reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších

13.4.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad Edge: jeden z nejlevnějších
Lenovo za poslední rok velmi podstatně změnilo nabídku svých notebooků a představilo zcela nové řady, což se dotklo i proslulé rodiny ThinkPad. Ta byla obohacena o modely ThinkPad Edge určené dle výrobce pro drobné podnikatele. Na jeden takový se podíváme.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. S ní je na tom tento notebook opravdu dobře a není divu, když musí být dimenzován i na chlazení daleko výkonnějších procesorů. Ani na nejvyšší zatížení totiž přehnaně nehlučí, i když je slyšet a při běžném provozu se téměř neozývá. Mnohdy se ovšem z útrob přístroje ozval vrčivý zvuk ventilátorku, jenž se při jistých otáčkách takto projevoval.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, Furmark a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil Furmark a o druhé jádro se postaral Prime95. Z výsledků v tabulce je také patrné, že s uchlazením svých komponent nemá ThinkPad Edge žádný problém, ale opět - jeho chlazení je dimenzováno i na silnější procesory.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
44 °C
60 °C
GPU
-
-
HDD
30 °C
38 °C

Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...


Modrá = v klidu, červená = při zátěži

...a nakonec na spodní straně notebooku. Zde je trošku překvapivá hodnota 39 stupňů Celsia na spodní straně, ale to je opravdu maximální hodnota v jednom bodě. Celkově není spodek notebooku tak teplý a výdech chlazení s maximem 47 °C tomu napovídá.


Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na šestičlánkovou baterii typu Li-Ion s kapacitou 63 Wh (11,1 V, 5600 mAh). U té slibuje výrobce až 8 hodin provozu, což se nakonec ukázalo téměř reálným a je dost dobře možné, že po vypnutí rozhraní Wi-Fi a zkrátka po osekání spotřeby až na kost bychom se dostali i daleko za oněch 8 hodin. To by ale byl notebook bez využití, takže si budeme z dosažené hodnoty 7 hodin a 45 minut spíše strhávat. Při běžném použití (internet, psaní) se totiž výdrž smrskla na 6 hodin a 20 minut, ale to je pořád velmi dobré.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
7:45
3:45
Spotřeba
10 W
22,5 W

Spotřeba tomu také napovídá. Maximální hodnota daná oběma zatíženými jádry byla někde kolem 26 W, ovšem typicky uvádíme zátěž s jedním jádrem a grafickou kartou, a to v tomto případě bylo 22,5 W, přičemž grafické jádro si v zátěži nevezme téměř nic navíc. Pak je tu ještě jedna významná komponenta a sice LCD displej se svým podsvícením pomocí LED. Jejich svit lze stáhnout velmi nízko, čímž se oproti plnému jasu celková spotřeba sníží asi o 3 watty.





- zátěž - Prime95 (1 jádro) -
reklama