reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston KC600 1 TB a HW šifrování téměř v praxi

6.1.2020, Jan Vítek, recenze
Kingston KC600 1 TB a HW šifrování téměř v praxi
Už i zákazník se spíše malým rozpočtem na pořízení nového PC může uvažovat o tom, že o bude vybaveno pouze elektronickou pamětí. Pak vyvstává mimo jiné také otázka, zda by měl či neměl využít hardwarové šifrování dat, třeba na 1TB Kingstonu KC600. 

Crystal Disk Mark


Benchmark Crystal Disk Mark ve verzi 6.0.0 x64 poslouží k podobným testům jako ATTO, přičemž my se podíváme i na výsledky verze 7.0.0, nicméně pro srovnání s dříve testovanými modely byla použita právě ještě starší verze. 
 
 
 
 
 
 
Dle těchto testů tu máme prostě klasické SSD pro 6 Gb/s, která nás svým výkonem nepřekvapí. Jak je to ale s SLC Cache, již ATTO ani v případě téměř plného SSD nedokázalo vyčerpat? Z nastavení Crystal Disk Marku je vidět, že SSD bylo z 94 % plné a testovací prostor byl nastaven na 64 GB. 
 
 
Nicméně opět se ukázalo, že výsledky opět neodpovídají tomu, že by při nich měla dojít kapacita SLC cache a skutečně, je to s ní mnohem složitější, než se zdá. SSD je totiž schopno zapisovat rychlostí kolem 450 MB/s, a to i v případě, kdy na něm zbývá posledních pár gigabajtů místa, která můžeme zaplnit právě touto rychlostí.
 
 

AS SSD

 
Benchmark AS SSD má využívat těžko komprimovatelná data, díky čemuž nám poskytne hodnoty, které se více blíží těm reálným. A skutečně můžeme očekávat rychlost zápisu kolem 450 MB/s, jak ukazují i výsledky testů. Kingston KC600 jsme přitom ani zde nešetřili a ten byl téměř plný a nedlouho předtím na něj bylo čerstvě zapsáno několik desítek gigabajtů dat. 
 
 
Jak je tedy vidět, s SLC cache si v případě tohoto SSD nemusíme dělat velké starosti.  

 

HD Tune

 
Nakonec se ještě v této kapitole podíváme na to, co si o stabilitě rychlosti zápisu myslí HD Tune, který už nejednou ukázal, jaký propad výkonu lze očekávat. Nejde nám o absolutní hodnoty, ty jsou v tomto testu většinou mylné, ovšem zde jde především o to, že se neukázal vůbec žádný propad. Ovšem to se dalo vzhledem k dosavadním výsledkům očekávat. 
 
 
Opravdu tak jen velice výjimečně lze pozorovat, že rychlost zápisu poleví, a to na cca 120 MB/s, ale na to jsem narazil pouze v případě, kdy jsem potřeboval SSD rychle zaplnit a využil k tomu stovky gigabajtů dat. Takový objem už SSD najednou zapsat plnou rychlostí nezvládne, ale kdy taky něco takového budeme potřebovat?

reklama