Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?

14.5.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?
Od Lenovo k nám přišel zástupce netbooků řady IdeaPad S10, jež se dělí do dvou hlavních skupin - Basic (tříčlánkové baterie) a Better (šestičlánkové baterie). My se podíváme na jeden z těch lepších v černém provedení a s modelovým číslem 4187-5PG.

Zavřený netbook


Společnost Lenovo se ani u svých normálních notebooků nepouští do žádných designových extravagancí a ani zde tomu nebude jinak, pokud tedy zapomeneme na to, že si můžeme vybrat z pěti různě barevných verzí, ovšem to dnes není nic zvláštního.


- klikněte pro zvětšení -

Lenovo IdeaPad S10e má tedy velmi jednoduchý a spíše hranatý tvar, jejž narušuje především zvětšená šestičlánková baterie. Ta nám také zajistí, že klávesnice bude mít ve výsledku větší sklon, než kdyby měla s použitím pouze tříčlánkové baterie. Víko displeje je samo o sobě ploché a má ostré hrany. Ty jsou však kombinovány se zakulaceným předkem a také je tu kulatý kloub spojující displej se základnou. Na víku ještě uzříme klasické logo společnosti Lenovo, v rohu u pravého kloubu také logo Energy Star a pak se můžeme přesvědčit, že je poměrně pevné a příliš se neprohýbá.


- klikněte pro zvětšení -

Spodní část netbooku je také pevná, i když jde samozřejmě pouze o plast. Kromě vyvýšené baterie tu uvidíme velký panel zabírající velkou část základny a pod ním můžeme očekávat pozici pevného disku i modulu operační paměti. Napravo od něj si můžeme počíst o certifikátech a dole se naopak podívat na tři průduchy opatřené perforovanými plechy. Gumové podstavce tu jsou celkem čtyři, jež jsou poměrně vysoké, což alespoň zajistí lepší přístup vzduchu k oněm průduchům.



Přesuneme se k pravé hraně netbooku, kde samozřejmě nemůže být nic jiného než porty, sloty, apod. Hned vepředu je to 34mm slot pro karty Express Card, jenž je krytý plastovou záslepkou. Ta mi připadala jako příliš volně uchycená, ale přesto se mi ji nijak nepodařilo vyklepat. Za touto záslepkou následuje zelený konektor pro sluchátka a červený pro mikrofon, za nimi první z portů USB 2.0 a také RJ-45 pro připojení k Ethernetu. Nakonec je to přímo v kloubu otvor pro zámky Kensington a zde je škoda, že do volného místa výrobce nezasadil další port USB 2.0, protože takto nabízí IdeaPad S10e pouze dva.



Levá hrana má v sobě zasazeny také nějaké porty a zde začínáme s druhým USB 2.0, následně čtečkou paměťových karet SD, MMC, MS a MS Pro, výstupem grafiky na D-Sub a nakonec to je už jen napájecí konektor. Za ním už je totiž pouze výdech chlazení krytý nejen plastovou mřížkou, ale podobně jako spodní průduchy také jemně děrovaným plechem, což je v tomto případě ale spíše na škodu.



Přední hrana netbooku vypadá, jako by byly do ní po celé délce zasazeny reproduktory, ale ty jsou zde pouze dva u stran, i když krycím plechem je pokryta v podstatě celá tato hrana. V levé části se ale dočkáme třech světelných diod udávajících nám stav počítače, jak je na tom baterie a také jaká bezdrátová rozhraní jsou zapnutá.



Zadní část netbooku je nejméně zajímavá, protože na ní můžeme spatřit pouze baterii rozkládající se téměř po celé šířce a po stranách také kulaté klouby displeje. Nyní si netbook otevřeme.


Otevřený netbook


Výrobci notebooků a netbooků už asi definitivně přestávají vyrábět modely, které mají displeje přidržovány zámky. I zde pro otevření netbooku jednoduše popadneme displej za okraj a otevřeme jej. Maximální úhel vyklopení je 135 stupňů a musím také podotknout, že klouby odvádějí velmi dobrou práci, protože displej se ve své nastavené pozici ani nehne, i když s přístrojem zatřeseme.


- klikněte pro zvětšení -

Displej s LED podsvícením by měl dle výrobce poskytnout jasný obraz, ovšem na to se podíváme až později. Nyní se můžeme zadívat na stříbrnou barvou ohraničené oko webkamery, které je pro jistotu označené také piktogramem, aby to bylo každému jasné. Pod displejem je další logo výrobce a v dolním levém rohu také označení S10e.



Klouby, tedy respektive spíše vyčuhující kulatá část baterie, činí mohutný předěl mezi displejem a základnou. Ještě nad klávesnicí je velmi jemně perforovaný černý plech - stejný jako v přední hraně. U jeho středu se pak ukazuje svým stříbrným leskem tlačítko Power a vedle něj trojice kontrolek. Jde o indikátory funkcí Caps Lock, Num Lock (Scroll Lock chybí) a pak tu LED ukazuje práci pevného disku. Hned vedle tu jsou pak jediná dvě speciální tlačítka. Oranžová šipka nám spustí okno, kde si můžeme vybrat spuštění jedné z devíti nejpouživanějších aplikací (internetový prohlížeč, mailový klient, multimediální přehrávač, aplikaci pro instant messaging, atd.) a druhým zeleným tlačítkem si budeme vypínat a zapínat bezdrátová rozhraní.



Klávesnice zabírající bezmála celou šířku přístroje má klasicky vypadající klávesy s rovným povrchem. Komfortu psaní si budeme všímat později, ale zde se zaměříme na dostupné speciální funkce. Ty nám dovolí používat klávesa Fn, již Lenovo, jak je jeho zvykem, odsunulo do samotného dolního levého rohu. Pak jsou k tomu využity jednak směrové šipky (úprava hlasitosti a úrovně podsvícení displeje) a zcela horní řada kláves. Na ní je zajímavé to, že klávesa F12 ustoupila ostatním funkcím a vměstnala se ke klávese F11.



Jaké jsou tedy speciální funkce klávesnice tohoto netbooku? Kombinace Fn + Escape nám zapne/vypne webkameru, F1 netbook uspí, F2 ihned vypne LCD obrazovku, F3 přepne na další zobrazovací zařízení připojené k netbooku, F5 zapne/vypne bezdrátová rozhraní (zde Wi-Fi a Bluetooth), F6 umí deaktivovat touchpad a nakonec F7 a F8 ovládají NumLock a ScrollLock. Další horní klávesy mají již jako druhé funkce méně používané klasické klávesy.



Spodní část základny v sobě tradičně nese touchpad, jenž je zde velmi "placatý" a mírně zapuštěný pod okolní povrch. Pod sebou má dvě rovněž úzká tlačítka, pod nimiž jsou pouze mikrospínače, takže stisk je velmi malý a ozývá se jemným ostrým cvaknutím. Na pravé straně základny se ukazuje logo IdeaPad, avšak důležitější je mikrofon pod klávesou Fn. Ten mají netbooky i notebooky většinou vedle webkamery, ale Lenovo se rozhodlo jej přesunout sem. Zda je to lepší, či horší, to posuďte sami, ale osobně se přikláním k názoru, že je to naprosto jedno.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní se můžeme zabývat IdeaPadem odstrojeným od krycích plastů. Jednak je možné, nebo spíše nutné nejdříve sejmout onen osamělý plastový panel, jenž drží za dva malé šroubky a také vlastní packy. Po jeho vyloupnutí se pokocháme pěkně zpracovanou pozicí pevného disku přidržovaného v kolejničkách a také obsazeným slotem pro operační paměť. Panel nám pak odkryje také jeden šroubek, z jehož označení je jasné, že (nejen) ten drží na místě klávesnici a pak je tu šest dalších šroubků.


- klikněte pro zvětšení -

Jejich uvolnění nám dovolí sejmout panel s touchpadem, jenž odkryje poslední dva šroubky držící na místě klávesnici. Tu si tak můžeme snadno sundat a lépe vyčistit.