reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály

11.6.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály
Po prozkoumání zástupce řady Lenovo ThinkPad Edge se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely W, tedy mobilní pracovní stanice se 4jádrovými procesory a GPU NVIDIA. Očekávat tedy můžeme především vysoký výkon, ovšem i cenu.

LCD displej


Instalovaný 15,6" LCD displej s matnou obrazovkou je bezesporu se svým rozlišením 1920 x 1080 chloubou tohoto notebooku. Poskytuje velkou pracovní plochu, ale za cenu velmi jemného rastru, na němž by se systém s normálně nastavenými fonty ztrácel. Ty jsou proto již od výroby zvětšeny, ovšem to často dokáže u některých aplikací rozhodit grafiku. Displej má také ve svém horním rámečku užitečnou bílou vysokosvítivou diodu ThinkLight, která dokáže ve tmě osvětlit klávesnici, abyste se na ní dobře orientovali.


- pohled zpříma -

Kvalita zobrazení je celkově na vysoké úrovni, až jsem byl kolikrát na pochybách, zda mám před sebou opravdu displej typu TN. Ten totiž disponuje slušným kontrastem a velmi živými barvami, které směle konkurují i mému monitoru s panelem S-PVA. Zvláště červená barva je opravdu jasná, a to snad až příliš. Modely Lenovo ThinkPad W mají také disponovat automatickou kalibrací barev pomocí čidla a softwaru XRite Huey Pro, ovšem tuto možnost jsem v testovaném notebooku nenašel.


- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -

Pozorovací úhly se ale již s lepšími panely nedají srovnávat a zvláště ty horizontální. Při pohledu zespoda zaznamenáme klasické invertování barev, ovšem to se neobjeví ihned po vyklonění se z ideálního úhlu pohledu, ale spíše později a pozvolna. Při pohledu seshora poznáme, že barvy se neinvertují jako jinde do světle modré, fialové a černé, ale na monitoru zůstanou také teplejší odstíny zelené, červené a oranžové, takže obraz ve výsledku nevypadá tak špatně.


- pohled zespoda -

Kvalita LCD displeje tedy celkově bezpochyby stojí vysoko nad dnešním šedým průměrem, jakým nás výrobci notebooků častují ve snaze nabídnout co nejnižší ceny. My za to můžeme Lenovu pouze poděkovat a vyjádřit přání, abychom se s podobnými LCD setkávali častěji.


Webkamera


Pro otestování webkamery jsme vyzkoušeli software Yawcam v nejnovější verzi, který ukázal, že obraz není příliš ostrý (rozhodně ne na 2megapixelovou webkameru) a také má problémy s vyvážením bílé barvy. Místo té se setkáme spíše s teplejšími odstíny červené a oranžové, což také znamená, že obličejem budete přípomínat Dr. Zoidberga (tj. budete červení jak raci).



Na druhou stranu kamera slušně snímá v přítmí a nastavuje přitom vhodný poměr snímací frekvence a kvality obrazu, takže ten ve výsledku není přehnaně zašumělý a ani příšerně pomalý. Pravdou ale je, že takový Acer dnes umí lépe.


Zvukový systém


Pohled na velký perforovaný prostor po stranách klávesnice, kde můžeme tušit umístění reproduktorů, už dává tušit, že jejich přednes nebude slabý. A skutečně se dočkáme silného zvuku na úrovni herních notebooků, pokud tedy o nějaké úrovni můžeme mluvit.

Reproduktory mají tedy silný zvuk a existuje zde i náznak basů a prokreslených středů, takže se dají s rezervami využít i pro poslouchání hudby, pokud tedy nestojíme o silný zážitek.



Ergonomie


Konzervativní ThinkPady si vesměs zachovávají střízlivý design i co se týče ergonomie. Jiní výrobci by na moderní 15,6palcový notebook už s radostí plácli numerickou klávesnici a třeba i dotyková tlačítka, což zde nenajdeme a rozhodně to není na škodu. Přispěje také to, že displej se dá otevřít v úhlu přes 180 stupňů.

Klávesnice samotná má až na svou horní část, která byla popsána v druhé kapitole, klasické rozložení a očekávané provedení kláves. Pochválit můžeme pevný podklad, takže plocha kláves se pod tlakem nijak výrazně neprohýbá a za tmy přispěje k orientaci také dioda ThinkLight osvětlující plochu kláves z vrchní části displeje. K dobrému používání přispějí také detaily jako vykrojené plasty u směrových šipek či důlek u čtečky otisků, abychom se lépe orientovali i poslepu.

Stěžovat si nemůžeme ani na rozložení portů, zvláště když si uvědomíme, co všechno nám tento ThinkPad nabízí. Některé porty jsou totiž na sebe více namačkány, jenomže hrany notebooku nejsou nafukovací a celkově se dá říci, že Lenovo je rozmístilo s citem a rozmyslem tak, aby vykukující kabely překážely co nejméně.


reklama