Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?

14.5.2009, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad S10e - překvapí?
Od Lenovo k nám přišel zástupce netbooků řady IdeaPad S10, jež se dělí do dvou hlavních skupin - Basic (tříčlánkové baterie) a Better (šestičlánkové baterie). My se podíváme na jeden z těch lepších v černém provedení a s modelovým číslem 4187-5PG.
Máme za sebou tedy další test netbooku po modelech Asus a MSI, tentokrát od společnosti Lenovo, která již před lety převzala výrobu notebooků po IBM. Díky tomu je i dnes stále obecně považována za záruku kvality, i když stoprocentní spokojenosti zákazníků pochopitelně nedosahuje; to není v silách snad žádné firmy. Jak si ale stojí dnes propíraný model IdeaPad S10e?



Je jasné, že se svou hardwarovou výbavou, která je v podstatě stejná jako u ostatních modelů jiných výrobců, díru do světa neudělá. Uplatňuje se zde 10,1palcový displej s LED podsvícením, 1,6GHz procesor Intel Atom, 1 GB RAM, grafické jádro Intel GMA 950 a 160GB mobilní pevný disk. To nám zaručí, že si budeme moci s klidem brouzdat Internetem, přehrajeme si nějaká ten film, zahrajeme starší hru, ale pro opravdovou práci tento produkt není, což je také záležitost ergonomie dané malými rozměry. A jak jinak, to je vlastnost všech netbooků takového typu.

V čem se může tedy Lenovo IdeaPad S10e od ostatních odlišit? V podstatě má dvě možnosti - kvalita zpracování a softwarová výbava. Co se týče prvního bodu, zde si není na co stěžovat. Tělo tohoto přístroje je pevné, plasty dobře sedí a nevržou a výrobce nám také nabízí možnost netbook jednoduše rozšroubovat a vyčistit, ovšem to není výjimečná vlastnost. K tomuto tématu se tedy dá říci tolik, že jde o poctivě zpracovaný kus hardware.

Co se týče softwarového vybavení, zde Lenovo spíše následuje šlépěje společnosti Asus, která má svůj Express Gate. Zde najdeme něco podobného, také postaveného na systému SplashTop s názvem Lenovo Quick Start. Dalším kusem softwaru hodným zmínění pak je Energy Management, jenž nám dovolí pomocí čtyřech upravitelných profilů vyladit si netbook tak, aby poměr jeho výkonu a výdrže na baterie odpovídal naším potřebám. Jinak není moc o čem mluvit, Lenovo jednoduše splňuje to, co proklamuje ve svých materiálech.

Za cenu kolem 10000 Kč s DPH tedy dostaneme odpovídající produkt. I když alespoň jednoduchou brašnu by nám výrobce v balení poskytnout mohl.


Odpovídající výkon
Slabší webkamerka
Slušné zpracování + Express Card
Pouze dva porty USB 2.0
Lenovo Quick Start a profily
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 10 000 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lenovo IdeaPad S10e NS95PCF poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení netbooku Lenovo IdeaPad S10e děkujeme společnosti Lenovo


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Behind us is another review of modern netbook after reviews of Asus and MSI models. Now was time for Lenovo which years ago started manufacturing IBM notebooks. Thanks to this is Lenovo still today considered a renowned company, even though it has not completely flawless reputation, but that is simply not possible. So, what is netbook IdeaPad S10e like?

It is crystal clear that with its hardware equipment, which is basically the same as other contemporary netbooks have, IdeaPad S10e cannot be a leading product. It offers 10,1" LCD display with LED backlight, 1,6GHz processor Intel Atom, 1 GB of RAM, graphics core Intel GMA 950 and 160GB mobile harddrive. Therefore we will be able to surf the Internet, play some movies and old computer games, but for real work this netbook is not suitable, which is the issue of ergonomics and small dimensions. Still, these are qualities of all today's netbooks of this type.

But how can Lenovo IdeaPad S10e capture our interest then? Primarily, it has two chances - good quality of design and software equipment. The first point of design quality is without problems. Body of this computer is firm, plastic cover is cohesive and there is no squeaking when you press it. The manufacturer also offers us the possibility to dismantle the netbook in order to clean it, but that is not that exceptional. Therefore one might say that it is simply a fair piece of hardware.

Considering the software equipment, Lenovo in this case rather follows the lead of Asus which has its Express Gate. Here we find something similar - Lenovo Quick Start - also built on the SplashTop system. Another useful software is Lenovo's Energy Management that allows us to use up to four adjustable profiles in order to find the best setting for performance to battery life ratio. Otherwise there is not much to talk about. Lenovo simply fulfill what they proclaim on their website.

For a price of 10.000 CZK including tax we get an adequate product, even though Lenovo's customers surely would be glad if they found at least a simple carrying bag.