reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT Ultimate 3.0: USB rychlík

7.10.2010, Jan Vítek, recenze
Kingston DT Ultimate 3.0: USB rychlík
Do rukou se nám dostal nový USB flash disk Kingston z řádu těch nejrychlejších. Model DataTraveler Ultimate 3.0 nám totiž nabídne vysoké přenosové rychlosti, a to i díky podpoře rozhraní USB 3.0. Ve specifikacích jeho výrobce slibuje až 80 MB/s.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DT Ultimate 3.0: USB rychlík
  2. Testy a závěrečné hodnocení

Testy


Nyní již následují testy týkající se výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány pro to byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili sto fotografií o velikosti cca 3 MB. A pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů. To můžeme považovat za syntetický test, což nám potvrdí i ten fakt, že se jeho výsledky od praxe mnohdy markantně lišily.

Cílem bylo také vyzkoušet náročnost na výkon procesoru, což byl v tomto případě dvoujádrový Intel Atom D525 v malém HTPC ZOTAC ZBOX HD-ID34. Ten nám přišel vhod díky tomu, že využívá moderní rozhraní USB 3.0, ovšem vzniklo nebezpečí, že přenosy budou ovlivněny jeho 2,5" mobilním pevným diskem. Proto byla vytvořena virtuální jednotka v operační paměti pomocí programu RAMDisk. A nyní již ke grafům...

My prozatím ještě nemáme Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 s čím srovnat a zkoušet to s flash disky obdařené pouze rozhraním USB 2.0 by bylo nespravedlivé. Proto si uvedeme pouze výsledky dnes testovaného modelu v tabulce. Jsou na flash disk velmi slušné, ale posuďte sami:

Ikona Odkaz na databázi
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubor
68,8
47,6
fotografie
56,5
43,2

Co se týče výkonu s rozhraním USB 2.0, pak ten již ovlivňuje především implementace tohoto rozhraní, neboť právě to se stává pomyslným úzkým hrdlem. Kingston udává u čtení a zápisu shodně 30 MB/s, avšak v reálném světě je to 28 MB/s při čtení a 26,5 MB/s. Při přenášení menších souborů v podobě našich fotografií je to o cca 2 MB/s méně.

Doplňkové testy tedy obstaral ATTO Disk Benchmark, jehož výsledky s prací 8kB a 8MB bloků dat máme uvedeny jako celý výstup testu. ATTO v podstatě potvrzuje to, co jsme naměřili v předchozích případech, protože my již víme, že tato aplikace obvykle přenosové rychlosti nadhodnocuje a v reálném použití se dočkáme o něco nižších hodnot.




Závěrečné hodnocení


Otestovali jsme flash disk Kingston DataTraveler Ultimate 3.0, jehož hlavní zbraní je použité rozhraní USB 3.0. Disk samotný je vyroben odolně z kombinace bílého plastu a hliníku, který vypadá, že přijde vhod, neboť disk se při používání silně zahřívá.



Přenosové rychlosti atakující hranici 70 MB/s při reálném použití jsou sice nižší, než jaké slibuje výrobce, ale stále jde o velmi dobré hodnoty. DataTraveler Ultimate 3.0 je také samozřejmě kompatibilní s rozhraním USB 2.0 a v našem případě jsme ani nemuseli využít přiloženou redukci pro připojení na dva porty USB, neboť disk si bez problémů vystačil s energií jen jednoho.

Co se týče ceny, pak ta je pochopitelně znatelně vyšší, než jakou mají základní modely 16GB flash disků, takže DT Ultimate 3.0 se takto vyrovná spíše exkluzivním modelům, nebo diskům s hardwarovým šifrováním dat.


Odolné tělo
Silně se zahřívá
Vysoké přenosové rychlosti
Vyšší hmotnost
Cena v době testování: cca 1 400 Kč s DPH, pětiletá záruka


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Kingston DataTraveler Ultimate 16GB poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 děkujeme společnosti Kingston




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama