reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída

27.10.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída
V dnešní recenzi se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely L, tedy mobilní pracovní stanice zaměřené na ergonomii, které slibují konkurenceschopnou cenu. Setkáme se zde s CPU Intel Core i5 a grafikou ATI Radeon.
Již na začátku léta jsme si v recenzi profesionálního notebooku Lenovo ThinkPad W510 shrnuli situaci s ThinkPady v České republice a tehdy se prodávalo celkem osm řad včetně zbrusu nových ThinkPad L, jejichž popis najdete zde. A právě zástupce této řady v podobě modelu L512 jsme si tehdy objednali na test, který nyní přinášíme. Celkově ThinkPady zasahují do celé škály cenových hladin, a to především díky cenově agresivní řadě Edge, která však v očích některých příznivců tuto značku devalvovala.


Lenovo však správně pochopilo, že už nemůže fungovat pouze jako firma produkující notebooky pro profesionály, neboť tyto přenosné počítače v současné době stále více oslovují běžné zákazníky hledící především na cenu. Bylo tedy nutné představit nové řady, které by zaplnily různorodou poptávku a i v rámci toho byly rozškálovány také ThinkPady.

Nyní se podívejme na stručný přehled ThinkPadů tak, jak je prezentuje výrobce. Z výčtu již zmizela řada R, což bylo již předem avizováno a vzniklou díru v nabídce zaplnila právě naše řada L.
  • Řada SL - základní modely pro drobné podnikatele s přijatelnou cenou
  • Řada L - ergonomické profesionální notebooky za konkurenceschopnou cenu
  • Řada T - mobilní notebooky s moderními procesory a grafickými čipy
  • Řada W - mobilní pracovní stanice s čtyřjádrovými procesory a GPU NVIDIA
  • Řada Edge - zjednodušené ThinkPady za příznivou cenu pro drobné podnikatele
  • Řada X - nejtenčí a nejlehčí ThinkPady s dlouhou výdrží na baterie
  • Řada Tablet X - konvertibilní notebooky s dotykovým displejem

Notebooky ThinkPad L se dále dělí na L412 a L512 s 14" a 15,6" displejem. Využívají procesory Intel Core i3 a Core i5, až 4 GB DDR3 RAM, grafické řešení Intel GMA HD či ATI Mobility Radeon HD 545v a rozlišení displeje je bohužel ve všech případech 1366 x 768.

Nyní se podívejme na specifikace notebooku Lenovo ThinkPad L512 (NVW3SMC) shrnuté v jedné tabulce. Jedná se mimochodem o druhý nejvýkonnější ThinkPad L v současnosti.

Model
Lenovo ThinkPad L512 (NVW3SMC)
Procesor
Intel Core i5-520M
Frekvence apod.
2,4 GHz (až 2,993 GHz), 3MB Smart Cache, 35W TDP
Čipová sada
Intel HM55
RAM
4 GB Samsung PC3-10700 MHz (667 MHz)
Pevný disk
500 GB - Seagate Momentus 7200.4 (ST9500420AS)
Úhlopříčka displeje
15,6 palce / 16:9
Rozlišení displeje, apod.
1366 x 768, matný povrch, LED podsvícení
Grafická karta
ATI Mobility Radeon HD 545v + 512 MB GDDR3
Zvuková karta
Realtek High Definition Audio, ATI HDMI Audio
Mechanika
HL-DT-ST GT30N (DVD-RAM)
Reproduktory
stereo
Zvukové vstupy/výstupy
1x 3,5mm jack pro headset
Polohovací zařízení
touchpad + 2 tlačítka
trackpoint + 3 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0, 1x USB 2.0/eSATA
Výstup na externí monitor
D-Sub, DisplayPort
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
Express Card /34
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
7 v 1 (MMC, Memory Stick, Memory Stick Pro, SD, SDHC, xD, xD Type H)
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel Centrino Advanced-N 6200 AGN (Wi-Fi 802.11n)
Modem
ne
LAN
Realtek RTL8111DL Gigabit Ethernet
Webkamera
2Megapixelová
Speciální výbava
čtečka otisků prstů, port pro dokovací stanici
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
6článková Li-Ion - 57 Wh (10,8 V / 5,2 Ah)
Deklarovaná výdrž baterie
4 hodiny
Rozměry
380 x 247 x 32/36 mm
Hmotnost
2,57 kg
Operační systém
Microsoft Windows 7 Professional 64bit

Specifikace tento počítač nezařazují mezi ty nejvýkonnější sestavy, ale i tak jsou slušné. Procesor Intel Core i5-520M se s použitím Turbo Boost přibližuje frekvenci 3 GHz, pak tu máme celé 4 GB paměti DDR3 a ostudu nebude dělat ani ATI Mobility Radeon HD 545v s půlgigem vlastní paměti GDDR3. Ten by měl poskytnout výkon zhruba na úrovni NVIDIA GeForce 320M. Dobrou zprávou pak je využití pevného disku řady Seagate Momentus 7200.4, jehož plotny se otáčejí rychlostí 7200 RPM.

ThinkPad L512 má na dnešní dobu standardní displej, což znamená, že jde o úhlopříčku 15,6", rozlišení 1366 x 768 a podsvícení pomocí LED. Leckdo pak bude rád za matný povrch, který letos zažívá menší comeback. Dle mého názoru by si ale aspoň u pracovních notebooků zasloužil comeback také poměr stran 16:10 nebo 4:3, neboť verikálních 768 obrazových bodů je na takto velký notebook téměř nedostatečné.

Co se týče vybavenosti rozhraními, pak L512 nabízí mírný nadstandard. Setkáme se se čtyřmi porty USB 2.0, z nichž je jeden kombinovaný s eSATA. Bohužel nám ale Lenovo nenabídlo moderní USB 3.0, což je velká škoda a zvláště když si uvědomíme, že jde o zcela novou řadu notebooků. Vedle tradičního analogového obrazového D-Sub je nám nabídnut Display Port, který v poslední době stále častěji nahrazuje HDMI. Nezapomnělo se ani na čtečku karet pro celkem 7 typů a také Express Card, i když v užší 34mm verzi.

Bluetooth by zde mohl být již ve verzi 3.0 a také tu navzdory některým udávaným specifikacím není rozhraní FireWire. Aspoň že Wi-Fi a Ethernet splňují moderní specifikace a dále máme možnost využít čtečku otisků prstů a díky spodnímu konektoru si lze přikoupit dokovací stanici.

Dodávaná baterie je šestičlánková, což můžeme u takovéhoto stroje považovat za pouhý průměr. Tomu bude odpovídat i maximální výdrž 4 hodiny, takže tento notebook příliš mobilní nebude. Ostatně to musí být každému jasné, když se podívá na rozměry a hmotnost. A nakonec, volba operačního systému Microsoft Windows 7 Professional 64bit odpovídá hardwarové výbavě.


Příslušenství


ThinkPad L512 k nám přišel se standardním příslušenstvím, kde figuruje pouze to nejvíce nezbytné. Kromě baterie a napájecího adaptéru jde už jen o příručku pro základní servis a odstraňování problémů se stručným manuálem pro první spuštení v anglické a české verzi.




Napájení


Na cestách nám bude sloužit baterie typu Li-Ion, která je dle specifikací 6článková s kapacitou 57 Wh (10,8 V / 5,2 Ah). Napájecí adaptér není přehnaně velký a ani divoce tvarovaný, jako jsou (či byly) adaptéry u nižších řad notebooků Lenovo. Jeho limitem je 90 W (20 A / 4,5 V) a my uvidíme, zda bude takovýto výkon dostatečný pro napájení celé sestavy i v nejvyšší zátěži.




Operační systém a software


Jako operační systém se zde uplatní Microsoft Windows 7 Professional ve 64bitové verzi a pak tento ThinkPad obsahuje předinstalovanou 60denní verzi Microsoft Office 2007. Vedle toho nás už výrobce tzv. "nevyžádaným software" téměř vůbec nezatěžuje, takže zmíníme už jen Lenovo ThinkVantage Tools, které se postarají o aktualizace, ochranu, hesla, zálohování a obnovu dat či diagnostiku systému. A tento software si blíže prozkoumáme ve třetí kapitole.
reklama