reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkPad X60s - vyšší třída s dualcore

4.7.2006, Josef Brož, recenze
Lenovo ThinkPad X60s - vyšší třída s dualcore
Notebooky IBM/Lenovo jsou proslulé kvalitou, účelným designem a především vysokou mobilitou. V této tradici pokračuje i nový ThinkPad X60s. Notebook je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo L2400 s pracovní frekvencí 1,66 GHz, dále 12,1“ displejem a integrovaným grafickým jádrem se sdílenou pamětí.
ThinkPad X60s na první pohled zaujme především svými malými rozměry. Za pozornost dále stojí velmi pravidelný, takřka strohý design, který lze považovat za přísně ergonomický. Délka notebooku je 26,8 cm, jeho šířka 21,1 cm. Výška notebooku v zadní části dosahuje cca 2,8 cm a postupně směrem k čelu se snižuje až na 2 cm. Přes velmi malé rozměry však notebook nepůsobí nijak křehkým dojmem.



ThinkPad X60s

Notebook je vyveden v černé barvě, která je charakteristická pro IBM produkty. Povrchová úprava je velmi kvalitní, podle firemních materiálů jde o slitinu magnezia a uhlikových vláken. Speciální úprava na omak budí dojem, že je povrch notebooku potažen tenkou vrstvičkou gumy. Z toho důvodu na černém matném povrchu nezůstávají mastné otisky prstů. Není nutné proto zvlášť zdůrazňovat, že notebook bude velmi dobře odolávat mechanickému poškození. Displej s tělem notebooku spojují železné sloupky s klouby. Pojistka pro otevření panelu se nachází na čele displeje. Díky nízké hmotnosti a malému opotřebení kloubů nelze notebook otevřít pouze jednou rukou.


ThinkPad X60s - čelní pohled

Kvalita materiálu a dílenské zpracování notebooku je na vysoké úrovni. Rovněž spoje jednotlivých částí jsou hladké a pevné. Barevná jednota vnější strany displeje je narušena pouze klasickým tříbarevným logem. Výmluvná značka IBM jakoby zdůrazňovala, že notebook je sofistikovaným produktem legendární společnosti a soudruzi z Číny dodali pouze levnou pracovní sílu a výrobní prostory. Závěrem kapitoly věnované designu nesmím zapomenout na lampičku, která je zabudovaná v horním hraně displeje.


Klávesnice a Touchpad



Základna notebooku je rovněž vyvedena v černé barvě. Přes malé rozměry, disponuje notebook plnohodnotnou klávesnici (95 kláves), včetně oddělených kurzorových šipek. Zdvih kláves je přiměřený – přibližně dva milimetry. Rozložení kláves je v podstatě standardní, tlačítko Enter je dostatečně velké. Klávesy Insert, Delete, Home, PrintScr apod jsou umístěny ve dvou nezávislých blocích.



Klávesnice

Notebooky řady ThinkPad X nejsou vybaveny klasickým touchpadem, ale trackpointem. Jedná se o polohovací zařízení, které funguje na principu malého joysticku. Jeho nakláněním do stran pohybujete kurzorem myši po pracovní ploše. Samotný trackpoint nemá funkci tlačítek myši. Ta jsou umístěna pod klávesnicí. IBM toto řešení používá již od počátku 90. let spolu s notebookem ThinkPad 700. Trackpointy jsou dostatečně známé i z produktů HP, přestože to nepovažuji za nejšťastnější nápad, musím uznat, že trackpoint u ThinkPadu je podstatně lepší než u HP (viz řada nc6xxx)



Trackpoit

Nad klávesnicí se nachází tlačítka pro ovládání hlasitosti a vpravo modré tlačítko, které spouští aplikaci ThinkVantage. Vypínač přístroje je umístěn poněkud netradičně ve středu horního okraje klávesnice.



Biometrická “čtečka”

Na závěr se zastavíme u „čtečky“ otisků prstů, která zajišťuje ochranu dat a funguje jako hardwarová schránka pro ukládání hesel a klíčů. Přihlašování se do systému pomocí snímače je velmi rychlé a především pohodlné. Integrovaným snímač otisků spolupracuje s aplikací Password Manager.



Otisky prstů
reklama