reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky

11.6.2012, Jan Vítek, recenze
Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky
V dnešním netradičním článku si vyzkoušíme několik NAS serverů, a to velmi levné i několikanásobně dražší. Cílem je zjistit, co dostaneme za své peníze, respektive co navíc nám především z hlediska výkonu nabídnou dražší NAS oproti levnějším...

Netgear ReadyNAS Ultra2 (PR prezentace)


Jediný model v testu, který je vybaven procesorem typu x86, je Netgear ReadyNAS Ultra2. Jedná se o jednojádrový 1,8GHz Intel Atom, který by měl na svou práci více než stačit. Ani ostatní specifikace tohoto modelu nejsou vůbec špatné. Jako jediný v testu má dvě Ethernetová Gb rozhraní a také jeden port USB 3.0.

Dále se uživatel může těšit na dvě diskové pozice pro SATA disky a moderní firmware s grafickým uživatelským prostředím, ovšem to už není nic výjimečného.

Model
Netgear ReadyNAS Ultra2
Procesor
Intel Atom 1,8 GHz jednojádrový
512 kB L2 cache
Paměť
1GB DDR2 SO-DIMM
128 MB Flash paměti pro operační systém
Podpora HDD a RAID
2x 3,5" Serial ATA až 2 TB každý (závisí na firmware)
souborový formát EXT3
RAID 0, RAID 1, Standard
LAN
2x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB
1x USB 3.0
2x USB 2.0
podpora tiskáren
eSATA
-
LED kontrolky
Power, HDD1, HDD2, aktivita
Rozměry
101 x 142 x 220 mm
Hmotnost bez disků
2,07 kg (bez disků)
Hluk
-
Spotřeba
34W typická se dvěma 2TB disky (32W v klidu)
19 W s vypnutými disky
Podpora standardů, apod.
Remote DLNA media streaming
iSCSI
protokoly CIFS (SMB), AFP, NFS, HTTP, HTTPS, FTP, FTPS, Rsync, WINS, NTP
Active UPS Monitoring
zálohování Continuous Data Protect (CDP), podpora Time Machine
cloudové zálohování ReadyNAS Vault
X-RAID2 Automatic Volume Expansion
iTunes Server, streamování multimédií (DLNA)
... více o softwarové výbavě zde

Testovaný NAS od Netgearu má velmi pěkné provedení, které připomíná klasickou počítačovou skříň, a to především díky odnímatelným bočnicím. Ty mohou odhalit vnitřek zařízení, aby si uživatel v případě potřeby mohl třeba vyměnit SO-DIMM modul s operační pamětí. Pevné disky se ale nejdříve umístí do kovového rámečku vybaveného plastovým zámkem pro jejich zabezpečení a zasunou se zepředu do útrob serveru. Ten je kvůli tomu vybaven předními dvířky s průduchy. Zde bych si dovolil utrousit, že je třeba si dávat pozor, aby byly vložené pevné disky bez zřízeného filesystému. Jinak se může snadno stát, že doprovodný software si s nimi nebude vědět rady a uživatele nepustí dále, dokud mu nedodá naprosto neposkvrněné pevné disky.

Vepředu také najdeme port USB 3.0 s tlačítkem pro okamžitou synchronizaci dat připojeného zařízení a pak samozřejmě nechybí informační kontrolky.



V zadní části se nachází velký ventilátor, jenž je teplotně řízen a v klidovém režimu díky němu dokáže být tento NAS velmi tichý. Ony ale většinou stejně více hlučí pevné disky a je velmi vhodné, aby uživatel kvůli tomu umístil NAS servery na nějakou měkkou podložku. Pokud je zkusí provozovat přímo na tvrdé zemi, nebo snad nedejbože na dřevěném stole, dočká se jen hlasitého a velmi otravného hluku vzniklého vibracemi disků, který se jednoduše nedá snést.



Zadní část ReadyNAS Ultra2 obsahuje napájecí konektor, dvě dvojice složené z ethernetového RJ-45 a USB 2.0 a také otvor pro zámky Kensington. Fyzické zpracování tohoto modelu tedy působí velmi dobře.


Příslušenství


V balení nám Netgear nabízí to samé co i ostatní výrobci, a sice CD s doprovodným softwarem, stručný manuál (tam se dočtete, že výchozí heslo není admin či 1234 jako obvykle, ale netgear1), napájecí adaptér a také ethernetový kabel.


reklama