Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Konečně pořádný Celeron!

28.6.2004, Igor Viduna, Eagle , recenze
Konečně pořádný Celeron!
Tak konečně se i ti méně movití dočkali vytouženého Celeronu s jádrem Prescott, který vystřídá stařičký a hlavně nevýkonný Celeron s jádrem Northwood. Hlavní výhodou nových Celeronů je kromě nového výrobního procesu, také rychlejší FSB (533 MHz) a dvojnásobná L2 Cache (256kB), což by mohlo být přesně to, co dodá Celeronům ztracené renomé...
Procesory Intel Pentium 4 s jádrem Prescott jsou na našem trhu již poměrně dlouho a i když se prodávají za stejné peníze jako starší Northwoody, nestaly se bohužel novou vlajkovou lodí Intelu. A to zejména kvůli vysoké spotřebě, vykoupené nutností pořídit si pouze "Prescott ready" desky, což má za následek nejeden problém u méně zkušených uživatelů a v neposlední řadě i kvůli "žalostnému výkonu". Tedy žalostnému?! Výkon je vlastně stále relativně dobrý, ale problém je v tom, že se oproti předchozí generaci Pentií 4 moc nezměnil. A to i přes opětovné zdvojnásobení L2 Cache na 1 MB a přes očekávání, které vzbudilo Pentium EE.

Pozn.: Místy je výkon dokonce i horší - o tom se můžete přesvědčit zde ve Štěpánově článku.



Intel Celeron Prescott - pozdě, ale přece!

Naproti tomu situace v low-endu bude naprosto jiná! Zde totiž Prescott přináší několik důležitých vylepšení, které se jistě razantně odrazí na výkonu. Jde tak o dlouho očekávaný "svěží vánek", který by s sebou měl přinést opětovné posazení Celeronů "na koně". Zde by se totiž zdvojnásobení L2 Cache (ze 128kB na 256kB) dalo přirovnat k "tomu prvnímu u Pentií 4", kdy Northwoody tímto krokem (oproti starším Willamete) opravdu získaly! A to není zdaleka vše, tato low-endová novinka krom toho nabízí i rychlejší FSB (133MHz místo 100 MHz). A samozřejmostí je i modernější výrobní technologie.

Takže jenom pro přehlednost zopakujeme novinky, které přináší nový Celeron oproti starší generaci:
  1. Dvojnásobek vyrovnávací paměti L2 Cache - tj. 256kB místo stávajících 128kB;
  2. rychlejší procesorovou sběrnici FSB - 133 MHz (resp 533 MHz QDR) místo 100 MHz (resp. 400 MHz);
  3. nový výrobní proces - 90 nm oproti 130 nm u Northwoodu.

A protože dnešní článek bude opět zaměřen hlavně na srovnání výkonu, odkáži vás na tento článek, kde je velmi podrobně rozebráno vše, co se nového jádra týče.




Obr.01 - Screenshot z programu WCPUID (New a Old Celeron)
Pro zvětšení klikněte myší

Fotografie

Procesor Intel Celeron D vypadá na první pohled úplně stejně jako "plné" Pentium 4 Prescott. A to i ze spodní strany, což je vzhledem k nižší L2 Cache velmi zajímavé. (Srovnej zde.)



Obr.01 - Procesor Intel Celeron D shora
Pro zvětšení klikněte myší



Obr.02 - Procesor Intel Celeron D zdola
Pro zvětšení klikněte myší

Eagle: Kompatibilita se základními deskami

Jistě mnoho z našich čtenářů zajímá, jak je to s kompatibilitou nového Celeronu D se staršími základními deskami. Tak tedy nový procesor spotřebuje maximálně 94W (typicky 73W) a to při maximálním odběru 73A a VID napětí 1.4V:



Další důležitý fakt je, že se jedná o jádro Prescott, které používá šestibitové voltage identification kódy (krok po 0.0125V). Starší základní desky pro jádra Northwood však používají pouze pětibitové VID (krok po 0.025V). Intel naštěstí myslel na zpětnou kompatibilitu, a Celeron D tak používá také pouze pětibitové hodnoty. Jinými slovy i na starších deskách, kde Pentium 4 Prescott by mohlo mít problémy s detekcí napětí, zde pojede Celeron D bez problémů. Dalším problémem je to, že jádro Prescott vyžaduje s rostoucím odběrem pomalejší řízený pokles napětí proti VID hodnotě než jádro Northwood - při 70A má být napětí u Prescottu VID-0.146V, zatímco u Northwoodu už má být VID-0.177V. S tím starší základní desky nemusejí počítat. A pokud s tím nepočítají, může docházet k občasným zátuhům - spíše ale očekávám, že procesor se vejde do určitých limitů a bude pracovat v pořádku i za takových okolností. Zaručit to ale nemohu (v podstatě se jedná o jakési přetaktování).

Celkově vzato můžeme základní desky rozdělit následovně:
  • Desky podle Prescott FMB1.0 nebo FMB1.5 (čipsety 875, 865, 848) - vůbec žádný problém s kompatibilitou.
  • Desky podle Northwood FMB2 (desky uvedené těsně před Pentiem 4 3.06 GHz splňující 70A limit - čipset 845PE) - základní deska může být lehce přetížena v důsledku 73A odběru a pokud nesplňuje nové požadavky na poklesy napětí u jádra Prescott, procesor bude pracovat mimo specifikace.
  • Desky podle Northwood FMB1 (od uvedení, podpora pouze 60A - čipsety 845P, 845G) - podpora je prakticky vyloučena z důvodu nízké možné zátěže 60A. Jediná možnost je sehnat kus s nízkým VID, který bude mít také nízký odběr proudu. To však znamená vyzkoušení mnoha kusů, protože hodnota VID není na pouzdře uvedena a spíše je pravděpodobné, že budou k dispozici kusy s VID=1.4V než ty s nižší hodnotou. Pokud deska nesplňuje nové požadavky na poklesy napětí u jádra Prescott (u těchto motherboardů odhadem 95% pravděpodobnost), procesor bude pracovat mimo specifikace.

Dále je samozřejmě vyžadována podpora FSB 133 MHz (533 MHz datově), jinak bude čip pracovat na nižší než nominální frekvenci - násobič nelze změnit. Pokud jde o podporu BIOSem, v zásadě lze říct, že Celeron D nevyžaduje update BIOSu. To však za předpokladu, že BIOS bude vůbec schopen se s novým procesorem rozjet - to může být na některých deskách problém, protože pokud programátor nemyslel do budoucna a něco udělal špatně, může počítač zamrznout půl vteřiny po stisknutí tlačítka Power.

Revize D0

V těchto dnech Intel rozeslal dokument, v němž informuje, že Celeron D přejde na novější revizi jádra Prescott D0. Ta má proti současné C0 určitá vylepšení v menší redukci spotřeby - je pravděpodobné, že v kusech s revizí D0 naleznete více těch, které budou mít VID nižší než 1.4V, budou tedy méně hřát a budou spíše kompatibilní se staršími základními deskami. Mimo to D0 také opravuje dvě chyby.




Staré série C0 jsou uvedeny v kolonce Pre-Conversion Production Units, nové série D0 v Post-Conversion Production Units. Tyto nové D0 by měly být k dispozici již od 9. července, tedy zhruba za 14 dní. Počkat se v tomto případě určitě vyplatí.