reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?

25.3.2013, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?
Po dražších mobilních specialitkách se v této recenzi vracíme k lidovým notebookům, které zastupuje také 15,6" řada IdeaPad Z500. Těšit se můžeme na slušnou hardwarovou výbavu s GPU GeForce a také podsvícenou klávesnicí s numpadem. A co dál?

Použitý hardware


Notebook IdeaPad Z500 v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i5-3230M z generace Ivy Bridge, který pochopitelně podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jeho základní frekvence je na TDP 35 W slušná, a to 2,6 GHz a Turbo Boost ji dokáže vyhnat až na 3,2 GHz, to tedy dle specifikací. Kdyby ovšem Turbo Boost nepracoval dle představ, tak zase tak o moc nepřijdeme. Ve skutečnosti tento procesor pracuje s jedním maximálně vytíženým jádrem (Prime95) na 3 GHz, což je slušná frekvence, i když dle specifikací by mohl pracovat ještě rychleji. Ovšem při zatížení čtyřmi procesovými vlákny se stále drží na 3 GHz, takže celkově můžeme být jen spokojeni.





Dále tu jsou 3 MB paměti Smart Cache, každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 35 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů, i když namísto něj bude v zátěži použitý čip GeForce. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i5-3230M slabší, což je u notebooku pro běžné uživatele celkem pochopitelné. Ti nebudou potřebovat technologie Intel vPro, TXT, pokročilou virtualizaci Intel VT-d, ovšem využít budou moci pro šifrování AES-NI, to se hodí všem.





Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Lenovo využilo a nabídlo 8 GB DDR3 pracujících právě na této na frekvenci při dvoukanálovémpřístupu a časování 11-11-11-28-1T, přičemž CPU-Z detekovalo dva 4GB moduly Hyndai HMT351S6CFR8C-PB.





Grafický subsystém je v tomto případě tvořen jednak z integrovaného jádra Intel HD Graphics 4000 a vedle něj tu máme čip NVIDIA GeForce GT 645M. Jejich přepínání tedy zajistí technologie NVIDIA Optimus, která se dnes bere už za samozřejmost, a tak ji Lenovo ani neuvádí. Integrované jádro je tedy z hlediska výkonu nezajímavé, protože se stejně nevyužije, tak se podívejme na GeForce.





Jedná se o jádro GK107, a tedy 28nm čip architektury Kepler vybavený 384 shadery. K dispozici má 2 GB vlastní paměti DDR3 pracující na 900 MHz, přičemž sám má pracovat na 709 MHz až 780 MHz díky GPU Boost. V klidu je ale nevyužíván a podtaktován na 135 MHz s paměťmi na 405 MHz.

A nakonec tu máme jako poslední hlavní komponentu, a to pevný disk Seagate Momentus ST1000LM024 s kapacitou 1 TB, otáčkami 5400 RPM, 8MB cache a 12ms latencí.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 ve 64bitové verzi je u tohoto počítače doplněn o známého otravu v podobě zkušební verze antiviru McAffee Internet Security a vedle toho to je rovněž zkušební verze kancelářského balíku Microsoft Office. McAffee je jeden z antivirů, který má za to, že uživatel je naprostý ťulpas, který potřebuje neustále vést za ručičku. Horší ale je, že má potřebu neustále něco dělat, skenovat, aktualizovat a o tom všem nás informovat. Jednak tím mrhá časem uživatele a pak také časem samotného procesoru. Nečekal jsem tedy na to, jak bude ovlivňovat výdrž baterie a rovnou jej odinstaloval.




- klikněte pro zvětšení -


Vedle toho už ale Lenovo zvolilo vlastní software určený pro správu počítače, nabídku dodatečného softwaru (her) či hardwaru a informování uživatel, přičemž ten je již uzpůsobený pro rozhraní Metro. To znamená, že v případě aplikací Lenovo Support a Lenovo Companion se na celé obrazovce objeví jen minimum informací obrovským fontem a my budeme muset dokonce mezi nabídkou i horizontálně rolovat. Rozhraní Metro a Lenovo nás tak vracejí do časů leporela.




- klikněte pro zvětšení -


Dále tu máme už klasickou aplikaci OneKey Recovery, která nás dokáže zachránit i při havárii systému a má vyhrazeno tlačítko hned vedle napájecího konektoru. Uživatel si může tak vytvářet vlastní zálohy systému, pro něž se použije jejich vlastní diskový oddíl.





Nakonec stojí za řeč balík PowerDVD spolupracující s optickou mechanikou.

reklama