reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo ThinkVision LT2452p: návrat k elitě?

6.3.2012, Jakub Doležal, recenze
Lenovo ThinkVision LT2452p: návrat k elitě?
Jistě pamatujete takřka legendární model L220x, který Lenovo uvedlo již před několika lety. Od té doby se u nich žádný profesionální model v dílnách neurodil. Nyní však na trh dorazil 24“ monitor s IPS panelem. Bude to pro Lenovo návrat zpět do první ligy?
V dnešní recenzi se podíváme na další cenově dostupný monitor s velmi zajímavými parametry. Tentokrát jej dodalo Lenovo, které mezi vyhlášené výrobce v této kategorii příliš nepatří, a pokud jej naleznete v kancelářích, jedná se především o levné TN modely. Naopak z nabídky tohoto výrobce zcela zmizely monitory s lepšími panely a jediným zástupcem je tak stařičký model L220x s S-PVA panelem, který jsme testovali v roce 2008.



Stařičký model L220x se opravdu povedl a řadě z nás slouží dodnes (klikněte pro zobrazení recenze)



Teprve až koncem října minulého roku došlo k oficiálnímu představení/uvedení modelové řady, přičemž u nejvyššího modelu LT2452p hlásaly specifikace IPS panel, úhlopříčku 24“ a rozlišení 1920 x 1200. Že by Lenovo připravovalo návrat na výsluní a potají odladilo monitor, který připraví konkurenci horké chvíle? Inu, uvidíme…




Model LT2452p je po stránce designu naprosto totožný s L220x (klikněte pro zvětšení)


Jelikož recenzi píši na předchůdci s označením L220x, mohu také zdokumentovat vývoj, kterým Lenovo za ty 4 roky prošlo a nutno podotknout, že v oblasti designu žádná změna nenastala. Je to na škodu, nebo naopak výhoda? Já osobně oceňuji, že výrobce zachovává ten stejný industriální vzhled, který dokonale poslouží pracovním účelům a neruší vás žádné blyštivé a upatlané plochy.








Stejné klady si zachovala i polohovatelnost, která stále dovolí natočit monitor tam, kam si uživatel zrovna zamane. Jediný směr, v kterém LT2452p zaostává, je náklon směrem k uživateli, ten je opravdu v řádu několika málo stupňů. Lenovo to částečně koriguje možností natočit monitor na výšku, neboť i tato nezvyklá pozice se čas od času hodí.





Evolucí neprošly ani ovládací prvky OSD menu a hardwarová tlačítka stále patří k tomu nejlepšímu, co lze na současném poli monitorů vidět. Navíc díky zvlnění poznáte po hmatu, zda jste už danou klávesu opustili, či nikoliv. Umístění na přední hraně pod obrazovkou pak zajistí, že i při nejnižším zdvihu není problém nastavit potřebné hodnoty.




- Klikněte pro zvětšení -


Monitor otáčím kouzelnou frází „ke mně zády, ke zdi čelem“ a pojďme se podívat, zda sem Lenovo umístilo něco zajímavého. Žádné konektory či výstupy zde nehledejte a jedinou zajímavostí je úchyt při horním okraji, za který můžete monitor velmi pohodlně přenést. Zastavíme se také u nohy, kterou lze sundat pouze odšroubováním čtveřice šroubků, nicméně alespoň je možné následně upevnit VESA držák a připevnit LT2452p na zeď.



Na první pohled podivný kus plastu, avšak díky němu pohodlně zkrotíte kabeláž


Minule jsem u HP tak trochu kritizoval umístění konektorů, které sahají až za nohu a naopak dnes pochválím Lenovo, které veškerou výbavu umístilo v dostatečné vzdálenosti od této vertikální podpory. Navíc si následně kabeláž svážete gumovým páskem a prostrčíte skrze kryt, který se „zacvakne“ na spodní část nohy, zkrátka zde někdo přemýšlel do konce.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


V případě konektorové výbavy to bude přesně naopak, neboť zde se HP konečně odhodlalo odstranit prastarý D-Sub. Lenovo, které zdědilo tento výstup po vynálezci IBM, se ho však stále křečovitě drží i na tomto novém modelu. Naštěstí zde máme i modernější DVI-D a DisplayPort. Někomu možná bude chybět HDMI, avšak to na pracovních počítačích příliš často nenajdete. Nabídku konektorů uzavírá USB 2.0 hub se 4 porty.


Dodávané příslušenství:
  • Kabeláž: DVI-D, D-Sub
  • Kabel pro USB hub
  • Napájecí šňůra
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály)





U monitoru LT2452p jsem musel pátrat ve všemožných zákoutích, ze kterých jsem lovil přibalenou kabeláž. Nějaké centrální místo by tedy neuškodilo.

Lenovo ThinkVision LT2452p (T20MNEU)
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
24" (16:10)
Ideální odezva
7,0 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1
Výrobní technologie
e-IPS
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
6bit + A-FRC
Rozteč bodů
0,270 mm
Nativní rozlišení
1920 x 1200
Vestavěné reproduktory
Ne
USB HUB
4x USB 2.0
Vstupy
DVI-D, VGA, DisplayPort
Výstup pro sluchátka
Ne
Možnost montáže na stěnu
VESA DDC2B/CI
Hmotnost
6,67 kg
Norma TCO
-
Pivot
Ano
Spotřeba
30 W typická, 40 W maximální
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
-

Ze specifikací v tabulce je jasné, že Lenovo žádný velký návrat ke grafickým monitorům nechystá, neboť osadilo e-IPS panel. Nicméně u profesionálních notebooků vyniká tento výrobce kvalitním zpracováním a odladěním, takže doufejme, že podobné návyky má i monitorová divize.
reklama