reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N

3.4.2009, Michal Koláček, recenze
Laserová multifunkce: Samsung CLX-3175N
Dnes testovanou laserovou multifunkcí je Samsung CLX-3175N. Mezi její hlavní přednosti patří rychlost černobílého tisku, tichý provoz a příjemné rozměry vzhledem k funkcím. Zda zařízení potvrdilo svá papírová specifika, to se dočtete v dnešní obsáhlé recenzi.
Hned na začátku musíme všem čtenářům připomenout, že praktické testy scanneru jsou v tomto případě spíše subjektivní záležitost. Samsung CLX-3175N dorazil do redakce jako zcela nový, a tak o nějakém čištění skleněné plochy scanneru nemohla být řeč. Pustili jsme se proto hned do skenování všemožných materiálů. K samotným testům, kdy jsme se zaměřili především na vady ve výsledném obraze, jsme po několika pokusech s vybranými snímky (barevnými, černobílými), časopisy a publikacemi zvolili následující.

Nejprve jsme vzali v úvahu klasický kancelářský papír formátu A4 obsahující běžné prvky jako text, logotyp, jednoduchý graf atp. Dále jsme zařadili mírně lesklou knihu přibližného formátu A5. Nakonec značně lesklý časopis formátu A4, abychom opět využili celou skleněnou plochu scaneru. V případě prvního a druhého testovacího zdroje jsme prováděli scan ve stupních šedi a následně v barvě při standardním rozlišení 1 200 dpi. U posledního obrazce jsme černobílou variantu neuvažovali. Na výstupu jsme se zaměřili na chyby respektive vady v obraze. Mimo nich jsme vybrali některé detailní výřezy.


- Testovací snímky ve stupních šedi a v barvě (klikněte pro zvětšení) -

Co se týká kvality úvodních černobílých a barevných snímků formátu A4, musíme hned na začátku poznamenat, že k ní nemáme mnoho výhrad. Když se podíváme na předchozí model OKI C3520 MFP, tak můžeme mezi sebou porovnat výstupy s rozlišením 1 200 dpi. Z detailních výřezů je na první pohled u této multifunkce patrné, že obraz není tak jemný. Navíc použité odstíny jsou vybledlé, a nejsou tak výrazné. Pokud si všimnete písma uvažované aktuality, jeho čitelnost není ideální. V tomto směru tedy scanner trochu ztrácí.


- Detailní výřez -

V případě barevného podání je situace mnohem lepší. Jediným minusem jsou poněkud světlejší tóny - originální předloha je trochu výraznější. Vady v obraze jsme nepozorovali.


- Detailní výřez -

Pro názornost jsme samozřejmě zpracovali výřezy pruhového grafu v obou dostupných režimech. Sami si tak můžete udělat srovnání o výsledné kvalitě. Mimo nízkou intenzitu barevných složek není vlastní prokreslení řad příliš ideální.


- Detailní výřez -


- Detailní výřez -

Další publikace, jež nabízí přibližný formát A5, naznačuje určité vady skenovací jednotky. Některé jsou dané nečistotou, která se zatoulala na sklo scanneru, jiné už jsou závažnější. Náhled na knížku v odstínech šedi získáte přes odkaz níže.


- Publikace v odstínech šedi (klikněte pro zvětšení) -

Uvedený výřez je otočený o 90 stupňů doleva a nachází se na obalu vpravo dole. Povšimnout si lze vady v podobě horizontální (ve skutečnosti vertikální) přerušované linky. Těmito rušivými elementy trpí také tmavý obdelník vpravo nahoře, i když v mnohem menší míře.


- Vada ve výstupním obraze -

Dále jsme zařadili výřez ukazující pravděpodobně na nějakou nečistotu, která se při manipulaci s médiem dostala na skleněnou snímací plochu.


- Pravděpodobně nečistota na skle scanneru -

Ohledně detailního záběru na tvář ženy nemáme žádné výtky. Jemná struktura kopíruje originální předlohu, šedé odstíny mají menší intenzitu, ale na to jsme si již zvykli.


- Detailní výřez -

Barevný režim potvrdil skutečné vady v obraze, které jsme mohli pozorovat u stejné publikace skenované v odstínech šedi.


- Publikace barevně (klikněte pro zvětšení) -

Přinášíme dva výřezy z pravého horního obdelníku nejspíše zelené barvy (skutečný odstín je velmi těžko identifikovatelný). Na prvním snímku uprostřed je vertikální přerušovaná čára velmi dobře patrná. U druhého obrázku je tento úkaz také, ovšem je mnohem méně výrazný. O něčem podobném jsme psali o několik řádků výše. Musíme zde napsat, že nepomohla ani jiná orientace dané předlohy. Vždy se tato vada projevila a originál jí netrpí.


- Vady v obraze: vertikální nespojitá čára -

Komentář k popisu detailu barevného zezření obličeje ženy z obálky je z naší strany pozitivní. Barevné podání víceméně odpovídá předloze. Bodová struktura je bez problémů, kontrast tu je o něco nižší.


- Detailní výřez -

V závěru jste si mohli zvyknout na barevnou předlohu v podobě našeho lesklého časopisu formátu A4 a jeho úvodní strany. Při zvětšení najdete v obraze určité prvky, jež se tváří jako vady. Nutno podotknout, že jimi trpí samotný originál. Oproti konkurenční OKI se můžeme setkat s jasnějšími barvami, nicméně na multifunkci od Canonu to stále nemá. Ta v případě skenovací jednotky nabízela asi nejživější barvy ze všech.


- Časopis (klikněte pro zvětšení) -

Na tomto místě bychom chtěli poukázat na to, že dvířka scanneru jsou velmi tenká, a to s sebou nese jednu negativní věc. Když pracujete s předlohou, která není zcela rovná (náš případ s časopisem), tak kvůli lehkému krytu nedosáhnete 100% přilnavosti k snímací ploše. Při pouhém přiklopení byl naskenovaný obraz velice rozmazaný. Dvířka jsme proto mírně zatížili, ale i tak není rozložení váhy rovnoměrné. Na detailním snímku níže je důkaz, že text je v jednom místě (písmena "s" a "m") trochu rozmazaný.


- V případě, že zdroj 100% nepřilne ke skleněné ploše scaneru, dochází k rozostření výstupu -

Tento negativní aspekt se promítl také do posledního výřezu, a tak jej nebudeme uvažovat (rozmazání). Výsledná kvalita snímku je vynikající, celulární síť je vyobrazena správně, čitelnost bílého textu je také standardní. Pouze barvy by mohly být o něco výraznější. Celkové podání není tak matné jako v případě OKI.


- Detailní výřez -

V závěru celé recenze si shrneme zjištěné poznatky. Pokud bychom měli začít pozitivně, musíme vyzdvihnout především kvalitu tisku a kopírování v černobílém režimu. Na první pohled nás upoutaly malé rozměry celého kompletu a také jeho nízká hmotnost. V zapnutém aktivním stavu multifunkce nevydává přehnaně rušivé zvuky, a není problém ji umístit v malé kanceláři přímo na pracovní stůl. Nutno poznamenat, že bychom doporučovali časté větrání. Celému zařízení dominuje přehledný a jednoduchý ovládací panel s dvouřádkovým LCD displejem. Ovladače dovolují podrobné nastavení a jejich lokalizace je i v českém jazyce. V neposlední řadě nás velmi příjemně překvapila činnost scanneru, kdy jsme se setkali s téměř nulovou hlučností.

Mezi slabé stránky uvažovaného modelu patří velké náklady na tisk v obou režimech. Ve vytíženém stavu multifunkce produkovala značné teplo s nádechem škodlivého ozonu. Co se týká testů kvality, standardní text byl při zvětšení mírně rozpitý a v barevném režimu jsme pozorovali vady soutisku - ty byly však jen minimální. V otázkách rychlosti nás nenadchla doba zahřívání a také startu z režimu úspory. Jednotka scanneru nepodala příliš dobrý výkon a na výstupu jsme objevili drobné vady v obraze. Mírnou nevýhodou je také tenký a zároveň lehký kryt snímací plochy. Jelikož je cena kompletu relativně nízká, v dodávce najdete pouze startovací tonery s nízkou kapacitou.


Kvalita tisku a kopírování v černobílém režimu
Podprůměrné náklady na tisk v obou režimech
Tichý chod zařízení
Tenká dvířka scanneru
Přehledný ovládací panel
Při provozu linoucí se teplo s nádechem ozonu
Česká lokalizace ovladačů
Drobně rozpitý text
Možnosti ovladačů
Mírná vada soutisku barevných složek
Kompaktní rozměry
Pomalejší zahřívání a start z úsporného režimu
Nízká hmotnost
Startovací tonery s nízkou kapacitou
Nehlučná práce scanneru
Občasné vady na výstupu scanneru
Cena v době testování: cca 7 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung CLX-3175N poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení multifunkce děkujeme společnosti Samsung


reklama