reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levné EIZO? Ano, přichází M1900

15.3.2006, Pavel Kovač, recenze
Levné EIZO? Ano, přichází M1900
Nízká cena a EIZO? Jde to dohromady? Zdá se, že se s tímto spojením budeme setkávat stále častěji. Inu konkurence je čím dál tím silnější, a tak se i firma EIZO musí zaměřit i na nižší třídu LCD monitorů. Uvidíme, jak si model M1900 poradí s postarší technologií TN.

Podání barev



Ve specifikacích je udáno, že monitor má plných 16,7mil barev (8-bit na barvu). To je skutečně u monitorů s technologií TN nevídané. EIZO si snaží i u takto levného monitoru zachovat pověst nejlepších barev. Plné 8-bit barvy znamenají i to, že monitor nepotřebuje k interpolaci ostatních barev dithering, ale zobrazí je rovnou a v plné kráse.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Bílo-černý přechod byl naprosto udivující. Musel jsem si protřít oči a poté si nahlas říct "tohle je TNko? No teda..." Jakékoli proužkování nepřipadá vůbec v úvahu a leckterý MVA/PVA panel by se před tímto kouskem styděl. Dokonce obraz neměl typicky modrý nádech. No, skvělé!

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,5MB), malý výřez (0,85MB).


Duhový přechod (ilustrační foto)

Duhový přechod pouze utvrdil poznatky z bílo-černého přechodu. K proužkování nedochází a sytost barev je naprosto perfektní. Inu, kdo umí, ten umí.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,7MB).


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Teoretické testy dokáží odhalit velké množství drobných chybek, ale bez praktického testu v podobě reálné fotografie by celá metodika byla neúplná a ve výsledku nevypovídající. Inu máme zde náš oblíbený testovací obrazec s pěti fotografiemi. Nejvíce jsem byl zvědav na podání žluté a červené barvy, ona červená růže dokáže obvykle zatopit většině panelů. Avšak EIZO nasadilo laťku teoretickými testy velmi vysoko a i zde si jí udrželo. Rozlišení okvětních lístků od sebe je zcela bez problémů a žilky jsou pěkně viditelné.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,7MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Hodnoty 2/0 a 254/255 nejsou u této technologie tak často viditelné. A právě hodnota 254/255 utvrzuje, že je panel skutečně 8-bit. Pokud by totiž byl 6-bit, tak nikdy této hodnoty nemůže dosáhnout.


Podsvícení



I podsvícení bylo vždy výsadou monitorů EIZO. Obvykle používá systém šesti a u levnějších modelů čtyř trubic. Nesetkáme se tedy s dvěmi trubicemi, jako tomu bývá u low-endových monitorů ostatních značek. Díky tomu je podsvícení opravdu dobře rovnoměrné a pouze v okrajových částí obrazu lehounce prosvítá více než uprostřed.


Podsvícení obrazovky


Interpolace při nižším rozlišení (800x600)



Interpolace je u LCD monitorů obvykle problém, často dochází k výraznému rozmazání celého obrazu a text je špatně čitelný. Bohužel EIZO u tohoto modelu nemá příliš kvalitní interpolaci. Jde spíše o takový průměr. Tragédie to rozhodně žádná není, ale kdyby byla lepší, tak bychom se jistě nezlobili. Text je celkem dost rozmazán a již je špatně čitelný.


Interpolace textu a obrázku (Pro zvětšení klikněte)

Co se týká interpolace tenkých čar, tak i zde neposkytuje nikterak úchvatné výsledky. Čáry jsou sice stále pěkně bílé ale jejich okraj již není ostrý jako břitva.


Interpolace tenkých čar (Pro zvětšení klikněte)

Opět jsme si prošli teoretické testy a na řadě je zkouška ohněm. Ano, podíváme se na to, jak je na tom monitor s interpolací ve hrách. Byla zvolena hra Half-Life 2 (úvodní obrazovka). První obrazec je při nativním rozlišení (1280x1024) a druhý při interpolovaném rozlišení 800x600. Jak je vidět na sloupu uprostřed, tak hrany jsou lehce rozmazané. Celkově obraz však působí dobrým dojmem a rozhodně nemáte pocit, jako kdyby se vám zhoršil zrak. Zážitek z hraní se sice lehce zhorší, ale pokud bereme v úvahu, že monitor má nativní rozlišení pouze 1280x1024, tak není problém spustit hru přímo v tomto rozlišení - většina grafických karet s tímto rozlišením nemá problémy a doby 800x600 jsou naštěstí za námi.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte) - vlevo 1280x1024, vpravo 800x600 -
reklama