Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT R3.0: zlatá střední cesta

5.7.2012, Jan Vítek, recenze
Kingston DT R3.0: zlatá střední cesta
Společnost Kingston je stálicí mezi firmami vyrábějícími USB flash disky a ve své nabídce má hned několik modelů pro USB 3.0. My si dnes vyzkoušíme zbrusu nový 32GB DataTraveler R3.0, od nějž můžeme očekávat dobré výkony a odpovídající cenu.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DT R3.0: zlatá střední cesta
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Nejdříve si uvedeme testovací sestavu založenou na platformě Intel.
  • Základní deska - Gigabyte GA-H57M-USB3
  • Procesor - Intel Core i5-661
  • Paměti - 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Grafická karta - integrovaný Intel GMA HD
  • Pevný disk - 1TB Samsung Spinpoint F3 - HD103SJ
  • SSD - Kingston HyperX SSD 120 GB
  • OS Windows 7 - 64bit

Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak ty se týkaly modelů DataTraveler HyperX 3.0, na nějž se dnešní model samozřejmě nechytá, a pak DataTraveler Ultimate vybavených rozhraním USB 3.0. Nejdříve jsme testovali 16GB verzi tohoto modelu již před řadou měsíců, v dalším testu se objevily 4 flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat. Následoval test 32GB verze 1. generace DataTraveler Ultimate 3.0 a pak se představil DataTraveler Ultimate 3.0 G2, tedy 2. generace, jejíž výkony byly rozporuplné. Nakonec jsme testovali také 128GB model DataTraveler, ale šlo o verzi R500 vybavenou pouze rozhraním USB 2.0, kvůli kterému se dozajista dnešnímu modelu nevyrovná. A co se týče pořizovací ceny, je o necelých 1000 Kč levnější (u 128GB modelu), což není zase tak moc.

My si dnes ověříme, zda testovaný DataTraveler R3.0 poskytne to, co slibuje, a sice datovou propustnost 70 MB/s při čtení a 30 MB/s při zápisu. Nejde tedy o nic, co by moderní flash disk neměl zvládnout...


Testy


Následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili cca 500 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů a nakonec si na něm smlsnul HDD test, jenž je součástí PCMark Vantage.


Kingston DT R3.0
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubory
70,7
38,6
500 fotografií
63,4
26,8


Hned na začátek si pro nás tento flash disk přichystal menší překvapení, když při zápisu velkých souborů ukázal o mnoho lepší výsledek, než uváděly specifikace a rychlost čtení plně odpovídala specifikacím. Prozatím můžeme být tedy velmi spokojeni a uvidíme, co ukáží další testy.

Následují tedy zbylé výsledky syntetických benchmarků, kde si už jen ověříme to, co nám řekly praktické testy. Nejdříve jsme flash disk testovali pomocí benchmarku ATTO Disk Benchmark, přičemž naformátován byl na exFAT. Ovšem i se souborovým systémem FAT32 (výchozí) poskytoval v podstatě stejný výkon.





ATTO ukazuje skutečně maximální výkon, který bývá často oproti praktickým výsledkům nadhodnocen. Zde jsou oproti specifikacím nadhodnoceny obě maximální hodnoty čtení a zápisu, ale aspoň můžeme vidět, že rychlejší zápis, než jaký je uveden na obalu flash disku, skutečně můžeme podložit dalšími výsledky.





Nakonec PCMark Vantage, v němž jsme v opakovaných testech dosáhli s flash diskem hodnoty 3964 bodů, která odpovídá tomu, co jsme od něj čekali. Tento test tak označuje DataTraveler R3.0 podobnou hodnotou jako i mobilní 5400otáčkové pevné disky. A to je pro USB flash disk patřící mezi spíše ty levnější celkem úspěch.


Závěrečné hodnocení


Kingston DataTraveler R3.0 k nám dorazil na testy ve 32GB verzi. Jeho řada představuje alternativu k rovněž novým DataTraveler Elite 3.0, ovšem na rozdíl od ní je jeho tělo vyrobeno především z gumy. Ta je velmi odolná proti nárazům, ale také snadno ohebná, na což je třeba myslet, jinak byste si mohli poškodit vnitřní elektroniku.





DataTraveler R3.0 je jinak velmi jednoduchý produkt nabízející navíc pouze jednoduché poutko, takže nemá žádný doprovodný software ani jiné specialitky. Mohli jsme se tedy zaměřit už jen na jeho výkon, s nímž můžeme být velmi spokojeni, tedy především díky tomu, že oproti udávaným hodnotám 70 MB/s při čtení a 30 MB/s při zápisu se v reálném provozu zápis blížil spíše 40 MB/s. Kingston tedy svůj produkt ve specifikacích spíše ještě podcenil.


Plusy


+ Dobrý výkon
+ Tělo odolné proti nárazům
 
 

Minusy


- Tělo je na druhou stranu snadno ohebné
 
 
Cena v době testování: cca 950 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení DataTraveler R3.0 32 GB děkujeme Kingstonu.


Jak hodnotíte USB flash disk Kingston DataTraveler R3.0?
V anketě šlo hlasovat od 5.7.2012 do 1.7.2013. Počet hlasujících: 14
Výborný71 %
Průměrný29 %
Špatný0 %