Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?

14.5.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?
Od Lenovo k nám přišel zástupce netbooků řady IdeaPad S10, jež se dělí do dvou hlavních skupin - Basic (tříčlánkové baterie) a Better (šestičlánkové baterie). My se podíváme na jeden z těch lepších v černém provedení a s modelovým číslem 4187-5PG.

LCD


Specifikace hovoří o naprosto standardním displeji, tedy na dnešní poměry. Jedná se totiž o 10,1palcovou úhlopříčku s podsvícením pomocí LED a rozlišením 1024 x 576.


pohled na displej zepředu

Jeho obraz se nijak neodlišuje od toho, co vidíme dnes u ostatních netbooků. Setkáme se zde s celkem jasnými barvami a výhodou také je široká škála nastavení jasu až po téměř úplné pohasnutí displeje. Filmy vypadají v jeho podání adekvátně a nijak se viditelně netrhají, takže zde vše v pořádku.


pohled na displej z boku (45 °)

A pak tu jsou samozřejmě u TN panelů nejošemetnější pozorovací úhly. Horní i boční jsou zde naprosto v pořádku a jen s malou deformací barev. Pohled zespodu je již tradičně daleko horší - nejdříve nastane gradující pokles jasu a následně se začnou invertovat tmavější odstíny. Přesto jsem již ale viděl daleko horší panely, a tak se tento dá označit jako dobrý.


pohled na displej zespoda (také 45 °)

Jedná se prostě o klasického zástupce 10,1palcových panelů, takže pojďme dále na webkamerku.


Webkamera


Webová kamerka pro sebe nemá připravený žádný software, a tak jsem využil osvědčený Yawcam, jenž měl ukázat její kvality při snímání černé unavené potvory.



Za denního světla kamera snímá ostře, i když, jak je vidět na zachycené fotografii, občas má problém zaostřit. Pokud ale má na co, umí vyprodukovat pěkný obraz s mírně staženou saturací. Problémem je, že její obnovovací frekvence není ani za dobrého osvětlení příliš velká, takže se dočkáme rozmazaného obrazu. Zpoždění obrazu ale naštěstí není příliš velké.

Obnovovací frekvence se bohužel s nižším osvětlením ještě daleko více zredukuje, klidně i na 3 FPS, a tak se z pohybujících předmětů stanou toliko rozmazané šmouhy. Obraz se také více zaplní barevným šumem. Kamerka by tedy mohla být kvalitnější.


Zvukový systém


O zvuk se nám zde postarají dva titěrné 2W reproduktorky zasazené do přední hrany. Od nich nemůžeme čekat téměř nic a osobně jsem k nim byl při šťourání se v útrobách tohoto netbooku velmi skeptický.

Pravdou je, že basy zde v podstatě neexistují a vše se odehrává až spíše v oblasti výšek. Kvůli tomu je zvuk plochý, takže poslouchat hudbu na něm je utrpení, ale tomu se samozřejmě nemůžeme divit. Otázkou je spíše to, zda toto nouzové řešení má dostatečný výkon na to, abychom si na něm mohli pustit i nějaký film. Odpověď je, že má a příhodné také je, že ani při nejvyšší nastavitelné hlasitosti zde nic nerezonuje a reproduktorky evidentně stíhají. Můžeme tedy být nakonec spokojeni.


Ergonomie


Desetipalcové netbooky se pochopitelně svou ergonomií nemohou rovnat větším notebookům a je také zcela jasné, že na psaní sáhodlouhých textů tyto přístroje nejsou dělané. Přesto se ale dnes výrobci snaží, aby nabídli co největší plochu klávesnice, která se tak u tohoto IdeaPadu rozprostírá téměř po celé šířce.

Je dobré, že nám Lenovo nabízí klasicky vypadající klávesy a nesnaží se v rámci dosažení moderního vzhledu kopírovat Apple, jako to činí u některých svých netbooků třeba Asus. Předěly mezi jednotlivými klávesami jsou však těžko nahmatatelné, a tak nějakou dobu potrvá, než se začnete orientovat i po hmatu. Osobně jsem měl problémy s pravou klávesou Shift, protože ta byla odsunuta až ke kraji vedle směrových šipek a na její tradiční místo se posunul Enter, jejž jsem vytrvale mačkal právě místo Shiftu. Také čislice jsou odsunuty až ke kraji, takže před jedničkou nad tabulátorem není tradiční středník a stupeň, na což si je nutné také zvyknout.

Touchpad se svými tlačítky evidentně není zrovna přerostlý, ale to se musí u netbooku akceptovat. Na druhou stranu se s ním pracuje příjemně, i když tlačítka by mohla mít jemnější stisk a být lépe hmatově oddělena. Rozložení portů by nám mohlo udělat větší radost, i když na pravé straně je vše v pořádku. USB port na levé straně je však na můj vkus až příliš vepředu, v podstatě na samém okraji. Kdyby však Lenovo napájecí konektor odsunulo více dozadu, nejlépe do samotného kloubu, v němž je na druhé straně otvor pro zámky Kensington, mohl by se USB konektor také posunout na lepší pozici.

A co se týče největšího možného úhlu odklopení displeje, 135 stupňů akorát tak postačuje na to, abyste na něj dobře viděli s netbookem položeným na klíně.