Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?

14.5.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?
Od Lenovo k nám přišel zástupce netbooků řady IdeaPad S10, jež se dělí do dvou hlavních skupin - Basic (tříčlánkové baterie) a Better (šestičlánkové baterie). My se podíváme na jeden z těch lepších v černém provedení a s modelovým číslem 4187-5PG.

Hardware


Začneme jako obvykle procesorem, jehož výkon jsme již měli několikrát možnost "ochutnat". Jedná se o model Intel Atom N270 se základní frekvencí 1,60 GHz a FSB 533 MHz. K dispozici má 512 kB L2 cache, již doplňuje 24 kB datové L1 cache a 32 kB instrukční L1. Tento Atom je jinak založen na jádru Diamondville vyráběném 45nm procesem a podporuje Hyperthreading, takže se pro systém jeví jako dvoujádrový.



Lenovo nám zde nabízí klasický systém šetření spotřeby a snížení nároků na chlazení tím, že dynamicky snižuje násobič procesoru z 12x na 6x podle požadovaného výkonu, čímž se 1600MHz frekvence v klidu pohybuje na polovině. V profilech aplikace Energy Management (viz kapitola Software) si také můžeme zvolit, zda má procesor vůbec někdy běžet na své maximální frevenci, nebo pořád pouze na poloviční při sníženém napětí na 1,013 V. Normální je přitom na hodnotě 1,313 i když procesor zrovna běží na poloviční frekvenci.



Základní desku vidí utilita CPU-Z s označením Kuril revize 1.0 a výrobcem je, jak jinak, společnost Lenovo. Využita je tedy standardní starší čipová sada Intel 945 GSE + Intel ICH7-M/U. To nám samo o sobě určuje, že o displeje se postará integrované grafické jádro Intel GMA 950 a od něj nemůžeme čekat téměř nic. Jeho výchozí frekvence činí 400 MHz a co se týče paměti, tu nemá samozřejmě žádnou a musí využívat systémovou operační paměť. Se svými celými čtyřmi pixel shadery a jedním vertex shaderem GMA 950 podporuje API DirectX 9.0 a Shader Model 2.0.



A pak tu je ona operační paměť tvořena jedním modulem PC2-5300, tedy DDR2 333 MHz. Ten pochází od společnosti Samsung a jeho kapacitu vidí utilita CPU-Z na záložce SPD jako 512 MB, přičemž celkově je tu celý 1 GB, protože na základní desce přímo pod modulem Samsung je umístěno dalších 512 MB RAM.



Co se týče nastavení, na stejné záložce se dozvíme, že frekvence je nastavena na 266 MHz a časování na 4-4-4-12-16 (CL, tRCD, tRP, tRAS a tRC) při napětí 1,8 V. Modul však ještě při časování 5-5-5-15-20 zvládne ještě frekvenci 333 MHz. Přístup k paměti je samozřejmě jednokanálový.



Pevný disk pochází od společnosti Western Digital a jde o 160GB model WD1600BEVS, a tedy řadu WD Scorpio Blue. Plotny tohoto disku se otáčí rychlostí 5400 RPM, vyrovnávací paměť má běžných 8 MB a rozhraní je tu starší SATA 150. Pokud bychom chtěli disk se SATA 300, musela by to být řada WD1600BEVT. Je ale samozřejmě pravda, že starší rozhraní SATA 150 tu bude disk jen těžko nějak omezovat ohledně výkonu. Pokud by vás zajímaly bližší specifikace, pak ty naleznete zde.

Všechny důležité hardwarové komponenty máme tedy za sebou, optické mechaniky se zde nedočkáme, a tak můžeme postoupit dále k podrobnějšímu popisu softwarové výbavy.


Software


O softwaru jsem se již letmo zmiňoval v první kapitole, ale nyní si toto téma rozvedeme více. O Lenovo Quick Start se ale nemá cenu rozepisovat, protože jde jen o starý známý Express Gate v jiném hábitu, což dokazuje fakt, že obě tyto verze jsou postaveny na systému SplashTop a stejně tak ThinkVantage System Update není příliš zajímavé téme. Ten nám prostě vyhledá a nainstaluje aktuální software od Lenova, pokud je k dispozici.

Více si však budeme všímat aplikace Energy Management.


hlavní obrazovka aplikace Energy Management

Jak je vidět, aplikace nám nabízí celkem 4 profily, mezi nimiž si můžeme snadno přepínat. Ty se liší v nastaveních, jež si ihned ukážeme. Všechny je totiž možné si upravit k obrazu svému pomocí následujících voleb.


rozšířené nastavení pro LCD panel

První záložka se týká LCD panelu, jejž můžeme v závislosti na tom, zda počítač běží na baterie, nebo je napájen z adaptéru, nastavit ve třech krocích. Jednak je to úroveň podsvícení, jež lze stáhnout tak, že na monitoru není vidět téměř nic. A pak je to kompletní vypnutí podsvícení po zvoleném čase a nakonec úplné vypnutí monitoru.


nastavení systému

Pak je to nastavení systému a dob, po kterých má přejít do režimu stand-by, hibernovat se a vypnout pevný disk. To je samozřejmě také rozlišeno podle způsobu napájení. Frekvence procesoru se pak nastavuje ve třech krocích: nejvyšší, auto a nejnižší, přičemž mezi prvními dvěma snad ani není rozdíl, ale třetí nám procesor uzamkne na poloviční frekvenci děj se co děj.

A pak tu máme další tři záložky na hlavní obrazovce nabízející volby, jež bychom našli i v klasickém nastavení systému Windows. Jedná se o povolení hibernace a automatické úpravy profilů dle stavu nabití baterie včetně rozhodnutí, co má systém dělat po zavření víka nebo stisku tlačítek Power/Sleep. To nám nabízí záložka Advanced.

Další záložka Alarms nabízí známé nastavení reakce na nízkou úroveň nabití baterie ve dvou krocích a nakonec Power Meter nám ukáže stav baterie, odkud si počítač bere energii a popřípadě i zbývající čas do vybití baterie.