27.10.2010, Jan Vítek, recenze

V dnešní recenzi se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely L, tedy mobilní pracovní stanice zaměřené na ergonomii, které slibují konkurenceschopnou cenu. Setkáme se zde s CPU Intel Core i5 a grafikou ATI Radeon.

reklama
slot pro sim kartu?? | od: zvedavec123  2.2.20110:25
"Dále tu máme pod podlouhlým panýlkem jednu pozici pro minikarty rozhraní PCI Express a nakonec tu je v rohu pozice pro SIM kartu.­"
To se píše ve druhé kapitole úplně na konci.
To je jako 3G modul, nebo k čemu to slouží?? Protože nikde nic o 3G modulu nepíší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zoufaly displej | od: jjh350  30.10.201011:33
Dobry den,
tento notebook jsem si nedavno koupil a do 14 dnu vratil. Duvodem byl hodne mizerny kontrast obrazovky, zvlaste pri snizenem jasu, ktery je pro mne z duvodu unavy oci dulezity. Muj stary notebook Amilo Pa1510 ma leskly displej, dobre barvy a kontrast podle vyrobce 300:1, coz umoznuje snizit jas a stale videt slusne text i multimedialni obrazky. L512 ma matny displej s kontrastem podle serveru notebookcheck.net 173:1. Pri snizenem jasu je text webovych stranek spatne citelny a barvy mizerne. To nemusi byt problem pro lidi, kteri budou notebook pouzivat za dne v kancelari pri vysokem jasu, ale pouzivat ho doma vecer je nevhodne. Zkousel jsem displej porovnat s predchudcem Thinkpad R500. Ten ma kontrast dostatecny, tj. cca 250:1. S matnym displejem ma sice slabsi barvy, ale jinak je pouzitelny.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Teploty | od: astroman (22)  27.10.201021:51
Me zarazi ten velky rozdil teplot CPU a GPU. Pokud jsou na spolecne heatpipe, nemel by mezi nimi byt tako velky teplotni rozdil. V mem notebooku ­( Asus A8SC ­) je reseni chlazeni stejne, a at zatezuji pouze CPU, nebo pouze GPU, tak teploty obou cipu jsou s rozdilem max. 2­-3 stupnu. Neni mozne ze nejakej cidlo, popripade soft, ­"keca­" ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
výkon GPU | od: sill (1)  27.10.201019:48
Čau, hezkej článek, jen jedna drobnost, a to výkon grafiky v 3d marku, pro tuto grafiku by mělo odpovídat cca 1000bodů, něměl si nějaké jinší rozlišení?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Instalacni DVD | od: Noxik  27.10.201017:46
Dobry den,
nemohli byste prosim u notebooku vyslovne uvadet, zda baleni obsahuje instalacni DVD se systemem, pripadne zda jej lze vytvorit? Pokud platim za licenci, je to pro me zakladni udaj, nebot v pripade padu systemu nemam z ceho reinstalovat. Prodejci to obvykle nevi a vyrobce se taky nechlubi.
Dekuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Instalacni DVD | od: odb (178)  27.10.201019:41
HP a lenovo nedodava instalacne DVD ­(ak je od vyroby na notebooku downgrade na starsi OS, tak su tam zachranne media originalneho OS ­- to znamena toho, z ktoreho sa robil downgrade­). U tychto dvoch znaciek mas moznost si vytvorit zachranne media ­(3­-4 DVD­), ktore ti v pripade padu systemu alebo vymeny HDD pomozu a par kliknutiami obnovia OS ako bol pri nakupe. Jednoduche a praktickejsie ako preinstalovavat OS z instalaciek a nasledne doinstalovavat ovladace.
Samozrejme je tam aj skryta particia, z ktorej sa da tiez OS obnovit.

Ako je to u inych znaciek neviem, lebo ich nepouzivam.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Instalacni DVD | od: Noxik  29.10.201018:24
Dekuji, ale ja bych to rad primo od recenzentu a u kazdeho pristroje, abych vedel co si mam a nemam koupit. Ono to totiz muze kdykoliv vyrobce s novym modelem zmenit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Instalacni DVD | od: Regis (4)  31.10.201022:04
Balení neobsahuje instalační média, ale není problém si je vytvořit. Pomocí Thinkvantage si můžete i udělat zálohu současného systému. Pokud máte někdy nějaký problém řeší se zmáčknutím modrého tlačítka, kde i nezkušený uživatel dokáže pomocí pár kliknutí vrátit systém do nastavení při koupi, nebo do vytvořené zálohy.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Frekvence | od: zka (3)  27.10.201011:09
Joo kdyz si autor nenastavi v biosu maximalni vykon ­- ale necha vykon ridit bios­-em, tak se pak nemuze divit, ze se mu CPU throtlinguje, teplota se drzi na relativne nizkych hodnotach a pocitac je celkove tichy. V bios­-u je potreba prenastavit nekolik powermanagement veci, aby CPU nezpomalovalo a jelo na max vykon ­- pak taky neni problem ho dostat na opravdu vysoke teploty a vetracek uz jde taky celkem slyset.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Frekvence | od: Jan Vítek (2789)  27.10.201011:16
Takže mám u přenosného počítače v BIOSu natvrdo vypnout EIST, jinak nedosáhnu v zátěži nejvyššího výkonu a teplot, tohle jste chtěl říci?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Frekvence | od: zka (3)  27.10.201011:29
Nemam presne tento typ notebooku ­- ale vim ze Lenova nastavuji by default power management zalezitosti do statu, kde se preferuje ticho a nizka teplota pred vysokym vykonem a tim padem vysokou teplotou a podstatne vetsi zravosti.

Hledejte nastaveni power management a ruzne maskovaci nazvy jako Adaptive Thermal Management, Scheme for AC, Mode For AC, CPU Power Management ­- vsechny automatiky povypinat a ponastavovat maximalni vykon.

Pokud tam tyto veci z nejnovejsich bios­-u uz vyrazili ­- tak se autorovi omlouvam a lituji ty, co si tohle koupi....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Frekvence | od: Jan Vítek (2789)  27.10.201011:33
Jenomže v zátěži se grafika i procesor choval korektně a v klidu samozřejmě kvůli snížení spotřeby se jeho násobič snižuje, takže nevím, kde je problém.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Frekvence | od: zka (3)  27.10.201011:43
56 stupnu je velmi nizka teplota plne zatizneho CPU ­- nemel by byt problem ji dohnat az 80ti stupnum ­(kompilace kernelu apod.­) ­- Tato nizka teplota IMHO znamena, ze CPU sice zrejme bezi na nejvyssi frekvenci, ale thermal management v BIOS­-u zajistuje tzv. throttling ­- ci­-li umele CPU nop­-uje a zajistuje tak to, ze se teplota drzi v rozumnych mezich. Ostatne GPU jste v pohode pres 80 stupnu dostal ­- CPU by melo zvladat to same. Pokud se od dob C2D neco s teplotami CPU zasadne zmenilo ­- tak pak me prispevky ignorujte ­- ale zatim si myslim, ze CPU v techto testech zdaleka neukazalo svuj maximalni vykon ani maximalni teplotu....
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Řada R??? | od: Tomaas  27.10.201010:43
Lenovo už nevyrábí ThinkPady řady R?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Řada R??? | od: Jakub Doležal (143)  27.10.201022:32
Ano, řada R ­(prozatím­) skončila..místo ní by nejspíš měly figurovat právě Lka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Řada R??? | od: Tomaas  29.10.201018:21
A proč? Aby si lidi víc kupovali T? A jaký je tedy pak rozdíl mezi L a R? L neni tolik kvalitní?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Řada R??? | od: Regis (4)  31.10.201022:07
Řada R byla nahrazena řadou L... mělo by se jednat o stejně kvalitná notebook, jen u řady L nenajdete display s větším rozlišením.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.