reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem

10.8.2010, Jakub Doležal, recenze
Lenovo ThinkPad X201 Tablet: na práci s dotykem
Představte si notebook, který nebudete chtít ovládat přes klávesnici, či touchpad. Představte si necelé 2 kilogramy inženýrské dokonalosti, které již nebudete chtít pustit z ruky. Přesně takový je nový ThinkPad X201 Tablet.

Teploty a hlučnost


Dalším velkým plusem plnokrevných ThinkPadů je důmyslný systém chlazení, který zaručí rovnoměrný odvod tepla. Lopatky ventilátoru jsou prý navrženy pro co nejnižší hlučnost. Na první pohled marketingové slogany se v praxi skutečně potvrzují a ThinkPady patří k velmi tichým kancelářským nástrojům. U modelu X201 se promyšlené chlazení prokázalo hned v prvních dnech testování, kdy byla vcelku rozumná okolní teplota a notebook nebyl prakticky slyšet. Pouze občasný seek pevného disku dával vědět, že je notebook zapnutý. Chlazení pracovalo na výbornou a notebook byl příjemně chladný.

Po několika dnech nastaly tropické dny a teplota v pokoji vystoupala lehce pod 30°C. Ventilátor se již ozýval častěji a během testovacího náporu běžel na plné otáčky, nicméně i přesto se nejednalo o žádný rušivý hluk a teplota svrchní části notebooku zůstávala přijatelná. Ve spodní části bylo „horko“ pouze v okolí ventilátoru, ostatní plochy zůstávaly na relativně příjemných teplotách. Pro práci mimo stůl nemá tento model ideálně vyřešené chlazení, nicméně různorodě rozmístěné nasávací mřížky přeci jen dovolí práci v klíně, či na měkčím povrchu.


Spotřeba a výdrž na baterie


Na řadu přichází poslední série testů, ve které náš notebook prokáže schopnost práce na baterii a také se podíváme na „zoubek“ spotřebě při zatížení. Baterie, kterou přibalil výrobce, se díky své nízké kapacitě neřadí mezi favority tohoto testu.

Ikona Odkaz na databáziIDLELOAD
Výdrž
2:35
1:05
Spotřeba
17
35

Zapínám tedy profil Maximum Battery Life a spouštím stopky. Interní program Power Manager hlásí při zapnutém Wi-Fi adaptéru spotřebu těsně pod hranicí 11 W, což je přijatelná hodnota. Při kapacitě baterie 28 Wh však nemůžeme předpokládat příliš dobrý výsledek. Pokud snížíme jas na minimální hodnotu a vypneme bezdrátové části, klesne spotřeba na 7,7 W.



Posledním testem, který tento tablet podstoupí, je zátěžový program Furmark. Ten prověří jak maximální spotřebu, tak i výdrž baterie při vysokém zatížení.


- zátěž - Furmark -


reklama