dotykové vrstvy jistě udělal radost velké části uživatelů. Původně jsem se bál menší přesnosti na displeji, ale to se nepotvrdilo. Displej vždy zareagoval na správný povel a vyvolal tu správnou nabídku.


Obchod





Při nákupu se sem tam setkáte s problémem v kódování
(to ovšem samozřejmě neplatí při čtení samotných knih)


Amazon postupně pracuje na zpřehlednění svého obchodu. Ten je na novém Kindlu přístupný hned na úvodní obrazovce pod ikonkou nákupního košíku. Obchod je již výrazně optimalizován pro Kindle a na Wi-Fi běhá doslova bleskově. V podstatě jej brzdí jen e-ink displej, který zkrátka na LCD nemá a asi nikdy mít nebude. Načítání obálek a popisků je ovšem perfektně rychlé. Navíc pokud si zadáte platební kartu, tak je nákup doslova otázkou pár kliknutí na obrazovku. Kniha se stáhne z webu Amazonu a automaticky umístí na úvodní obrazovku. Samozřejmostí je možnost vytvářet kolekce a do nich knihy seskupovat.





Na úvodní obrazovce dole se také objevují denní nabídky (Daily Deal). Ty bohužel nejsou dostupné v České republice, a tak máte zkrátka smůlu. Je docela škoda, že jste vlastně obtěžováni něčím, co pro vás není určeno. V podstatě vás Amazon jen tak trošku dráždí tím, co ostatní mohou a vy ne. Rozhodně by udělal lépe, pokud by denní nabídky vůbec v našem regionu nezobrazoval. Ano, byl by to další zásah do softwaru, ale jistě ne velký.




Jediné, co na obchodě vadí, je stále omezené množství titulů v češtině. Situace se ovšem stále zlepšuje. Je trošku škoda, že místní legislativa tomuto obchodu moc nakloněná není a navíc vydavatelé se stále zuby nehty drží svého zaběhnutého rituálu v tištěné knize.


Cloud


Co by to bylo za zařízení, pokud by v dnešní době nepodporovalo Cloud, že? V tomto případě funguje velmi dobře. Do cloudu se automaticky přidávají knihy, které z Kindlu vymažete (pouze ty zakoupené na Amazonu). Můžete si tak pěkně udržovat místo v zařízení. Přesto je i interní paměť 2 GB naprosto dostatečná pro běžné použití. Pokud nebudete Kindle používat jako flashdisk, tak jej asi těžko někdo zaplní natolik, aby měl problém s místem. A pokud ano, vždy bude moc smazat nějakou přečtenou knihu.



Displej


Server Světhardware vám vždy přináší něco navíc. Vždy se snažíme odhalit, co je pod povrchem samotného zařízení. Rozebrat Kindle by sice byla trošku destruktivní činnost, ale v době, kdy si kvalitní optiku může dovolit i běžný smrtelník, rozebírání ani není třeba. Ano, tušíte správně, podíváme se na samotnou strukturu displeje.




Kindle Paperwhite makro fotografie displeje


Focení e-ink displeje je trošku problematické, protože má malý jas a při svícení ostrým světlem do displeje zase vznikají odlesky a světlo v čočkách tvoří nepříjemné lens-flare efekty. Předchozí fotografie je tedy focena s F2,8 a časem 8 s. Pevný stativ je tedy opravdovou nutností. Co je však zajímavé pro vás? Samotná struktura. E-ink displej se čte dobře nejen protože nepotřebuje podsvícení, ale také protože samotné pixely nemají mezi sebou žádné rozestupy. Písmo tak působí skutečně jednolitě jako při tisku. Nyní se podíváme na oskenovaný text z laserové tiskárny.





Vidíte, jak jsou si obrázky podobné? Samozřejmě e-ink má stále trošku menší rozlišení než leserová tiskárna, ale dojem z textu je opravdu téměř shodný. A pro ty, co neznají obrázky z běžného LCD monitoru, přiložím také jednu makrofotografii e-IPS displeje, který se dnes používá prakticky nejvíc.




Zde jsou jednotlivé pixely od sebe odděleny a navíc jsou ještě rozděleny do tří subpixelů. Což je však daň za barevnost, kterou e-ink v Kindle Paperwhite nemá.

Celkově je tedy Kindle Paperwhite displej velmi povedený a jeho rozlišení 758×1024 je oproti předchozí generaci (600×800) zkrátka znát. Sice to není tak vysoké rozlišení jako mají některé dnešní telefony, ale to vůbec nevadí. Písmo díky struktuře displeje působí daleko lépe než prakticky jakýkoli LCD displej. To však většina z vás již ví a dnes jsme podali "pouze" důkaz v podobě makrofotografií.


Podsvícení


Samozřejmě se také zaměříme na kvalitu podsvícení. To je provedeno obdobně jako u většiny LCD monitorů dneška. Na stranách jsou umístěny LED a jejích světlo je rozváděno pomocí fólie přes celý displej.





Bohužel tento systém není nikdy 100% a světlo je zkrátka nehomogenní. Na fotografii jsou vidět dokonce i nějaké ty průsvity na okrajích. Naštěstí to při čtení až tak nevadí, každopádně v tomto ohledu by mohl Amazon trošku zapracovat.




Fotografie podsvícení





Ještě se podíváme na průběh jasu. Při maximálním nastavení displej opravdu hodně svítí. V noci je maximální jas až oslnivý. Daleko lepší jsou hodnoty kolem 10. Jak si můžete všimnout, tak minimální jas je 0,52 cd/m2.




reklama