reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX 3K SSD: nižší cena, vyšší výkon

19.4.2012, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX 3K SSD: nižší cena, vyšší výkon
Kingston HyperX 3K SSD jsou horkou novinkou ve světě zařízení Solid State Drive, přičemž nabízí již obvyklou kombinaci kontroleru SandForce SF-2281, rozhraní SATA 6 Gbps a pamětí MLC NAND Flash. Ty přitom nabídnou výdrž 3000 mazacích/zapisovacích cyklů.

ATTO Disk Benchmark


Poslední čtyři grafy se tedy budou týkat testu ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46, abychom si také ukázali, jestli výrobci opravdu udávají odpovídající údaje u rychlostí sekvenčního čtení či zápisu. ATTO dokáže disky otestovat i na to, zda nejsou příliš pomalé při práci s malými bloky dat, protože pracuje s kapacitami od 512 B do 8 MB.

Budou zde ukázány jednak dílčí výsledky v grafech využívající testy přenosů 4kB dat (typické pro údaje o IOPS) a výsledky u 8 MB, které se zase dají považovat za ono maximálně rychlé sekvenční čtení a zápis. A nakonec přijdou na řadu výstupy přímo z ATTO pro každé nově testované SSD zvlášť.








V prvních dvou testech čtení a zápisu malých souborů bylo potvrzeno, že Kingston HyperX 3K SSD je stejně rychlý jako původní SSD HyperX, přičemž jeho výkon zde odpovídá papírově silnější 240GB verzi.








To se potvrdilo i při testech čtení a zápisu velkých souborů, kdy rychlost čtení byla u všech v podstatě stejná, ale zápis byl u nového HyperX 3K v porovnání se starší 120GB verzí rychlejší a spíše na úrovni 240GB HyperX. ATTO však využívá při testování snadno komprimovatelná data, na čemž si kontrolery SandForce dokáží smlsnout, a proto byl proveden ještě test v CrystalDiskMark.





Když bychom jeho výsledky měli srovnat s tím, co jsme naměřili u 120GB HyperX SSD, pak můžeme být opět velmi spokojeni. Až na pomalejší sekvenční čtení jsou všechny ostatní hodnoty v CrystalDiskMarku vyšší.


Dílčí výsledky


Jako poslední si ukážeme slíbené dílčí výstupy z tohoto testu, kde na screenshotech můžete také vidět nastavení benchmarku ATTO, které bylo pochopitelně ve všech případech stejné, tedy 2 GB testovacích dat s bloky od 512 B do 8 MB.




Kingston HyperX 3K SSD 120 GB




Kingston HyperX SSD 120 GB




Kingston HyperX SSD 240 GB




Intel X25-M 160GB




OCZ Vertex 2 120 GB




OCZ Vertex 3 240 GB 
reklama