reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT HyperX 3.0: flash disk a 200 MB/s?

15.12.2011, Jan Vítek, recenze
Kingston DT HyperX 3.0: flash disk a 200 MB/s?
Nedávno společnost Kingston představila své zbrusu nové USB Flash disky, které jsou určeny pro náročné zákazníky hledající především vysoké přenosové rychlosti. A ty skutečně nabídne, takže se můžeme těšit na výkon přesahující 200 MB/s.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DT HyperX 3.0: flash disk a 200 MB/s?
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Nejdříve si uvedeme testovací sestavu založenou na platformě Intel.
  • Základní deska - Gigabyte GA-H57M-USB3
  • Procesor - Intel Core i5-661
  • Paměti - 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Grafická karta - integrovaný Intel GMA HD
  • Pevný disk - 1TB Samsung Spinpoint F3 - HD103SJ
  • SSD - Kingston HyperX SSD 120 GB
  • OS Windows 7 - 64bit

Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak ty se týkaly modelů DataTraveler Ultimate vybavených rozhraním USB 3.0. Nejdříve jsme testovali 16GB verzi tohoto modelu již před řadou měsíců, v dalším testu se objevily 4 flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat. Následoval test 32GB verze 1. generace DataTraveler Ultimate 3.0 a pak se představil DataTraveler Ultimate 3.0 G2, tedy 2. generace, jejíž výkony byly rozporuplné. Nakonec jsme testovali také 128GB model DataTraveler, ale šlo o verzi R500 vybavenou pouze rozhraním USB 2.0, kvůli kterému se dozajista dnešnímu modelu nevyrovná. A co se týče pořizovací ceny, je o necelých 1000 Kč levnější (u 128GB modelu), což není zase tak moc.

My si dnes ověříme, zda testovaný DataTraveler HyperX 3.0 128GB skutečně dosáhne uvedených přenosových rychlostí. K tomu nám pomůže Kingston HyperX SSD 120 GB, které zajistí, aby úzkým hrdlem nebyl výkon pevného disku.


Testy


Následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili cca 500 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů a nakonec si na něm smlsnul HDD test, jenž je součástí PCMark Vantage.


Kingston DT HyperX 3.0
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubory
175,8
107,6
500 fotografií
80,5
29,8


Výsledky praktických testů ukazují, že DataTraveler je skutečně rychlý jako děcko po prvním kari, ovšem dle našich praktických měření nedosahuje výkonu, který nám Kingston slibuje. A zvláště v případě práce s malými soubory není jeho výkon tak dobrý, což bylo pochopitelně očekáváno, ale osobně jsem doufal, že propad nebude tak velký.

Následují zbylé výsledky syntetických benchmarků, kde si už jen ověříme to, co nám řekly praktické testy. Nejdříve jsme flash disk testovali pomocí benchmarku ATTO Disk Benchmark.




FAT32




exFAT


ATTO nám povědělo jediné - dle něj jsou maximální hodnoty čtení a zápisu udávané výrobcem poněkud nadsazené, ale i tak jsou více než dobré. V některých případech by zde mohlo pomoci naformátování flash disku na souborový systém exFAT, ovšem, jak je zde jasně vidět, to v našem případě přineslo jen pokles výkonu. Při práci s menšími soubory se pak DataTraveler HyperX 3.0 příliš neliší od papírově pomalejších flash disků a od takového DataTraveler Ultimate 3.0 dostal slušně na frak.




FAT32




exFAT


A nakonec PCMark Vantage, v němž jsme v opakovaných testech dosáhli s flash diskem naformátovaným na FAT32 průměrné hodnoty 8014 bodů, což je oproti již zmíněné 32GB verzi DataTraveler Ultimate 3.0 (8350 bodů) o něco méně. A pokud jsme zvolili exFAT, byl výsledek v podstatě stejný - 8006 bodů, ovšem jednotlivé testy často vykazovaly výraznější rozdíly.


Závěrečné hodnocení


Kingston DataTraveler HyperX 3.0 k nám dorazil na testy ve 128GB verzi, jejíž samotné balení naznačuje, že se nám do rukou dostává něco výjimečného. Pokud to vezmeme popořádku, má tento flash disk pevné tělo z kovu a gumy, které by mělo dobře odolat mechanickému namáhání i pádům z výšky. Svým vzhledem se pak nijak nevymyká ze zažitého standardu, neboť jde o klasický flash disk s krytým USB konektorem na jedné straně a očkem pro poutko na straně druhé. Svou aktivitu pak projevuje blikající modrou LED.





DataTraveler HyperX 3.0 by nás ale měl zaujmout především svým výkonem, který je na jednu stranu skutečně vysoký, ale na stranu druhou nevalný. Testovaný flash disk se totiž ukázal jako velmi svižný při práci s objemnými soubory, kde sice v našich testech nedosáhl na proklamované maximum, ale i tak bychom měli být spokojeni. Jenomže kámen úrazu tkví v práci s menšími soubory, kdy jde výkon velmi dolů, což je dobře znát z výsledků testu ATTO. Tam, kde jiné flash disky (tedy u 32kB souborů) jsou již na svém maximu, je HyperX 3.0 stále pomalý a pořádně se nastartuje až u 2MB souborů.

Není tedy divu, že jej v PCMark Vantage porazil i levnější DataTraveler Ultimate 3.0, jehož maximální rychlosti sekvenčního čtení či zápisu nejsou tak velké. Z toho všeho vyplývá, že pokud potřebujete rychle kopírovat objemné soubory, pak DataTraveler HyperX 3.0 udělá dobrou práci. Ovšem jestli flash disk využijete spíše jako mobilní základnu nějakého operačního systému, těžko bude lepší než DataTraveler Ultimate 3.0.


Dobré zpracování
Pomalá práce s menšími soubory
Rychlé sekvenční čtení a zápis
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 5 400 Kč s DPH, pětiletá záruka


Za zapůjčení Kingston DataTraveler HyperX 3.0 128 GB děkujeme Kingstonu


reklama