reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - II. část

8.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - II. část
V druhé části našeho srovnávacího testu černobílých laserových tiskáren se podíváme na modely Canon LaserShot LBP3200, Lexmark E120n a Dell 1110. Jedna z nich skrývá zajímavé překvapení, ale vše se dozvíte až dále v článku.
Jestli jste čekali, že vám v závěru testu doporučím jednoznačného vítěze testu, budete zklamáni. Pokud bych totiž měl něco takového udělat, musel bych vědět, kterou vlastnost u tiskárny považujete za stěžejní, a to si každý potenciální zájemce musí rozhodnout sám. Z výsledků je zřejmé, že ideální tiskárnu v této cenové kategorii zřejmě nenajdete. Dokonce nejde ani jednoznačně určit, která z tiskáren měla nejkvalitnější výstup, jelikož každá excelovala v jiné oblasti tisku - například model HP LaserJet 1020 se výborně zhostil tisku textu, ale zcela propadl při tisku fotografií, a podobné, i když méně výrazné rozpory najdete takřka u každé z tiskáren. Pokusím se nicméně o určitou kategorizaci.


Konica Minolta PagePro 1350W

Pokud jsou pro vás stěžejní tiskové náklady, zvažte nákup tiskárny Konica Minolta PagePro 1350W nebo Canon LaserShot LBP3200. U nich byl tento parametr nejpříznivější, obě navíc podávaly solidní výsledky i co se týče rychlosti tisku. Obě tiskárny byly velmi hlučné a jejich dílenské zpracování bylo rovněž horší. Kvalita tisku byla u obou jen průměrná, Canon navíc velmi špatně tiskl fotografie.


Hewlett-Packard LaserJet 1020

Pokud je pro vás důležitá rychlost tisku, pak zkuste kromě výše jmenovaných tiskáren také Lexmark E120n, který v tomto parametru dopadl velmi podobně jako Canon. Navíc nabídl lepší dílenské zpracování a velmi dobrou kvalitu tisku. Tisk s ním je však dražší. Především ale příjemně překvapí přítomnost síťového rozhraní pro samostatné zapojení do sítě.


Canon LBP3000

V kvalitě tisku fotografií bodovaly tiskárny Lexmark E120n a Dell 1110. Nevýhodou Dellu byla nižší rychlost a pomalejší rozhraní USB 1.1, Lexmark byl pro změnu poněkud hlučnější. V kvalitě si dobře vedla i Konica Minolta, která ale trpěla proužkováním, a Canon LaserShot LBP3000, který tiskl velmi pěkně na silný lesklý papír.


Canon LBP3200

Kdybych se osobně rozhodoval, z výběru bych vyřadil tiskárny Konica Minolta kvůli velkým rozměrům a hlučnosti, HP LaserJet 1020 kvůli špatné kvalitě tisku fotografií, Canon LBP3200 kvůli nekvalitnímu dílenskému zpracování, hluku i kvalitě tisku a Dell 1110 kvůli vyšší ceně (jelikož ji můžete koupit pouze u výrobce, nemůže cenou konkurovat tiskárnám v internetových obchodech) a dlouhé prodlevě při startu a náběhu z úsporného režimu.


Lexmark E120n

Mezi zbývajícími dvěma účastníky testu už je rozhodování těžší, oba poskytují rozumnou kvalitu tisku textu i fotografií a dostačující rychlost, dále každá z nich nabízí jiné přednosti. Canon LBP3000 boduje kompaktními rozměry a nejnižší hlučností ze všech tiskáren v testu, Lexmark kontruje síťovým rozhraním a ještě kvalitnějším tiskem, na druhou stranu je o poznání hlučnější. Definitivní rozhodnutí nechám na vás, protože každý má jiné požadavky a nemohu vám vnucovat tiskárnu, kterou upřednostňuji kvůli tomu, že právě ona nejlépe splňuje mé subjektivní požadavky. I přes to doufám, že vám tento test pomůže při rozhodování a navede vás správným směrem.


Dell 1110

Za zapůjčení tiskáren Lexmark a Canon děkujeme firmě Konsigna

Za zapůjčení tiskáren Dell, HP a Konica Minolta děkujeme jejich výrobcům
reklama