reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klonování snadno a rychle: Kingston SSDNow V

9.4.2010, René Pfeifer, recenze
Klonování snadno a rychle: Kingston SSDNow V
Máte notebook s dosluhujícím diskem? Ještě nechcete kupovat nový počítač, ale obáváte se složité výměny hardwaru. Pro vás trh nabízí několik řešení s instalační sadou pro snadný přechod ze starého disku na nový. Jeden takový produkt si dnes představíme.

Jak jsme testovali


Chybějící malé „+“ v označení výrobku Kingston dává tušit, že se nejedná o řadu slibující vysoký výkon nebo obří kapacitu. 64GB disk SSDNow série V je zaměřen na běžné domácí uživatele, kteří požadují o něco rychlejší práci operačního systému, než mají s jejich dosluhujícím pevným diskem. Je-li takové nároky náš testovaný produkt schopen splnit, naznačí rychlostní testy AS SSD Benchmark, File Copy test a test práce s operačním systémem. Výsledky porovnáme jednak se solid-state diskem řady M stejného výrobce a také starším modelem pevného notebookového disku WD Scorpio Blue.

Testovací sestava
Základní deska
Gigabyte EP45-UD3P (P45, ICH10R)
Procesor
Intel Core 2 Duo E6300
Operační paměť
OCZ Reaper HPC 1066 MHz 1024 MB
Grafická karta
Gigabyte GV-RX80L512V (Radeon X800 XL 512MB)
Zdroj
Chieftec GPS-500AB A (500 W)
Skříň
Cooler Master Mystique 632
OS
Windows 7 Professional 32bit


Sled a obsah testů:


  1. File Copy test - instalace (414 souborů / 575 MB) a programy (8504 souborů / 1380 MB), porovnání s Kingston SSDNow M Series a WD Scorpio Blue
  2. Windows 7 – spuštění a vypnutí, porovnání s Kingston SSDNow M Series a WD Scorpio Blue
  3. AS SSD Benchmark – celý test, sekvenční čtení a zápisu v porovnání s Kingston SSDNow M Series
Porovnávané disky
SSDNow V
Kingston 64 GB SSDNow V-Series SNV125-S2
SSDNow M
Kingston 80 GB SSDNow M-Series SNM225-S2
WD Scorpio
WD Scorpio Blue 500 GB WD5000BEVT-75ZATO


Rychlostní testy















Výsledky testu SSD Benchmark jsou u SSDNow V skutečně překvapivé.



Souhrn


Podle benchmarku AS SSD náš zkoušený kus dosahuje a dokonce sympaticky převyšuje své specifikace sekvenčního čtení i zápisu. Celkové skóre v testu (Kingston M dosáhl 380 bodů) však výrazně sráží velmi slabé výkony náhodných operací, zejména zápisu a jeho přístupové doby. Bohužel se nejedná o chybu testu - srovnatelné hodnoty naměřili i v jiných evropských redakcích, kde toho SSD testovali (a tedy měli k dispozici jiný kus).

Slušný výkon čtecích operací předvedl testovaný SSDNow V i v dalších, více prakticky zaměřených zkouškách. Ve zpracování většího počtu velkých souborů dokonce předčil svého mladšího a dražšího kolegu M (viz FC Test - Programs - Read). Slabší parametry zapisovacích operací solid-state disku série V se projevily také v praktických testech, ale stále dosahoval lepších výsledků, než pevný disk WD Blue.


reklama