reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N

3.4.2009, Michal Koláček, recenze
Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N
Dnes testovanou laserovou multifunkcí je Samsung CLX-3175N. Mezi její hlavní přednosti patří rychlost černobílého tisku, tichý provoz a příjemné rozměry vzhledem k funkcím. Zda zařízení potvrdilo svá papírová specifika, to se dočtete v dnešní obsáhlé recenzi.
Kapitoly článku:
Nyní bychom se podívali do útrob tiskárny a trochu se rozepsali o dodávaném spotřebním materiálu. Vše jsme samozřejmě zdokumentovali na přiložených snímcích. Samotné rozložení plastových dílů není nijak složité a jedná se v podstatě o vyklopení předních dvířek (pro správu tonerových kazet). Níže uvedený obrázek dále zachycuje otevřenou horní část, kterou využijete v případě zaseknutého papíru. Veškerou činnost doprovází také SW nástroj, který vás ovšem ihned informuje a nabídne řešení vzniklého problému.


- Čelní pohled do útrob tiskárny -

Při bližším pohledu na odkrytou část je dobře patrné, že tonerové CMYK kazety jsou seřazeny nad sebou a jednotlivé "šuplíčky" jsou vlevo barevně rozlišeny. Zároveň si lze povšimnout, že nejníže umístěná (černá) kazeta disponuje většími rozměry než ostatní barevné. To z toho důvodu, že černého prášku ubývá většinou více - jeho spotřeba je vyšší než u ostatních variant. Výměnu všeho zvládne i naprostý laik, a to i díky přehlednému obrázku na vnitřní straně dvířek. Za zmínku také stojí velký fotoválec alias zobrazovací jednotka a nádobka na odpadní toner, jež na sobě nese zmiňované popisky "K", "C", "M" a "Y".


- Detail s vloženým spotřebním materiálem -

V obsahu balení najdete tedy čtyři základní, chcete-li startovací kazety. Výrobce u nich uvádí průměrnou kapacitu až 1 000 stránek pro černou variantu a 700 stran pro ostatní barevné tonery. Nicméně zákazník si může dokoupit standardní černou kazetu s průměrnou výtěžností až 1 500 stránek (odpovídá orientační ceně 1 035 Kč včetně daně) a zbývající barevné variace s kapacitou až 1 000 stran. Ty odpovídají ceně 930 Kč za kus včetně daně. Pro kompletní informace uvádíme také nádobku na odpadní toner (190 Kč) a fotoválec (2 860 Kč). Jejich parametry jsme zaznamenaly do tabulek níže.



Na dalším snímku je zachycen interní zásobník na až 150 listů papíru s odklopeným průhledným krytem. Takto, jak jej vidíte, je schopen pojmout médium ve formátu A4 - modro-fialová plastová část je mírně vysunutá. Samozřejmostí jsou všemožné polohovatelné posuvníky, kterými můžete ovlivňovat šířku vstupního zdroje. Jeho konstrukce by mohla být odolnější. Jen čas a jeho užívání v praxi zhodnotí výdrž malých plastových zarážek.



Dostáváme se k důležitým parametrům, jako jsou náklady na tisk jedné černobílé a barevné stránky. Před tím si však uvedeme veškeré orientační ceny spotřebního materiálu včetně DPH ještě jednou v přehledných tabulkách.

TonerCena
Originální azurový (cyan, 1 000 stran)930 Kč
Originální purpurový (magenta, 1 000 stran)930 Kč
Originální žlutý (yellow, 1 000 stran)930 Kč
Originální černý (black, 1 500 stran)1 035 Kč
Nádobka na odpadní toner (kapacita 5 000 čb. / 1 250 barevných stran)190 Kč

Z uvedených údajů obou tabulek můžeme sestavit vzorečky, podle kterých se dozvíme kýžené náklady pro obě varianty tisku. Při započtení ceny papíru 0,17 Kč/strana jsou následující: náklady na tisk jedné černobílé stránky = cena papíru + cena zobrazovací jednotky / kapacita čb. stran zobr. jed. + cena černého toneru / kapacita černého toneru + cena odpadní nádobky / kapacita čb. stran odpadní nádobky.

U barevného tisku vstupuje do hry řada faktorů, které nelze do vzorečku zakomponovat, jako je například rozdílné využití jednotlivých barev na výtiscích. Proto berte následující vzoreček i jeho výsledek jako hodně orientační: náklady na tisk jedné barevné stránky = cena papíru + (cena barevného toneru / kapacita barevného toneru) * 3 + cena černého toneru / kapacita černého toneru + cena zobrazovací jednotky / kapacita barevných stran zobr. jed. + cena odpadní nádobky / kapacita barevných stran odpadní nádobky. Předpokladem je rovnoměrné využití všech barev při 5 % pokryté plochy.

VálecCena
Zobrazovací jednotka (kapacita 24 000 čb. / 8 000 barevných stran)2 860 Kč

Výsledné náklady na tisk jedné černobílé stránky jsou 1,02 Kč/strana, barevné pak 4,16 Kč/stránka. Zjištěné hodnoty nepatří rozhodně k nejlepším a dají se považovat za vysoce podprůměrné (špatné). Překvapila nás zejména první vypočtená částka, u níž je rozdíl oproti běžnému standardu zhruba 40 haléřů. U barevných režimů se obecně s vyšší částkou respektive náklady počítá, nicméně uvažovaná suma je alarmující. Vzhledem ke skutečnosti, že po několika desítkách vytištěných testovacích materiálů vykazoval Smart panel značný úbytek jednotlivých tonerových kazet, před vlastním tiskem si dobře promyslete, jak kvalitní požadujete výstup.

Stejně jako u minulého modelu OKI C3520 MFP, tak i u této multifunkce jsme zjišťovali mnoho měřených parametrů. Důvodem je taktéž podpora barevného tisku a kopírování. Po zapnutí celého zařízení se ozve krátká melodie (v menu ji lze později vypnout) a pak hromové ticho. Až jsme si říkali, zda se multifunkce nevypnula. Její počátečný tichý provoz nás příjemně zaskočil. Zahřívání spotřebního materiálu začne po ověření skenovaní a celý proces trvá asi 34 sekund.

Jednotlivé prodlevy tisku a kopírování z pohotovostního režimu v obou dostupných režimech splnily papírové předpoklady dané výrobcem. Ovšem dosažené časy nejsou nijak oslnivé a spíše zaostávají za průměrem. Start z řežimu úspory, který si můžete libovolně navolit v ovladačích, se blíží počáteční době uvedení do chodu - to není moc příznivé. Byli jsme také zvědaví, jestli se podaří multifunkci dostát specifikaci průběžné rychlosti tisku a kopírování v černobílém a barevném režimu. Dle zjištěných údajů se jí to povedlo a dá se napsat, že výrobce v tomto směru zákazníka neklame. Pro přehlednost jsme všechny časy zaznamenali do níže uvedené tabulky.

Měřený parametrHodnota
Zahřívání33,8 s
Tisk z pohotovostního režimu (čb. / b. tisk)13,9 / 23,1 s
Start z úsporného režimu30,1 s
Kopírování z pohotovostního režimu (čb. / b. tisk)11,2 / 30,4 s
Průběžná rychlost tisku (čb. / b. tisk)15,8 / 4 str./min.
Průběžná rychlost kopírování (čb. / b. tisk)12 / 4 str./min.

K hlučnosti jsme se již krátce vyjádřili, musíme zopakovat, že není nijak přehnaná a celkový provoz zařízení vůbec neruší při práci. Z těchto důvodů ji není problém umístit na pracovní stůl nebo do malé uzavřené kanceláře. U většiny přístrojů je patrný hluk při činnosti scanneru - to u tohoto modelu neplatí.

Práce skenovací jednotky je naprosto tichá až diskrétní. Jediným negativem při zahřívání nebo praktické činnosti, pro nás osobně docela obtěžujícím, bylo linoucí se teplo s nádechem ozonu. Nutno podotknout, že tento "závan/zápach" byl chvílemi tak silný, že jsme museli testy na chvíli přerušit. V místnosti, kde máte takové zařízení instalované, bychom proto doporučovali hodně větrat.

Než přikročíme k samotnému zhodnocení testů, musíme vás upozornit, že barevné vyznění tak, jak je vidíte na monitoru, neodpovídá skutečnému výtisku na papíru - jednak je ovlivněno použitým scannerem (CanoScan 5600F), jednak také vaším CRT/LCD monitorem. Při zhodnocení provozu jsme u tiskárny využili nejlepší barevný a černobílý režim (s aktivní volbou "Vylepšení stupňů šedé"), který nabízí tiskové rozlišení 2 400×600 dpi. Pro srovnání také nabízíme výstupy stejného snímku pomocí funkce kopírování (1 200×1 200 dpi). Proto v následující části článku uvedeme vždy výstup tiskárny a pro porovnání výstup kopírky.


- Čitelnost textu malých velikostí: výtisk -

Metodika se od minulých testů nezměnila, a tak začínáme s čitelností textu malých velikostí v tiskovém režimu. Ta byla dobrá až do velikosti 2 bodů, což není nijak skvělý výsledek. Dále písmo splývalo do sebe, a nebylo rozpoznatelné. V případě inverzního textu docházelo od velikosti 4 bodů k vynechávání některých tahů písmen a celá věta postrádala smysl. Za hranicí 2 bodů byl veškerý inverzní text nečitelný. Pro srovnání nabízíme výstup(y) stejného snímku pomocí funkce kopírování.

V jejím případě byl normální text čitelný od velikosti 3,5 bodu, a to s drobnými obtížemi. Inverzní varianta dopadla ještě hůře, protože náznaky čitelného textu se objevovaly až od velikosti 5 bodů. Směrem dolů můžete pozorovat občasné vynechání tahu, zhruba v polovině testovacího snímku se bílá písmena téměř nevyskytovala. V následující části článku uvedeme vždy výstup tiskárny a pro porovnání výstup kopírky. Rozdíly v kvalitě jsou viditelné na první pohled.


- Čitelnost textu malých velikostí: kopírka -

Se standardním textem velikosti 12 bodů si multifunkce poradila celkem dobře, i když po okraji písmen můžete pozorovat jemné roztřepení. Pouhým okem tento neduh pozorovatelný není a je otázkou, jak by test dopadl při použití kvalitnějšího média. Prokreslení a sytost nejsou úplně ideální. Černá nemá potřebnou intenzitu a dobře jsou také pozorovatelné miniaturní bílé tečky.


- Standardní text: výtisk -

Výsledek kopírky je srovnatelný s tiskovým výstupem, opticky se může zdát, že písmena získala na objemu. Mírné roztřepení zůstává, většina bílých míst však byla potlačena. Při pohledu na originál pouhým okem je jeho kvalita přijatelná. Zvýšila se i sytost černé barvy.


- Standardní text: kopírka -

Na dalším snímku je vyobrazen tisk písmen v odstínech šedi. Výsledná kvalita je uspokojivá a nemáme k ní větší výhrady. Jak můžete vidět, vykreslení je realizováno pomocí bodového rastru. Ten by však mohl být v některých případech trochu ostřejší. Celkově dobrý výsledek.


- Šedý text: výtisk -

I když není výstup kopírovací jednotky v tomto ohledu ideální, výsledná kvalita nás mile překvapila. U světlých odstínu dochází k občasnému vynechání tahů písmen, ale něco podobného jsme mohli vidět u obou předchozích multifunkcí.


- Šedý text: kopírka -

Obrázek čárové grafiky potvrzuje, že tisková jednotka po počátečním neúspěchu získává na kvalitě. Jak můžete sami vidět, jednotlivé obrazce netrpí žádnými výpadky nebo vadami. Linky jsou plné a souvislé bez přerušení. Rozpití, jež jsme mohli spatřit u standardního textu, se zde neprojevuje v tak velké míře. Dlužno podotknout, že obrázek je otočený o 90° doprava.


- Čárová grafika: výtisk -

Na výstupu kopírovací jednotky je při zvětšení jednotlivých linek vidět mírné zoubkování a u prostředního obrazce i vynechané místo. Celkově vzato dobrý výsledek.


- Čárová grafika: kopírka -

Dále jsme se zaměřili na testy určené pro tisk obrázků - nejprve lineární přechod z bílé barvy do černé. Zde tiskárna odvedla opravdu skvělou práci. Černobílý přechod je naprosto hladký a i při zvětšení netrpí žádnými schody - bodový rastr je velmi pravidelný. Z přiloženého obrázku se může zdát, že na jeho počátku není dostatek bílé - musíme zopakovat, že barevné vyznění tak, jak je vidíte na monitoru, neodpovídá skutečnému výtisku na papíru. Originál tímto netrpí.


- Černobílý přechod: výtisk -

V případě kopírky je patrný jemný rastr, a to zejména u originálu na papíře. Přiložený výřez nabízí lepší podání jednotlivých odstínů a více odpovídá skutečnosti. Multifunkce tedy sbírá další cenné body.


- Černobílý přechod: kopírka -

Jak naznačuje níže přiložený obrázek, s tiskem a kopírováním nebarevné grafiky tento model problémy rozhodně nemá. Výsledná kvalita je perfektní - obvyklé vady v podobě proužkování odpadají, rastr není tolik patrný, kontrast je v pořádku a vzhled je velmi uhlazený. Pokud bychom chtěli srovnání, tisknuté snímky v tomto režimu byly ještě o chlup lepší než u konkurenční C3520 MFP. Ovšem také musíme napsat, že stávající CLX-3175N nabízí oproti OKI vyšší rozlišení tisku. Proto můžete nahlédnout do staršího testu laserových tiskáren na Samsung CLP-315. Při vhodném vyladění ovladačů a použití lesklého papíru je podání věrnější.


- Testovací snímek: výtisk -

Kvalita stejného testovacího snímku se na výstupu kopírovací jednotky o něco snížila, i tak byla ale uspokojivá. Přílišné tmavé tóny jdou po zásahu do ovladačů a vyladění některých atributů celkem slušně potlačit. Je však samozřejmé, že obraz nebude tak čistý a hladký jako v případě tiskového režimu.


- Testovací snímek: kopírka -

Poslední várkou černobílých testů jsou detailní výřezy výše umístěných obrázků. Mřížka rastru a její hrubost je dobrá, jednotlivé odstíny jsou přirozené. Cestou k dokonalosti by byla manuální úprava vybraných ukazatelů - jasu, kontrastu atp. Jen se potvrzují naše věty, že pro tisk fotografií je tato multifunkce rozhodně dobrou volbou.


- Detail testovacího snímku: výtisk -

Pro srovnání nabízíme také výstup kopírovací jednotky. V následující kapitole se budeme věnovat barevným testům tisku a kopírování.


- Detail testovacího snímku: kopírka -
reklama