reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?

25.3.2013, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?
Po dražších mobilních specialitkách se v této recenzi vracíme k lidovým notebookům, které zastupuje také 15,6" řada IdeaPad Z500. Těšit se můžeme na slušnou hardwarovou výbavu s GPU GeForce a také podsvícenou klávesnicí s numpadem. A co dál?

LCD displej


Notebook IdeaPad Z500 je vybaven 15,6" displejem TN s rozlišením 1366 x 768 (poměr stran 16:9), jasem 200 nit a kontrastem 500:1. Osobně jej hodnotím jako největší minus celého notebooku, a to nejen kvůli jeho technologii a rozlišení, ale především kvůli špatnému podání barev. Celý obraz je vybledlý a nekontrastní, takže řada věcí se na něm ztrácí a už po chvíli je znát, že oči se zbytečně namáhají. Zlepšení přinese zvýšení jasu téměř na maximum, ovšem to není řešení (zvláště při práci v noci).




- pohled zpříma -


U takto velkého displeje s rozlišením 1366 x 768 si můžeme být jisti, že bude velmi patrný rastr a také písmo bude viditelně zubaté, čemuž nepomůže ani jeho vyhlazení. Především je ale problém, že pracovní plocha by mohla být větší, kdyby se už pro tuto úhlopříčku konečně stalo standardem rozlišení HD+ (1600 x 900).




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


A samozřejmě také podání barev není nejlepší, což zase vychází z použité technologie TN. Barvy se jako obvykle mění se změnou úhlu pohledu, takže při pozorování displeje seshora světlají a zespoda tmavnou. A ani při pohledu zpříma nejsou nic moc, a to zvláště s nižším nastavením intenzity podsvícení.




- pohled zespoda -


Pro nejlepší výsledky je tedy třeba na tento displej koukat mírně zespodu, kdy jsou barvy sytější, ale černá je ještě černou, a současně je třeba nastavit vysoký jas.


Webkamera


Lenovo nám pro obsluhu webkamery nabídne aplikaci CyberLink YouCam, ovšem Windows 8 už mají také připravenou vlastní aplikaci Camera, která je jednoduchá a pracuje dobře. Nicméně YouCam umožní do obrazu webkamery dodávat různé efekty, obličej si nahradit animovnou kočičí či jinou hlavou, ovšem aktuální verze dle slov uvedených v okně s upozorněním "nepodporuje efekty zvětšené reality". Sice nevím, o co jde, ale jisté je, že zjistit to by stálo minimálně 20 dolarů.





Obraz kamery je celkem rychlý a nemá velké zpoždění, ovšem má problémy s vyvážením bílé a také celkově nevypadá, že má dobré barvy a prosvětlení. Alespoň to jsem si myslel do té doby, než jsem se podíval na zachycené obrázky na svém monitoru, kde vypadaly o moc lépe, takže i zde se na výsledku negativně podepisuje LCD panel samotného notebooku. Ve skutečnosti je tedy webkamera kvalitní a bude dobře použitelná pro videokomunikaci.


Zvukový systém


O zvukovou reprodukci se postarají dva reproduktory umístěné pod spodním krytem. U notebooku tohoto určení by zvuk rozhodně měl být spíše kvalitní, nebo alespoň dostatečně silný a to se dle mého názoru povedlo.

Výkon reproduktorů je velmi slušný, takže že bychom měli při sledování filmů či videí problémy něco slyšet, o tom se nedá mluvit. Navíc i kvalita zvuku je na poměry notebooků celkem slušná, což jako obvykle znamená, že zkreslení nás při poslechu hudby nenutí si propíchnout ušní bubínky a objevují se i náznaky basů. Důležité také je, že tu nic ani na nejvyšší nastavení hlasitosti nedrnčí. Integrované reproduktory jsou tedy vedle webkamery další plus.


Ergonomie


Z hlediska ergonomie je v případě velkého 15,6" notebooku důležité především rozmístění portů, aby nás na stole neomezovaly v pohybu trčící konektory a kabely. IdeaPadu Z500 můžeme odpustit, že jeho displej se dá otevřít pouze do úhlu 135°, neboť to je u jeho třídy standard a na hmotnost či rozměry se také nemusíme příliš ohlížet, když se dá předpokládat, že bude především sedět na jednom místě jako náhrada desktopového počítače.




- klikněte pro zvětšení -


V takovém případě se naopak bude hodit numerická klávesnice, i když celkové rozložení kláves není v tomto případě moc ergonomické, a to kvůli neexistujícímu oddělení hlavního bloku kláves, šipek a numerického bloku. To je ovšem v dnešní době bohužel také standard. S touchpadem jsem byl ale vzhledem k jeho velikosti a povrchu spokojen, ale zde zase můžeme očekávat, že většinou zůstane nevyužitý.




- klikněte pro zvětšení -


Takže zbývají porty a vůbec osazení boků notebooku. Na pravé straně zajímající především praváky máme mechaniku a před ní dva porty USB a audio konektor. Ze bych byl pro prohození USB portů a mechaniky, ale i tak je vidět, že Lenovo myslelo především na blaho praváků. Leváci se budou muset případně vypořádat s dalším USB, obrazovými konektory a ethernetovým RJ-45, což je vše v první polovině levé hrany.

reklama