reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laser šestkrát jinak - II. část

8.6.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Laser šestkrát jinak - II. část
V druhé části našeho srovnávacího testu černobílých laserových tiskáren se podíváme na modely Canon LaserShot LBP3200, Lexmark E120n a Dell 1110. Jedna z nich skrývá zajímavé překvapení, ale vše se dozvíte až dále v článku.
Instalace toneru je jednoduchá, stejně jako u ostatních tiskáren v testu. V základním balení je toner na 1000 stran, což lze považovat za snesitelnou hodnotu, běžný má kapacitu dvojnásobnou.


Tiskárna má vkládání toneru zepředu



Tisková kazeta se při instalaci uchopí za vyčnívající madlo (které je při přepravě přiklopeno ke kazetě)

Když jsem se chtěl pustit do výpočtu tiskových nákladů, ke svému překvapení jsem zjistil, že toner pro tuto tiskárnu ještě není k dispozici. Dell má odlišnou politiku prodeje a nenabízí své produkty prostřednictvím běžných obchodů - musíte si je objednat přímo u společnosti, např. prostřednictvím internetového prodeje. Ani u výrobců alternativních náplní jsem nebyl úspěšný, takže bohužel nelze provést žádný z výpočtů. Takže raději přejděme k testům.

Udávaná rychlost 16 stran za minutu tiskárnu řadí do středu startovního pole, ale skutečnost může být jiná, takže se podívejme na tabulku s reálně naměřenými hodnotami.


Zahřívání27,1 s
Start z pohotovostního režimu6,5 s
Start z úsporného režimu24,5 s
Průběžná rychlost15,7 str./min

Jak vidíte, tiskárna Dell 1110 není žádný sprinter, doba zahřívání a zejména start z úsporného režimu byly nejdelší ze všech testovaných kusů. Start tisku z pohotovostního režimu byl průměrný a průběžná rychlost tisku překonala nejpomalejší účastníky testu, HP LaserJet 1020 i Canon LBP3000. Celkově jde o spíše horší výsledek. Pokud se tiskárna tak dlouho připravuje na tisk, třeba to znamená jeho solidní kvalitu, takže se podívejme na zkušební výtisky.

Pro účely testu jsem vytiskl zkušební stránku ve dvou nastaveních, která se lišila pouze zapnutím položky

Tmavší text

. I když by se podle názvu funkce zdálo, že ztmavuje text, ve skutečnosti jej ztučňuje, a to platí i pro světlý text na tmavém pozadí. Název je tedy trochu matoucí. Funkce zvýrazňuje text malých velikostí, stejně jako

Small Font Enhancement

u předchozí testované tiskárny. Na tisk čárové grafiky ani odstínů šedi tato funkce nemá vliv, takže u ostatních testů je uveden jen jeden výřez (z výtisku se zapnutým zvýrazněním textu).


Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi, tmavší text vyp.




Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi, tmavší text zap.

Rozdíl mezi oběma nastaveními je zřejmý, ale je tu jeden zádrhel - při zapnutí režimu tmavšího textu se zvýrazní jen znaky s diakritikou (nebo přinejmenším na ostatních znacích je rozdíl stěží pozorovatelný), je to vidět tím více, čím je text menší a určitě to poznáte i ze zmenšených výřezů výše. Text (s vypnutou funkcí tmavšího textu) byl výborně čitelný i při velikosti 1,5 bodu, dokonce bych řekl, že tato tiskárna v tomto parametru byla nejlepší, nebo přinejmenším na úrovni s tiskárnou Konica Minolta. Inverzní text dopadl podobně, jako u ostatních tiskáren, čitelný je až do velikosti 2,5, i když i zde poměrně obtížně.


Standardní text - 600 dpi, tmavší text. zap.

Na výřezu standardního textu je vidět, že text trpí mírným zvlněním ve svislých tazích, ale pouhým okem to nerozeznáte.


62,5% šedý text - 600 dpi, tmavší text zap.

V testu čárové grafiky si tiskárna vedla dobře, ale opět se zde projevilo zvlnění svislých linek (výřez je otočen o 90° kvůli úspoře místa), které zde bylo velmi patrné a při velmi pozorném zkoumání rozeznatelné i pouhým okem. Jinak byla sytost a ostrost čar dobrá.


Čárová grafika - 600 dpi, tmavší text zap.



Přechod - 600 dpi, tmavší text zap.

Poslední část testu, zkoumající kvalitu fotografií, této tiskárně získává kladné body. Fotografie působí velmi příjemným dojmem, nedochází k výraznějšímu proužkování a ani na přechodu z černé do bílé nenajdete časté problémy ve formě příliš náhlého přechodu ze světlých odstínů do bílé či z odstínů tmavých do černé. Tiskárnu tedy mohu s klidným srdcem doporučit pro tisk černobílých fotografií. I tato tiskárna se při vložení velmi kvalitního silného papíru odměnila ještě o chlup lepším výsledkem.


Fotografie - 600 dpi, tmavší text zap.



Detail fotografie - 600 dpi, tmavší text zap.

Tato tiskárna si vedla v testech kvality nadprůměrně, trochu ji však shazují nedostatky jako je pomalé zahřívání nebo pomalejší port USB 1.1. Také lze předpokládat, že tiskové náklady budou spíše vyšší, jelikož tonerové kazety (až budou k dispozici) koupíte jen u výrobce (což platí i o samotné tiskárně). Podávání papíru fungovalo bezchybně, tiskárna si poradila i s hladkým silným papírem s gramáží 160 g/m2. Hlučnost tiskárny byla spíše nižší, zařadil bych ji na třetí místo za Canon LBP3000 a HP LaserJet 1020. Kromě výše uvedených na tiskárně neshledávám žádné výrazné nedostatky, ale ani přednosti. Je to taková šedá myš našeho testu, jak napovídá už její vzhled i chudý výčet předností a nedostatků.

Tiskárna se prodává za doporučenou cenu 4046 Kč vč. DPH a zakoupíte ji pouze u výrobce.


tisk textu a fotografií
pomalé zahřívání
USB kabel v dodávce
USB ve verzi 1.1
reklama