reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - II. část

8.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - II. část
V druhé části našeho srovnávacího testu černobílých laserových tiskáren se podíváme na modely Canon LaserShot LBP3200, Lexmark E120n a Dell 1110. Jedna z nich skrývá zajímavé překvapení, ale vše se dozvíte až dále v článku.
Manipulace s tonerem byla snadná, i v tomto případě jej musíte po vybalení tiskárny instalovat sami.


Toner se do tiskárny vkládá zepředu, zde jej vidíte již vložený



Zobrazovací jednotka s integrovaným válcem

A těď si zodpovíme otázku, kolik nás bude stát výtisk na této tiskárně.


Toner (kapacita 2500 stran)2028 Kč
Neoriginální toner (kapacita 2500 stran)**1130,50 Kč
*Kapacita neoriginálního toneru nebyla uvedena, předpokládám tedy stejnou, jako v případě originálního

Co se týče tiskových nákladů, ukázala se tiskárna v relativně dobrém světle, náklady při použití originálního toneru vycházejí na 0,98 Kč, s neoriginálním dokonce jen na 0,62 Kč. To jsou velmi dobré výsledky, které se blíží dokonce ti tiskárně Konica Minolta PagePro 1350W. Ve spojení se solidní rychlostí to z této tiskárny činí vhodného kandidáta pro ty, kteří hodlají tisknout ve větších objemech a nechtějí přitom investovat příliš mnoho do zařízení vyšší třídy.

A teď již k testům, nejdříve rychlostním.


Zahřívání9,1 s
Start z pohotovostního režimu4,3 s
Start z úsporného režimu4,3 s*
Průběžná rychlost17,8 str./min

Zde se tiskárna předvedla v dobrém světle. Byla bezkonkurenčně nejrychlejší, co se týče doby zahřívání i zahájení tisku z pohotovostního i úsporného režimu (kupodivu zde nebyl rozdíl, možná tiskárna tyto režimy nerozlišuje). Je ovšem nutno dodat, že vzhledem k použití pomalejšího rozhraní USB 1.1 se při odesílání náročnějších dokumentů může tato doba prodloužit více, než u zařízení s portem USB 2.0 High-speed. I přesto to tiskárně dodává slušný náskok. I samotná průběžná rychlost byla solidní, tiskárna se zde umístila na třetím místě.

Podívejme se, jak si tiskárna vedla v testech kvality výstupu. Tiskárna nenabízí nastavení pro optimalizaci textu, takže různá nastavení kvality se projeví jen při tisku odstínů šedi, proto u horní poloviny výřezů uvádím jen jednu variantu.


Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi

Test kvality textu vyzněl příznivě - černý text na bílém pozadí vypadal velmi dobře (zhruba na úrovni tiskárny HP LaserJet 1020), Inverzní text byl na tom o něco hůře, Písmo o velikosti 2,5 bodu bylo sice "jakž takž" čitelné, ale většina ostatních tiskáren to uměla lépe.


Standardní text - 600 dpi


50% šedý text - 600 dpi, Pattern 1



50% šedý text - 600 dpi, Pattern 2



50% šedý text - 600 dpi, Pattern 3



Čárová grafika - 600 dpi

Čárová grafika dopadla průměrně. Tahy byly o něco slabší, než u většiny jiných tiskáren, ale ne tolik, aby to bylo na závadu.


Přechod - 600 dpi, Pattern 1



Přechod - 600 dpi, Pattern 2



Přechod - 600 dpi, Pattern 3

Nejhorších výsledků tiskárna dosáhla při tisku fotografií. Byla sice lepší, než HP LaserJet 1020, která v této kategorii skončila poslední, ale nic víc. Jednotlivá nastavení položky Pattern vyzněla velmi odlišně, jak je vidět z přechodů výše i ze srovnávací fotografie dole. Lišily se zejména kontrastem a plynulostí přechodu, ale ani jedna z nich nevypadala nijak výjimečně.


Fotografie - 600 dpi, nastavení Pattern 1, Pattern 2 a Pattern 3

Na detailech fotografií můžete vidět, jak se jednotlivé typy vzorování liší.


Detail fotografie - 600 dpi, Pattern 1



Detail fotografie - 600 dpi, Pattern 1



Detail fotografie - 600 dpi, Pattern 1

Mám-li shrnout, co jsem se o tiskárně Canon LaserShot LBP3200 dozvěděl, musím být bohužel dost kritický. První dobrý dojem ze vzhledu spolehlivě ihned zkazí nekvalitní zpracování. tiskárna také patří k těm větším, takže pokud si ji hodláte pořídit, počítejte s tím, že zabere více místa. Chybějící česká lokalizace také leckoho odradí od nákupu.

Tisk je doprovázen značným hlukem a ani jeho kvalita nedopadla nejlépe, text byl ve srovnání s ostatními přinejlepším průměrný, ale fotografie tiskárnu zařadily na předposlední místo. Naopak výborných výsledků dosáhla v oblasti tiskových nákladů a velmi dobře si vedla i v testech rychlosti. Podavač papíru si poradil se vším, co jsem mu předložil, včetně silného papíru s gramáží 160 g/m2. Osobně jsem měl ze zkušeností s touto tiskárnou smíšené dojmy kvůli značně nevyrovnaným vlastnostem. Každý však má jiné preference a pro někoho tedy může jít o dobrou volbu. Podobně vyzněl i test tiskárny Konica-Minolta, ale rozhodnutí o tom, která je lepší, nechám na vás.

Tiskárna se prodává za doporučenou cenu 4490 Kč vč. DPH, při troše hledání v internetových obchodech ji pořídíte i o 1000 Kč levněji.


rychlost tisku
dílenské zpracování
nízké tiskové náklady
hlučnost
příjemný vzhled
chybí česká lokalizace
Ikona Odkaz na databázi
USB pouze ve verzi 1.1
Ikona Odkaz na databázi
kvalita tisku fotografií
reklama