reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída

27.10.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad L512: střední profi třída
V dnešní recenzi se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely L, tedy mobilní pracovní stanice zaměřené na ergonomii, které slibují konkurenceschopnou cenu. Setkáme se zde s CPU Intel Core i5 a grafikou ATI Radeon.

LCD displej


Instalovaný 15,6" LCD displej s matnou obrazovkou nabízí bohužel při poměru stran 16:9 standardní rozlišení 1366 x 768, takže při pohledu z "pracovní" vzdálenosti je jasně patrný rastr, což není zrovna milé. Větším problémem ale je, že na vážnou práci je rozlišení 768 na výšku velmi malé a osobně bych daleko raději u takovéhoto displeje měl rozlišení 1600 x 900, když už bych se tedy musel spokojit s filmovým poměrem stran.


- pohled zpříma -

Pokud se budeme na displej koukat zpříma, uvidíme jasné a živé barvy s doprovodem zářivé a čisté bílé. To je bezpochyby dobrá zpráva, i když žlutá je možná až příliš přesvícena.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Jinak se ale jedná o klasický TN panel, takže pohled zespoda ukáže deformované barvy, ztrácející se odstíny, což směřuje k zobrazení pouze těch třech základních (RGB) a invertovanou černou barvu. Pohled seshora ukáže to samé, pouze v trošku jiném provedení a každopádně ani tak není obraz "koukatelný".


- pohled zespoda -

Boční pohled nám předvede snížený jas a kontrast, takže opět klasika s pobledlými barvami. Jestliže však budeme sledovat displej ThinkPadu L512 z ideálního úhlu, neměli bychom s jeho podáním být nespokojeni.


Webkamera


Pro obsluhu webkamery jsme si nainstalovali software Yawcam, jenž nabídl až plné 2megapixelové rozlišení, i když to je samozřejmě pro naše účely zcela zbytečné. Plně postačí rozlišení nižší, při němž aspoň nebude negativně ovlivněna snímkovací frekvence.



O tu zde jde především, protože obraz skutečně není úchvatný, za což může především barevný šum. Na druhou stranu je přitom obnovovací frekvence více než dobrá a u webkamer si obvykle musíme vybrat mezi rychlým obrazem a kvalitnějším obrazem, zvláště tedy při nedostatku světla. Webkamera zde evidentně preferuje to první.


Zvukový systém


Lenovo ThinkPad L512 má v tomto ohledu jistou výhodu v tom, že díky uložení reproduktorů přímo v displeji je zajištěno, že zvuk je směrován přímo k uživateli. Díky tomu je, nebo se zdá velmi silný, ovšem tím jeho výhody v podstatě končí.

Pro poslech hudby nám integrované reproduktory posloužit nemohou, protože zvuk je celkově plochý a plastově zastřený. Zvuk bubnů či beaty pak znějí jako když klackem mlátíme do plastového kyblíku a o výškách se ani nebudeme vyjadřovat, neboť ty zde v podstatě neexistují. Jedinou výhodou tedy zůstává hlasitost.


Ergonomie


Klouby displeje tohoto notebooku nám poskytují dostatečný úhel pro otevření (cca 150 °) a co se týče ovládacích prvků, můžeme být také spokojeni. Není tu sice numerická klávesnice, ale pro tu by stejně nezbyl dostatek místa, aniž bychom museli činit kompromisy a také zde záleží na osobních preferencích. Místo toho tu máme další užitečná tlačítka pro ovládání zvuku a také kontrolky. Ukazatel můžeme směrovat pomocí Trackpointu i Touchpadu, jenž by mohl být větší a jeho multidotykové funkce by výrobce mohl zbavit náladovosti, aby fungovaly vždy tak, jak mají.

Porty na hranách počítače také nejsou ideálně rozmístěny, ovšem je třeba si uvědomit, že notebook je kompaktní celek a nelze si jen tak říci, kde co bude. Přesto bych ale rád vidět rozhraní Display Port, Ethernet, D-Sub a eSATA odsunuté někam dozadu, protože jejich kabely budou omezovat uživatele v pohybu vedle notebooku.


reklama