reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Klonování snadno a rychle: Kingston SSDNow V

9.4.2010, René Pfeifer, recenze
Klonování snadno a rychle: Kingston SSDNow V
Máte notebook s dosluhujícím diskem? Ještě nechcete kupovat nový počítač, ale obáváte se složité výměny hardwaru. Pro vás trh nabízí několik řešení s instalační sadou pro snadný přechod ze starého disku na nový. Jeden takový produkt si dnes představíme.
Kapitoly článku:

Postup klonování


Podle doporučeného postupu výrobce je třeba nejprve starší disk vymontovat a vyměnit za nový SSDNow Kingston. Dosluhující disk následně vložíme do USB krabičky, kde po úspěšné operaci může zůstat jako externí prostor. Postup je to logický, neb čtení obsahu z USB disku do notebooku bude probíhat o něco rychleji než naopak.

USB Box - zavřený
USB Box - otevřený

Konstrukce notebooků jednotlivých výrobců se více či méně liší v různých detailech, ale k valné většině jejich interních disků se dostaneme odšroubováním krytu na spodní straně přístroje. Po jeho odstranění pravděpodobně nalezneme disk umístěný v různých formách rámečků či přípravků, které budeme muset opatrně přemístit na nový disk, aby do našeho notebooku přesně pasoval.

HP Compaq nc6120 - spodní strana
HP Compaq nc6120 - disk v rámečku

Po zdařilé výměně již můžeme přistoupit k vlastnímu klonování programem Acronis True Image HD, který do notebooku zavedeme z dodaného CD. Ačkoli je utilita v angličtině, není třeba se obávat. Pokud nejsme zrovna odborníci na klonování, stačí se ve všech krocích spolehnout na automatické navádění intuitivním průvodcem.

Acronis True Image HD - úvod
Acronis True Image HD - průvodce
- pro zvětšení klikněte -

Celý proces klonování systémového pevného disku (cca 25 GB dat) nezabral více než 15 minut. Během operace a následného znovu oživení systému jsme nezaznamenali žádné komplikace. Klonování různých značek a velikostí disků včetně záměny pevného disku za kus SSD by programu Acronis True Image HD neměl činit problém.

Jediné, na co si musíme dát pozor ještě před započetím převodu, je porovnání velikosti dat zdrojového disku s celkovou kapacitou toho nového. Klonovací program dokáže upravit volný prostor většího převáděného disku tak, aby se vtěsnal na menší cílové SSD. Je-li však objem našich dat větší než místo na novém úložišti, nenaklonujeme ani gigabyte, i kdybychom zdroj rozkrájeli.


Závěr


Solid-state disk Kingston SSDNow základní série V se v testech projevil solidními výsledky. I výkonově nenáročný uživatel, kterému dosluhuje starší pevný disk a touží po změně na disk bez pohyblivých součástí, jistě pocítí zrychlení jeho systému za poměrně menší vynaložené prostředky. Nesporné kladné body přičítáme výrobci za kvalitu příslušenství s minimálním navýšením ceny. Náročnějším uživatelům bychom však doporučili volit z portfólia produktů Kingston některou z výkonnějších variant.


Příslušenství
Cena za GB
Rychlost čtení
Rychlost zápisu
Cena v době testování: od 3 000 Kč s DPH





Za zapůjčení Kingston SSDNow V 64 GB děkujeme společnosti Kingston.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama