Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.10.2010, Jan Vítek, recenze
Do rukou se nám dostal nový USB flash disk Kingston z řádu těch nejrychlejších. Model DataTraveler Ultimate 3.0 nám totiž nabídne vysoké přenosové rychlosti, a to i díky podpoře rozhraní USB 3.0. Ve specifikacích jeho výrobce slibuje až 80 MB/s.
krysarr (160) | 9.10.201023:02
Když teoretická rychlost USB2 je 480Mbps a USB3 5Gbps, tak by člověk očekával, že ve stejném poměru se zvýší i rychlost reálná ­(tedy 10x­).
I kdyby to bylo ve skutečnosti jen 5x, bylo by to ­"super­"-speed. Ale 2x?!

To je jako bychom jásali u USB2 nad rychlostí zápisu 4,5MB­/s! Jistě, že oproti 1,5MB­/s u USB1.1 by to byl pokrok, ale já si přesto radši počkám na flashky s kvalitní rychlostí zápisu minimálně nad 150MB­/s a čtení nad 200MB­/s!
Odpovědět0  1
Jan Vítek (3359) | 10.10.201010:10
To by někdo očekávat mohl, že se tak zvýší, ale ono je přitom jinak jasné, že jde pouze o to, že se ­"žába na prameni­" přesunula z rozhraní ke kontroleru­/paměťovým čipům flash disku.
Odpovědět1  0
Krom.HK | 15.11.201022:29
No mě se to zdá jako zcestná myšlenka ...
To bych neustále na něco mohl čekat.
Dle mého je to i tak pokrok. Pokud už člověk koupí desku s USB 3.0, tak se určitě vyplatí koupit si místo např. Corsair Flash Voyarer GT 32GB ­(R­-32­/W­-28­) za 1700,­- raději tento Kingston DT Ultimate 32GB ­(R­-88­/W­-61­) za 2000,­-. V řeči čísel: připlatím si o 18% ceny, ale záskám o 175% rychlosti čtení a o 118% rychlosti zápisu. A to si myslím za to určitě stojí!
Odpovědět0  0
Krom.HK | 15.11.201023:09
A ještě přidávám moje výsledky měření.
Přes USB2.0 integrované na MB Gigabyte GA­-EP35C­-DS3R byly naměřeny prostřednictvím CrystalDiskMark 3.0 ­(50MB TestFile­/FAT32, W7­-32bit­) rychlosti následující:
Seq­(r­/w­) ­- 34.51­/28,09 MB­/s
512K­(r­/w­)­- 33.34­/26.91 MB­/s
4K ­(r­/w­) ­- 3.851­/4.763 MB­/s
4K QD32 ­- 3.947­/4.937 MB­/s

Přes USB3.0 kartu vloženou do PCI­-e slotu na MB Gigabyte GA­-EP35C­-DS3R byly naměřeny prostřednictvím CrystalDiskMark 3.0 ­(50MB TestFile­/FAT32, W7­-32bit­) rychlosti následující:
Seq­(r­/w­) ­- 87.61­/61,96 MB­/s
512K­(r­/w­)­- 71.80­/60.22 MB­/s
4K ­(r­/w­) ­- 5.181­/9.961 MB­/s
4K QD32 ­- 5.375­/11.670 MB­/s

I když disk budete používat jen na USB2.0 rozhraní, tak je z testu krásně zřejmé, že zápis malých souborů bude podstatně rychlejší než u klasických klíčenek. Zajímavé je, že u 4K bloků je v porovnání s kvalitním Corsair FV GT ­(4K ­- r­/w: 7.156­/0.322 MB­/s­) rychlost čtení tohoto disku přes USB2.0 cca poloviční, zato zápis je cca 14ti násobná ­(1400%­)!
Na USB3.0 už je u bloků 4K rychlost čtení srovnatelné, a zápis je více než 30ti násobná!
Odpovědět0  0
kamikaze (1) | 8.10.201012:59
Mám už týždeň Kingston DT3 32GB. Na USB 3.0 mám čítanie cez 90MB­/s a zápis niečo cez 70MB­/s, na USB 2.0 čítanie 34MB­/s a zápis 28 MB­/s, takže maximálna spokojnosť za tú cenu. Akurát v recenzii píšu, že krytka sedí pevne a u mňa drží soť slabo.
Odpovědět0  0
xsmij09 (40) | 7.10.201011:41
Opet zde chybí porovnání s USB 2.0 a s jinými USB klíči

Test uplne na .... :(
Odpovědět0  0
Bohumil Stejskal (42) | 7.10.20108:28
A­-Data Nobility Series N005 32GB USB 3.0 nebo i toho 64 GB. Popřípadě pokud ho někdo už má, napište sem rychlost zápisu pls.
Odpovědět0  0
Mr_Magic (2) | 7.10.201018:08
Osobně mám N005 16GB, podle testů má na USB3.0 zápis cca 55MB­/s a čtení cca 65­-70MB­/s. Na starém chipsetu nForce 430­/6100, skt AM2, MB Gigabyte na W7 na řadiči USB2.0 dosahuji čtení cca 27­-30MB­/s a zápisu cca 22­-25MB­/s. Za cenu kolem 1000Kč za 16GB je N005 dobrá volba. Při zápisu se také dost zahřívá.
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 7.10.201021:24
Bohužel tu mám pouze OCZ Throttle 32GB eSATA ­(používám ho delší dobu páč notesů z USB3 ještě moc není­)
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Richmond (151) | 7.10.201021:28
Omlouvám se, špatný link
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
jis (2) | 15.10.20102:04
Na jakém HW jsi ho testoval? Porovnej s mým měřením, použitý HW jsem uvedl.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Toma Baza | 7.10.20108:04
Stalo by za to otestovat rychlost i na USB 2.0. Přece jenom to bude nějakou chvilku trvat, než se USB 3.0 rozšíří.
Odpovědět0  0
john (109) | 7.10.201013:50
udajne cca 20MBps....
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 7.10.201014:15
Sice už tak testujeme spíš testovací platformu, než flash disk, nicméně výsledky byly doplněny.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.