reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG GSA-H20L s podporou LightScribe verze 1.2?

25.5.2006, Jan Dedek, recenze
LG GSA-H20L s podporou LightScribe verze 1.2?
Minulý týden jste si mohli přečíst článek o technologii LightScribe, jenž byl vytvořen s pomocí vypalovačky LG GSA-H20L. Když už byla tato mechanika k dispozici, proč o ní nenapsat recenzi? V dnešním článku se proto na ni podíváme a ukážeme si, co kromě LightScribe dokáže. V prvé řadě, jak je u LG zvykem, má přívlastek Super Multi a podporuje tedy všechny tři formáty DVD. Co nabídne dalšího se dozvíte dále.
Z počátku jsem si myslel, že vypalovačka LG GSA-H20L bude opravdu povedený kousek. Vše tomu nasvědčovalo, testy probíhaly bez nejmenších problémů, ale jakmile došlo na testy kvality, pocit o skvělé vypalovačce byl v tu ránu pryč.



Čtení poškozených CD i DVD je na výbornou, práce s DVD-RAM také, to samé platí i o vytváření popisků LightScribe. Dokonce i kvalita vypálených CD je vynikající, ale všechny tyhle klady přebije kvalita vypálených DVD, která byla u námi testovaného kusu opravdu odstrašující.

Další věcí, která je nepříjemná, je strašně dlouhé načítání disků. Po vložení disku do mechaniky si počkáte minimálně půl minuty, než se dostanete k obsahu disku a při tom je počítač extrémně zpomalený.


Klady
Zápory
+ Podpora 5x zápisu DVD-RAM- Dlouhé načítání disků
+ Podpora 8x zápisu DVD+R DL a DVD+RW- Kvalita zápisu na DVD±R, DVD+R DL u námi testovaného modelu
+ Podpora 6x přepisu DVD-RW
+ Kvalitní a rychlá extrakce CD-DA
+ Čtení poškozených CD a DVD
+ Čtení DVD-RAM 3x rychlostí 5x
+ LightScribe (verze 1.2 ?)
+ Retail balení
Orientační cena: 1 180,- Kč bez DPH


Jednu ze dvou dalších recenzi téhle vypalovačky jsem našel na českých stránkách známého serveru, kde jsou výsledky testů kvality vypálených disků úplně v jiných dimenzích. Další a zároveň poslední recenze je uvedena na polských stránkách, ale není vypovídající, protože disky DVD±R pro test kvality se pálí rychlostí "pouze" 8x a disk DVD+R DL pouze 4x.

Doufejme tedy, že oba dva výrazné zápory byly zapříčiněny pouze nějakým špatným kusem mechaniky zapůjčeným k testování. Pokud by to bylo způsobeno nevyladěným firmwarem, a i když je to první verze, byla by to opravdu velmi špatná práce ze strany LG - tomu ale ostatní testy na jiných serverech nenasvědčují, čili na vině bude pravděpodobně optika námi testovaného kusu.

O tom, že jsme skutečně narazili na špatný kus, svědčí i testy kvality vypalováni, kde kvalita CD je bez problémů a to samé platí u DVD asi do rychlosti 12x a může to být pravděpodobně způsobeno vadnou optikou. Při vypalování CD a DVD nižší rychlostí je zapotřebí menší energie laseru, při rychlosti 16x a výše potřeba energie laseru roste a při poškozené optice se této energie pro laser nemusí dostávat.

V případě pravděpodobně poškozené vypalovačky s testy kvality uvedenými v této recenzi je tato vypalovačka zralá na reklamaci a měla by vám být bez problémů vyměněna za novou. Můžeme říci, že i redakce občas narazí na vadný kus a nepotka to jen domácí uživatele. Můžete si udělat obrázek o tom, že i poškozená vypalovačka dokáže částečně dobře sloužit, když ji jsou odepřeny vyšší rychlosti vypalování DVD.
Vypalovací mechaniku LG zapůjčila společnost LEVI International, které tímto děkujeme


reklama