reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály

11.6.2010, Jan Vítek, recenze
Lenovo ThinkPad W510 pro profesionály
Po prozkoumání zástupce řady Lenovo ThinkPad Edge se zblízka podíváme na poněkud jinak pojatý ThinkPad, jenž se řadí mezi modely W, tedy mobilní pracovní stanice se 4jádrovými procesory a GPU NVIDIA. Očekávat tedy můžeme především vysoký výkon, ovšem i cenu.
Po prozkoumání notebooku Lenovo ThinkPad W510 ve verzi NTK3BMC lze říci, že zákazník může za své nemalé peníze očekávat skutečnou kvalitu, která pokulhává jen v málo směrech. Předem si řekneme, co od ThinkPadu W510 nemůžeme očekávat. Jsou to především módní výstřelky týkající se designu, který je velmi konzervativní, ale zato praktický a účelný. Nečekejme také snahu nabídnout tenké a lehké tělo, ale na druhou stranu očekávejme pevné a odolné šasi a už vůbec nás nemusí trápit, že nám numerická klávesnice omezí hlavní blok kláves ve velikosti, protože numerické klávesy tu zkrátka nejsou.



Leckoho dále potěší, že displej má matný povrch, ale jeho kontrast a barvy přesto nijak netrpí; právě naopak. Pokud se na něj budeme dívat z ideálního úhlu, odmění se nám výtečným a živým obrazem ve vysokém rozlišení 1920 x 1080. Zklamáni nebudeme ani z instalovaných reproduktorů, které poskytnou silný zvuk. Naopak webkamera by mohla být lepší, ovšem u pracovního notebooku toto není až tak důležité.

Instalovaný hardware a jeho výkon je díky procesoru Intel Core i7-820QM a grafické kartě NVIDIA Quadro FX 880M vysoký a nezklame ani pevný disk. Otázkou je, jak velký přínos by měly paměti DDR3-1333 namísto použitých DDR3-1066. Hlučnost celého stroje se drží velmi při zemi, což ale odnesl procesor, u nějž nebyl problém s dosažením a překonáním teploty 90 °C, přičemž jeho strop je 100 °C. To i grafická karta byla o pár stupňů chladnější. Věřme ale, že Lenovo na toto pamatuje a při opravdu nebezpečných teplotách by dokázal notebook zrychlit ventilátorek u chlazení.

A nakonec výdrž na baterie a spotřeba. Výrobce se nám ani nesnažil nabídnout vysokokapacitní baterii, takže na nejnižší zátěž výdrž nedosáhne ani ke třem hodinám. Pokud ale budeme notebook napájet pomocí dodávaného 135W adaptéru, pak i při maximálním vytížení bude k dispozici asi 35W rezerva, která se dá případně využít k dobíjení baterie.

Celkově je ThinkPad W510 výtečný, i když drahý stroj.

Slušné zpracování a pevné šasi
Vyšší cena
Výkonný procesor i grafická karta
Méně kvalitní webkamera
Výborný LCD displej a dobrý zvuk
Vysoká teplota CPU (ale nízká hlučnost)
Softwarové nástroje ThinkVantage
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 60 000 Kč s DPH, záruka 3 roky



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Lenovo ThinkPad W510 NTK3BMC poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení notebooku Lenovo ThinkPad W510 děkujeme společnosti Lenovo




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama