reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů

16.1.2009, Jan Černý, recenze
Levně pro Intel – µATX nebo low-end 2/2: výsledky testů
První díl byl věnován seznámení se se základními deskami s čipsety Intel P43, G43 a G45. V přehledu výsledků si ukážeme, jak si stojí při přehrávání HD Videa, Blu–ray a hraní her; dále ve výkonu PCI Express, procesoru, pamětí, zvuku, spotřeby a přetaktování.
Zvyšování frekvence patřilo vždy k takovým drobným bonusům navíc. Jde o neoficiální přidání výkonu na úkor ztráty záruky. Výrobci základních desek přidávají tyto možnosti velmi rádi. U těchto desek se s přetaktováním příliš nepočítalo, přesto některé dosáhli poměrně slušných výsledků.

Nejde mi taktovat, co s tím mám dělat?


Některé desky mají záměrně některé položky skryté. Je to z důvodu ochrany před zásahem nezkušeného uživatele. Tyto položky můžete samozřejmě aktivovat stisknutím speciální klávesové zkratky. Například u desek společnosti Gigabyte je to CTRL + SHIFT + F1; u DFI zase F9. V takovýchto případech nezbývá než důkladná studie manuálu.

Pokud si chcete vyzkoušet přetaktování, vřele doporučujeme nastudovat kapitoly recenzí věnované BIOSu základních desek Asus P5Q Deluxe a Gigabyte GA–EP45–DS3R. Veškeré tipy, triky a návody pro přetaktování naleznete právě zde. Pokud Vám budou některé položky nejasné, doporučujeme si pročíst články věnované jeho nastavení, které najdete v tematické příloze BIOS - přítel, který nezradí.


Graf 9.1: Výsledky přetaktování FSB

V poslední kapitole se dozvíte celkové skóre.
reklama