reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N

3.4.2009, Michal Koláček, recenze
Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N
Dnes testovanou laserovou multifunkcí je Samsung CLX-3175N. Mezi její hlavní přednosti patří rychlost černobílého tisku, tichý provoz a příjemné rozměry vzhledem k funkcím. Zda zařízení potvrdilo svá papírová specifika, to se dočtete v dnešní obsáhlé recenzi.
Ani u této multifunkce jsme nezapomněli na zcela barevné výtisky a přinášíme vám je včetně slovního komentáře. V následujícím textu se proto podíváme, jaké výsledky můžeme od uvažovaného modelu očekávat. Ve většině případů jsme k výsledným obrázkům připojili i jejich originální předlohu.

Zároveň však musíme připomenout, že celkové barevné podání je ovlivněno dříve popsanými skutečnostmi. Na prvním snímku je vidět barevný text velikosti 12 bodů. Dá se napsat, že obrysy jednotlivých písmen jsou ostré a srovnatelné s černobílým tiskem. Výsledné barvy jsou syté a působí pěkným dojmem. Horší je to v případě soutisku barevných složek - v tomto ohledu můžeme pozorovat mírné odchylky.


- Barevný text: výtisk -

Také u barevného režimu jsme vyzkoušeli funkci kopírování a jednotlivé obrázky budeme uvádět ke srovnání jako v předešlé kapitole. Jelikož se kopírovací jednotka nepředvedla doposud ve špatném světle, těšili jsme se, jak se dále "vybarví". První testovací snímek jí bodů moc nepřidá, a to díky častým vadám - rušivým bodům mimo tištěná písmena. Tento neduh je dobře patrný na obrázku vlevo dole. Bohužel je toto dobře patrné i při pohledu pouhým okem.


- Barevný text: kopírka -

Dále vám přinášíme barevný přechod napříč spektrem. S ním se zařízení popralo celkem obstojně a mnoho odchylek v tiskovém výstupu není. Těmi nejvýraznějšími jsou absence světle-azurových odstínů a podání červené barvy, která neodpovídá originálu. Také musíme poznamenat, že jednotlivé barvy nejsou tak výrazné jako u předlohy. Výsledek kopírky je velmi dobrý, i když je na pohled vidět trochu hrubší rastr.


- Barevný přechod: předloha -


- Barevný přechod: výtisk -


- Barevný přechod: kopírka-

Co se týká naskenovaného výtisku, ten nevypadá stejně dobře jako předloha, ale jeho kvalita je snesitelná. Bohužel jsme od zařízení čekali trochu více, a to na základě dobře odvedené práce v černobílém režimu. Tiskový výstup trpí sníženou sytostí a jemným kostičkováním. Takové fotky mohou sloužit pro ukázání známým nebo rodinným příslušníkům. Pro archivaci bychom je nedoporučovali. Proužkování je celkem potlačeno, ale celkový dojem není příliš realistický. Je otázkou, jak by vše dopadlo s použitím kvalitnějšího média.


- Barevný testovací snímek: předloha -

Výtisk tak, jak jej vidíte na obrázku níže, není ve skutečnosti tak nevýrazný. Na papíře jsou jeho barvy o něco jasnější. Pleťový odstín (na médiu) se dá považovat za věrný.


- Barevný testovací snímek: výtisk-

A pro pořádek přinášíme také výstup kopírky. Na něm jsou zvýrazněny některé horizontální pruhy, jež byly na výše uvedeném obrázku potlačeny chcete-li ukryty. Zvýšila se také sytost barevných složek, což je dobře pozorovatelné na tváři sedícího modelu. Červené prvky na tváři jsou až přehnaně jasné. Vše by šlo zcela jistě odstranit podrobnějším nastavením uvažované jednotky.


- Barevný testovací snímek: kopírka-

Velké přiblížení na část testovacího obrazce zachycují následující snímky umístěné níže pod textem. Je zřejmé, že se výtisk i výstup kopírky nebude shodovat s originální předlohou, nicméně pro naše srovnání je to dostačující.


- Barevný detail testovacího snímku: předloha -

Právě v následujícím detailu jsou dobře patrné nedokonalosti v soutisku jednotlivých barevných složek. Sice v hodně malém měřítku, ale něco podobného jste mohli pozorovat u barevné laserovky Epson AcuLaser C2800.


- Barevný detail testovacího snímku: výtisk-

Výše popsané ještě více zvýrazňuje detailní náhled na snímek z kopírovací jednotky.


- Barevný detail testovacího snímku: kopírka -

A pro srovnání přikládáme ještě poslední sadu fotografií, které dokazují, jak si tiskárna a kopírka poradily s obtížně napodobitelnou barvou květu růže.


- Barevný testovací snímek: předloha -

I zde je velmi patrný pokles sytosti a tiskový výstup je oproti originálu hodně bledý. Nicméně o tento neduh se postaral scanner. Na papíře vypadá celý obrázek velmi pěkně a jeho ostrost a barevné podání korespondují s předlohou. Ve výsledku tedy kladné hodnocení.


- Barevný testovací snímek: výtisk-

Kopírovací jednotka testovací obraz mírně rozpila a pouhým okem na něm můžete pozorovat jemný rastr. Barevné schéma je opět trochu jiné, a to díky použitému scanneru. Nicméně intenzita snímku je až přehnaná, na papíře zelené listy v pozadí doslova svítí. Následuje poslední část pojednávající o scanneru a závěrečném zhodnocení.

- Barevný testovací snímek: kopírka-

reklama