reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG D2342P Cinema 3D: neuvěřitelně pasivní

5.9.2011, Jakub Doležal, recenze
LG D2342P Cinema 3D: neuvěřitelně pasivní
Vlna 3D obrazu zasáhla i stolní počítače a nám se pro dnešní test podařilo získat nový 3D monitor od LG. Zapomeňte na těžké a blikající brýle, LG přibalilo lehoučké polarizační brýle. Aktivní 3D je mrtvé, ať žije pasivní 3D, nebo ne?

Odchylka dE a barevný gamut


Ti z vás, kteří si řádně prohlédli možnosti nastavení u monitoru LG D2342P, tuší, že v této kapitole nebude k dispozici tolik barevných profilů, jako tomu bývalo v minulých recenzích. LG vybavilo svůj model opravdu jen tím nejzákladnějším a navíc přidalo 3 předkonfigurované režimy úpravy barev.

Začneme s továrním nastavením, kde se LG podařilo dosáhnout celkem rozumných hodnot v oblasti Gamma, teploty barev a intenzity podsvícení. I když poslední jmenovaná hodnota mohla být výrazně nižší. Naproti tomu odchylka barev se zrovna nepyšní dobrými výsledky a šedivé odstíny se velmi vzdalují optimální hodnotě.





Na CD v balení monitoru jsem nalezl přibalený předkalibrovaný profil, avšak tyto univerzální úpravy barev často nadělají ještě větší paseku než samotný monitor v továrním nastavení. U LG D2342P si jeho instalací ani nepohoršíte, ale ani nepolepšíte.





Další možností úpravy barev jsou režimy Medium a Cool, které citelně mění barevný nádech celého obrazu. Velmi často se však tyto úpravy barev změní v noční můru a totálně rozladí celý monitor. Uvidíme, jak si povede LG.



nastavení Medium



nastavení Cool


Žádné extrémní pohoršení se nekoná, avšak u obou profilů lze nalézt natolik zásadní nedostatky, že je nedoporučuji používat.

Poslední možností úpravy barev je aktivace eco-režimu, který jde především po nižší spotřebě. Uvidíme, jak se to ale projeví na barevném spektru. Jen upřením, že v továrním nastavení konzumuje monitor 36,4 W, zatímco úsporný režim potřebuje jen 27,1 W.





Menší spotřeba přinesla jako vedlejší efekt mnohem příjemnější intenzitu podsvícení, avšak na druhou stranu došlo ke zhoršení v oblasti odchylky dE. Zde je právě vidět, že snaha uspořit se nemusí vždy úplně vyplatit.





Dříve než se pustím do kalibrace, zkusím také monitor rozsvítit naplno a povypínat všechny úsporné funkce. Přesto při tomto režimu nedostávám ani v jedné oblasti dobré výsledky a naměřené hodnoty jsou na hony vzdálené ideálním podmínkám.


Kalibrace


I s průměrným TN panelem lze často dělat zázraky a z naprosto rozladěných odstínů lze nakonec vytvořit celkem věrné barvy. Musím ale znovu opakovat slovíčko TN, které značí velmi omezené spektrum barevných odstínů.





Každopádně kalibrace dopadla velmi dobře a před námi stojí monitor s minimální odchylkou barev. Jde o velký rozdíl oproti továrnímu nastavení a je škoda, že takto levné modely nemohou procházet továrním kalibračním procesem, jako jejich dražší sourozenci. Jako vždy přikládám kalibrační profil zde, avšak nezaručuji stejné výsledky na vašem monitoru.


reklama