reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších

13.4.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších
Lenovo za poslední rok velmi podstatně změnilo nabídku svých notebooků a představilo zcela nové řady, což se dotklo i proslulé rodiny ThinkPad. Ta byla obohacena o modely ThinkPad Edge určené dle výrobce pro drobné podnikatele. Na jeden takový se podíváme.

Použitý hardware


Začneme tedy nejdůležitější komponentou, a sice procesorem. Jedná se o Intel Core 2 Duo SU7300, ovšem pak ThinkPady Edge využívají také ještě procesory AMD Athlon Neo X2 Dual-Core L325 (1,50GHz) nebo Intel Core i3-330M a ten nejvýkonnější z nich pak Core i5-430M. Procesor Core 2 Duo SU7300 je založen na 45nm jádru Penryn a jak je vidět ze screenshotu, na své snížené frekvenci 800 MHz pracuje s násobičem 4x na napětí pouze 0,875 V. To se při dosažení maximální frekvence 1300 MHz (násobič 6,5x) zvýší na 1,025 V.



Základní desku CPU-Z indentifikuje jako Lenovo a modelové číslo je 019637G. Více nám ale řekne fakt, že byla využita čipová sada Intel GS45 a 82801M (ICH9-M).



Paměti DDR3 Elpida v kapacitě 4 GB jsou schopné pracovat na frekvenci až 609 MHz (1218 MHz DDR), ovšem zde je jejich frekvence pouze 400 MHz (800 MHz DDR). Alespoň že si pak můžeme dovolit nižší časování a zde to je 6-6-6-15 a také pracují v dvoukanálovém režimu.



Mrkněme se ještě v krátkosti na záložku SPD, kde CPU-Z ukazuje také dvě ostatní možné konfigurace. Od pamětí tedy nemůžeme čekat nijak oslnivý výkon.



Stejně tak nemůžeme chtít zázraky po klasickém integrovaném grafickém jádru Intel GMA 4500MHD, aby zajistilo výborný výkon pro hry, či dokonce podporu GPGPU. Budeme spíše rádi, když nám rozběhne rozhraní Aero ve Windows 7, na což jeho 10 shaderových jednotek bude stačit. I tak si ale v příslušné kapitole vyzkoušíme pár her, aby bylo jasné, jak moc GMA 4500MHD zaostává za samostatnými grafickými řešeními.



A nakonec se ukáže 500GB pevný disk Hitachi Travelstar 5K500.B - HTS545050B9A300. Ten disponuje rozhraním SATA 3 Gbps, vyrovnávací pamětí 8 MB a otáčkami 5400 RPM. Tyto specifikace jsou dnes u mobilních disků přímo definicí průměrnosti, takže průměrný výkon (plus/minus autobus) je nanejvýš to, co můžeme očekávat.


Instalovaný software


Kromě nainstalovaného operačního systému Microsoft Windows 7 Professional v 64bitové verzi a zkušební 60denní verze Microsoft Office 2007 a Microsoft SQL Server 2005 nás už Lenovo zde nezatěžuje velkým množstvím potenciálně nechtěného software a především nechává otázku bezpečnosti na nás. Nestane se tedy, že ihned po zapnutí na nás vybafne časově omezená verze bezpečnostního software, který se stará o ochranu před malware, nebezpečným obsahem na internetu a podobnými záležitostmi a přesvědčuje nás, že pokud si jej ihned nezaktivujeme, napadne náš počítač plno virů, piráti vykradou naše peněžní účty a želvička v teráriu zemře.

Namísto toho tu trpělivě čeká centrum Lenovo ThinkVantage Tools (bohužel je řada součástí v anglickém jazyce), až si jej povšimneme, spustíme a začneme se probírat jeho nabídkou. Mezi tu patří ThinkVantage Password Manager, který nám pomůže se správou hesel a nabídne jejich bezpečné úložiště, pokud tedy patříte mezi ty uživatele, kteří s tím mají problémy.



ThinkVantage Rescue and Recovery poskytne služby pro zálohování a následnou obnovu dat, a to buď jednoduše pár kliky vytvoříte obraz celého disku, nebo si zvolíte verzi aplikace s více možnostmi, kde lze kromě celého systému zálohovat také jednotlivé soubory/adresáře či plánovat zálohy.

ThinkVantage System Update je jasný - slouží pro automatické vyhledávání a instalaci nových verzí ovladačů, k čemuž postačí pár kliknutí myší a pak už jen počkáte, až se vše potřebné provede. Nechybí ani historie proběhlých aktualizací a možnost vrácení změn.

ThinkVantage Access Connections je další užitečný nástroj, jenž nám dokáže graficky znázornit dostupné bezdrátové přístupové body podle síly signálu, tvořit profily pro připojení a umí také spravovat a diagnostikovat veškeré dostupné možnosti připojení, takže nejen klasicky Ethernet a Wi-Fi, ale i mobilní širokopásmové připojení, WiMAX či Wireless USB a technologii Intel My WiFi.

ThinkVantage Active Protection System se stará o ochranu pevného disku před mechanickým poškozením, takže pokud systém detekuje nějaký otřes či prudkou změnu pohybu (sílu lze upravit v nastavení), automaticky zaparkuje hlavičky disku. Podobnou funkci nabízí třeba také firma Toshiba, která se s tím uživatelům chlubí vyskakujícím oknem s příslušnou hláškou vždy, když ochrana zapracuje. Toto okno lze samozřejmě snadno zakázat, ale už tady je vidět odlišný přístup obou firem, přičemž mě je osobně daleko sympatičtější jednání firmy Lenovo.

ThinkVantage Toolbox využívající PC-Doctor má zajistit, aby počítač běžel s maximálním výkonem a k dosažení toho diagnostikuje hardwarové a softwarové problémy. To se týká záloh, stavu pevného disku, stavu baterie, bezpečnosti, výkonu systému, instalovaných ovladačů a pravidelné kontroly celého systému.

Nakonec tu je ThinkVantage Recovery Media pro vytvoření záchranných disků, ovšem pro jejich použití zde budeme potřebovat externí optickou mechaniku. A ještě je třeba se zmínit o tom, že při startu můžete boot systému jednoduše přerušit klávesou Enter, kterou je třeba stisknout hned při POSTu, po čemž místo Windows 7 nastartuje konzole ThinkVantage Rescue and Recovery, kde jsou volby Quick Restore pro obnovu systému a dat z poslední zálohy, Rescue Files pro zálohování dat z disku na externí úložné zařízení a nakonec Full Restore pro obnovu systému, při které budou nové nebo jen pozměněné soubory smazány.
reklama