reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.6.2012, Jan Vítek, recenze
V dnešním netradičním článku si vyzkoušíme několik NAS serverů, a to velmi levné i několikanásobně dražší. Cílem je zjistit, co dostaneme za své peníze, respektive co navíc nám především z hlediska výkonu nabídnou dražší NAS oproti levnějším...
pize | 25.7.201212:21
Je mozne pripojit jeden z tychto NAS systemov ako externy disk ku TV?
Odpovědět0  0
Galls (14) | 25.7.201214:24
Pokud myslíš skrze síť, tak ano. Některé NAS, jako třeba Synology, podporují DLNA.
Odpovědět0  0
daquirm | 23.6.20120:53
K tomu, ze oceneni dostal Zyxel aniz by vubec zapadal do kategorie 2 HDD NAS lze rict jen to, ze kdo si oceneni ­(reklamu­) zaplati, ten ho dostane, k cemu by tu ale byly jinak PR agentury...
Pokud bych chtel neco co dela proste NAS a zadne nesmyly okolo a byl bych makak po lobotomii sel bych do D­-Link ShareCenter Pulse, ktery je o polovinu levnejsi nez Synology a vlastne jen nenabizi funkce, o kterych clovek zjisti, ze je z 90% vubec nepouziva...
Vzhledem k tomu, ze si rad hraju a makak nejsem, sel jsem do HP Microserver 40L + FreeNAS 8.2, za 5 litru NAS na 4HDD a ECC pameti misto beznych RAM neni vubec spatne. Pravda nakonfigurovat to neni zalezitost na 5 minut, ale vse je dobre dokumentovane. Priznavam, ze neco se mi jeste nepodarilo dotahnout a par veci budu muset doladit, protoze proste nefunguji jako u out of box reseni, ale vykonostne je to proti temhle srandam uplne jinde...
Odpovědět0  2
Karel Polívka (1032) | 24.6.20120:36
Umí ten ZyXEL spolupracovat s 2 disky? Umí. Proto byl v rámci testu také otestován. Ocenění za výkon si odnesl QNAP, který je tak vítězem tohoto testu.

K Vašemu příspěvku zase mohu jen říci to, že v diskuzích na českých serverech není neobvyklý výskyt různých pracovníků PR agentur, jejichž cílem je posilování povědomí o různých značkách nebo naopak shazování jiných. Je to i Váš případ, když Vám hodnocení ZyXELu za příznivý poměr nízké ceny a schopností produktu z nějakého důvodu vadí, že nás musíte hned napadat? Důvod pro udělení ocenění je popsán v článku a můžete jej samozřejmě rozporovat. Zkuste to ale pls bez těch unavujících narážek, že je něco automaticky hned zaplacené. Kdybychom tento ZyXEL otestovali samostatně a v dané samostatné recenzi by dostal stejné ocenění ze stejného důvodu, bylo by to v pořádku, nebo by to bylo podle Vás také špatně? Toto je regulérní dotaz, vážně mě zajímá odpověď.
Odpovědět0  0
Galls (14) | 24.6.201213:44
Můj notebook má 1x vnitřní SSD, 1x E­-SATA a 3x USB. Stranou nechám SDHC, PCI mikro a dok. Umí tento notebook 5 disků? Umí. Je to pětidiskový notebook? Není. Budu se opakovat, ale pokud najdu v titulku ­"Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky­", předpokládám, že se budou testovat dvoudiskové NAS a ne zařízení, ke kterému si vedle na podlahu položím další disk a navíc mu musím zajistit další napájení. Vaše tvrzení, že se jedná o dvoudiskové řešení mi přijde vážně trochu zcestné.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1032) | 24.6.201214:40
Nebudu se opakovat a slovíčkařit, své jsem k tomu napsal. Nedostal jsem ale odpověď od původního uživatele ­"daquirm­": Kdybychom tento ZyXEL otestovali samostatně a v dané samostatné recenzi by dostal stejné ocenění ze stejného důvodu, bylo by to v pořádku, nebo by to bylo podle Vás také špatně?
Odpovědět0  0
pleva (67) | 25.6.20129:10
Testovali jste NASy pro 3disky a jeden pro dva. ­(nezkoumal jsem, který má koli eSATA a USB, ale možná tam byl i pětidiskový. Správně vyhrál ten jediný pro dva, protože jediný splnil možnost dvou připojených disků. Proto se test také jmenuje výkon NAS serverů pro 2 disky... :­-­)­)­)­)

Na mou kritiku níže odpověděl pracovník PR od QNAPu, který u Vás ani nemá registraci, napsal hlouposti z UMAXu a myslel si, že čtenáři mají IQ jako Haiťani.

Místo Vašich rozčilených reakcí, bych si nasypal spíš popel na hlavu a test stáhl a zopakoval... Jestli to byl PR test, nebo jste ulítli je jedno, stane se to každému, jen je chyba to nepřiznat.


PS: sám jsem měl QNAP 419 pro, pak Synology 409+ a teď 1010+. Qnap bych nechtěl, ale neřekl bych že je horší, jen o dost dražší. Ale v testu nikdo nehleděl na to, co ty NASy umí, protože vysoká cena není za HW, jak si řada kritizujících myslí. A v SW jsou Syno a Qnap daleko od ostatních.

PPS: sám jsem pár recenzí napsal, vím kolik je to práce, vím jakým tlakům je redakce vystavena ­(zápůjčky prostě nemohou být jen zadarmo, to byste museli fungovat jako Stiftunq Warentest, který si vše koupí v obchodě a financuje to z předplatného a prodeje testů ­- jen tak lze být nezávislý­). Navíc autoři také mají svoje preference
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1032) | 26.6.201215:30
Nechci nějak znevažovat Vaše zkušenosti, ale každá situace a každá redakce je jiná, tzn. Vaše zkušenosti nelze automaticky vztahovat na všechny další případy podobného nebo i stejného typu.

Nevidím jediný důvod ke stažení článku ­- žádné faktické pochybení neobsahuje a vše je podloženo testy a komentáři. Jediné, o čem by se dalo uvažovat, je změna nadpisu např. na ­"Levné i dražší: výkon levných NAS serverů­".

Ano, produktů je na trhu vícero, které by stály za test ­- když vidím, jaké tento test způsobil ohlasy, zaměříme se pomocí testů i na další NASy ­- ale přesto nelze očekávat, že otestujeme vše na trhu ­(to se týká obecně všech produktů, nejen NASů­).
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 25.6.201210:16
Jiz jednou jsem se k tematu zde v diskuzi vyjadril, no, podle Vasi opakujici se otazky budu reagovat jeste jednou: pokud by ZyXEL byl otestovan spolecne s nekolika dalsimi produkty v clanku nazvanem ­"Testovani NASu pro 1 disk v <doplnte> podminkach­" a svym vykonem nebo pomerem vykon­/cena by ostatni predcil, pak by bylo zajiste v poradku, aby oceneni ziskal.

Nanestesti Vase opakovana otazka, trvani na odpovedi od patricneho uzivatele a informace autora jinde zde v diskuzi o zarazeni ZyXELu az dodatecne, mne primo navadi k myslence, ze ZyXEL nejake to Vase oceneni proste ziskat musel.

Skoda, tak zajimavej titulek ten clanek ma a tak se to zvrhlo :­-(
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1032) | 26.6.201215:20
Nebudu Vás přesvědčovat, řekli jsme k tomu už vše relevantní. Co se týče Vašeho závěru, tak prostě nemáte pravdu.

Namísto více samostatných článků se autor zkrátka rozhodl daný produkt přidat do tohoto testu.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 26.6.201216:40
Tedy vezmeme to poporade a po­-lopate:
­- dany 1­-diskovy produkt byl v tomto testu jiz od zacatku, viz Jan Vitek v komentari z 11.6.2012 11:16: ­"Jinak ZyXEL měl být v testu původně jen jeden pro srovnání, ale zapůjčili nám dva, takže proč je oba nevyzkoušet.­"
­- pouzit nasledujici vetu v clanku, strana 5 prvni odstavec: ­"Přímo plánovat využití dvou disků s tímto NAS rozhodně není dobrý nápad. ­" v clanku, kde by se mel srovnavat vykon dvou­-diskovych reseni ­(alespon titulek k tomu tak nabada­) je vice nez zajimave.
- a nakonec Vase tvrzeni v prispevku: ­"... tak prostě nemáte pravdu.­" ­- to je problem, vy muzete tvrdit co chcete a ja muzu verit cemu chci. Ale uprimne, tady neni cesty ven ­- ja byt redaktorem­/sef­-redaktorem tak taky verejne nepotvrdim domnenku ctenare o podjatosti sveho magazinu.

V kazdem pripade, problem, na ktery je tu v diskuzi nejvice upozornovano je fakt, ze titulek clanku neodpovida jeho obsahu a zamereni a je v podstate zavadejici ­(coz jsem pomerne zevrubne popsal nize­). Ovsem ­- vy jako redakce mate naproste pravo si uverejnovat co a jak chcete a na camrani nekolika ­"hlupaku­" v diskuzi rozhodne nemusite brat zretel ­- ano jsem si tohoto faktu vedom a protoze mam pocit, ze Vas moje prispevky spise obtezuji, pokusim se je minimalizovat.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1032) | 26.6.201216:45
Ano, jde o úhel pohledu. Tím bych to za sebe asi uzavřel, protože se motáme v kruhu a není mi jasné, čeho vlastně chcete docílit.
Odpovědět0  0
zoki | 13.6.201216:18
Najskôr by som reagoval na priblblé poznámky o lobotomii a úrovni IT vzdelania národa. Neviem ako ostatní, ale ja si nemyslím, že keby ste zobrali 10 priemerne IT vzdelaných ľudí, že by si postavili NAS. To ste asi upadli na hlavičku všetci a píšete to len preto, že asi veľmi dobre ovládate IT a máte pocit, že to je priemerná úroveň. Ale to je úroveň bežných ľudí, ktorí pracujú napríklad niekde na úrade a dobre poznajú Office, zvládnu na úrovni používať poštu ­(čiže aj nejaké triedenie, filtre, automatické odpovede­), zvládnu si nainštalovať základný software, nastaviť základné veci vo Windowse napríklad. Rozhodne nie inštalovať nejaký systém a rozbehať na ňom FTP, HTTP server, podporu AppleTalk, DLNA a podobne. Uvedomte si, že všetky tieto veci dostanete hneď k okamžitému použitiu. A ani dosť dobre IT vzdelaný človek nemusí vedieť toto všetko urobiť. Nehovoriac o tom, že to zaberie kopec času nainštalovať aodladiť to. A čas sú peniaze. Preto aj ja, napriek tomu, že sa považujem za veľmi dobre vzdelaného IT ­(admin siete a riešim fakt aj kuriózne problémy či už v systéme Win desktop, server, ale aj sieťach­), nebol som ochotný venovať tomu zbytočne svoj vzácny čas a kúpil som hotové riešenie Synology 212j pretože po porovnaní som usúdil, že je to najlepšia investícia vzhľadom na množtvo peňazí ­(dôkladne poznám rozdiely medzi 212 a 212+­) a to čo to ponúkalo mi stačilo.
Tak a teraz k samotnému autorovi. Jeho článok je nekonzistentný, akoby nemal urovnané myšlienky v hlave a nevie, čo vlastne chce hodnotiť. Ono pri dobrej vôli mohol dať ocenenie skoro každému NASu. Qnap za výkon, Zyxel za cenu, Synology napr. za pomer cena­/výkon. Nakoniec však on sa rozhodol komu to dá a je to vlastne jedno. Ale čo mi vadí je jeho diletantská práca ­(alebo je to zámerné nadržiavanie niektorým značkám?­). Uvediem príklad.
"Od té doby technika jistě pokročila, ale ne tak design produktů této firmy. Ta stále v oblasti NAS serverů pro běžné spotřebitele sází na bílý plast a také vzhled se příliš nezměnil. Její modely jsou tedy elegantní, lehké, jistě na výrobu levnější než kovové, ovšem určitě také křehčí.­"
Takže prečo by sa mal dizajn nejako výrazne meniť? Ostatní ho majú podobný ­(pribižne kváder s dizajnovými zaobleniami a zkoseniami hrán­). A len tak mimochodom, keby si pozrel staré modely, tak by videl, že predsa sa len menil, lebo do dizajnu sa počíta aj samotné konštrukčné prevedenie aj materiálové ­(to by vám potvrdili aj autičkári­). Proste dizajn sa mení a menia ho všetky firmy, nielen Synology. Synology sázi na bíly plast pre spotrebiteľov je čistý blud. Je to iba pri sérii j, tie vyššie sú čierne a pokiaľ ste sám stanovili cenovú hranicu, tak obidve ­(212,212+­) sa tam vojdú a sú čierne. Takže len tak zavádzate čitateľov. ­"...levnější než kovové, ovšem určitě také křehčí.­" Zaujímavé, ako vám toto nevadilo a neutrúsili ste žiadnu poznámku pri Qnap, napriek tomu, že je tiež povrch z plastu. Asi teda čo je dobré u Qnap, nie je dobré u Synology ­(alebo nadržiavate Qnap­).
"My si dnes vyzkoušíme model DS212j, který je určený pro dva pevné disky a dle specifikací jde o NAS server, který ničím nevybočuje.­" Akože čím by mal vybočovať? Mal by mať fontánku s vodotryskom? Nestačí, že si spoľahlivo plní svoju úlohu? Prečo ste takéto poznámky práve pri Synology mali netuším, ale asi ste sa snažili znížiť jeho hodnotenie.
Viete je mi jedno kto si ktorý NAS kúpi a nenadržiavam Synology ­(napriek tomu, že ho má, lebo v tej dobe presne keď bol uvedený na trh bol pre mňa najlepšou kúpou­). Veď ja nepíšem ­"nestranné­" články na web. Ale zjavne ste zaujatý,lebo ináč by ste sa snažili hľadať na každom NAS aj trochu viacej a pozitívnych vecí. Napríklad, keď sme pri tom Synology, tak men imponuje vzadu odnímateľný rámik pre ľahkú výmenu ventilátora. A tiež dobre urobený software, ktorý je moderne navrhnutý a ľahko ovládateľný ­(ľahko sa aj z neho nastaví na routeri forvarding, takže zo smartu pekne vidím jeho stav, reštartnem ho, dostanem sa k dátam, AudioStation ­- nemusím v mobile vláčiť hudbu, atď.­).
Teda vedel by som Vám ešte viacej napísať, ale už nemám síl. Len viem, že Vaše články budem viacej obchádzať, prípadne prečítam, ale už si dám viac pozor.
Odpovědět2  0
SS | 13.6.201218:10
Je neuvěřitelné že takový člověk se dokáže považovat ­"za veľmi dobre vzdelaného IT­". Ale do IT teď už dělá kde kdo a jestliže máme internet zachovat jako svobodné médium, tak musíme tolerovat i názory podobných exotů. P.S. divím se, že překonal kontrolní otázku.
Odpovědět0  0
zoki | 14.6.201210:08
Akože k čomu bola vaša poznámka? Máte aj niečo konkrétne na mysli? Alebo len potrebujete vyliať žlč? Štve vás, že niekto má aj vlastný názor a argumenty?
Odpovědět0  0
pkolcun (75) | 13.6.201215:52
Zaujimalo ci ste skusali vplyv zapojenia oboch LAN rozhrani v NASe od Netgearu na prenosove rychlosti a celkovy vykon?
Odpovědět0  0
Hind. | 12.6.201218:17
Již delší dobu koketuji s myšlenkou nechat v PC pouze SSD a ostatní data i méně náročné aplikace a hry přesunout hlučet na klasický disk někam jinam. Jsou tyto NAS boxy použitelné i pro bezproblémové spuštění aplikací a her? Není rychlost spouštění aplikací nějak výrazně horší? Má někdo zkušenosti? Díky
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 12.6.201219:39
Aby to melo trochu smysl z pohledu rychlosti, tak budto zaplatite mnoho penez za hotovou krabicku ­(viz vyborny, rychly a drahy QNAP­), nebo si ­"NAS­" postavite sam na nejakem ATOMu ­(pripadne LV­/ULV cpu­) a bude to sice vykonny ale spise kompromis z pohledu spravy a managmentu ­(at uz reseni ala FreeNAS nebo vlastni konfigurace na linuxu­).

Takze se zeptam ­- co takhle eSATA externi disk?
Odpovědět0  0
zoki | 13.6.201215:20
Tiež to vidím na eSATA. Ale je možné, že chcel znížiť hlučnosť a dať to NAS niekam inam.
Odpovědět0  0
Hind. | 15.6.201220:39
Šlo mi právě především o snížení hlučnosti, NAS bych mohl mít v úplně jiné místnosti. Snadné sdílení dat mezi více PC je také významné plus síťového úložiště.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 15.6.201222:18
Pak bych asi doporucil mITX desku s Atomem ­(mITX maji jeste nizsi spotrebu nez mATX desky­), pripojit flashku a na ni nainstalovat FreeNAS ­(nebo podobny software­), pripojit patricny pocet disku na SATA a nastavit uz ve webovem rozhrani FreeNASu RAID ktery chcete a az to vsechno pobezi, zazalohovat konfiguraci toho FreeNASu na ty disky ­(nebo obecne jinam­). Rozdil spotreby nebude oproti NASum­-krabickam nijak extremni a vykonem budete ­(vetsinou + ­-­) omezen 1Gbps siti.
Odpovědět0  0
Stejsi | 12.6.201213:03
Dobrý den, mě by velice zajímalo srovnání těchto NASů, s postaveným PC na platformě Atomu či Zacate. Stavěné řešení jistě není tak uživatelsky přívětivé ani nevypadá tak dobře jako hotový NAS, ale představa že tam mohu mít např. 4 disky za cca. 3 tisíce Kč, není špatná. Možná se ale ukáže, že nestíhají integrované síťovky, nebo že spotřeba je neůměrná apod. Neuvažujete nad takovou recenzí? Děkuji.
Odpovědět1  0
pleva (67) | 11.6.20129:21
Vím že jde o to, co kdo půjčí. Za stejné peníze, co je Qnap je i 212plus, který by ostatní rozdrtil. 2500 rozdil je 50% a to je moc, aby se to nepromítlo. Navíc 212j skoro všude vyhrál, jen tady ne a kvalita soupeřů nevyrostla. Takže zbytečný test s velmi pružným hodnocením :­'(
Odpovědět1  0
clavi | 11.6.201220:04
Tak Synology DS 212+ rozhodně není lepší NAS ve srovnání s Qnap TS­-219P II, byť Synology obsahuje v podstatě stejná hardware ­(od května mají i Qnapy USB 3.0 porty­). V různých recenzích Qnap vychází jako rychlejší, zejm. pokud jde o upload. Má taky mnohem více profesionálních funkcí ­(různá úroveň podpory iSCSI. virtuální složky apod.­) To platí o Qnapech obecně. Jejich nevýhodou z pohledu laických uživatelů je uživatelské rozhraní, které je pro laiky složitější a méně obrázkové, ale jsou na tom lépe ohledně hardware ­(zjistěte si např. něco o rychlostech eSata portů u Synology a u Qnap­).

Qnap TS­-219 P II a obecně řada TS­-x19P II jsou aktuálně asi nejlepší NASy na ARM. Mají procesor o taktu 2 GHz a 512 MB paměti. Solidní firmware s mnoha funkcemi, obrovská podpora uživatelů vč. alternativních firmware ­(např. Debian­).
Odpovědět1  1
pleva (67) | 11.6.201223:21
Asi firemní odpověď z Umaxu, jinak byste se přihlásil :D

V testu na bit tech vyhral qnap jen v zapisu velkeho souboru, ve všem ostatním ­(read write small i big­) 6­-10% syno rychlejší. Tak proč psát floskule o obecných testech a nejmenovat...Vítězem byl DS212plus a na zmíněný Qnap stačí i předchůdce DS211 :D.
Odpovědět0  0
zoki | 13.6.201216:22
Súhlasím.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.