reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS234V: AH-IPS za hubičku

5.9.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS234V: AH-IPS za hubičku
LG si v nedávné době připravilo nový monitor IPS234V, který se řadí mezi ty levnější IPS. Přesto dokáže zaujmout, a to hlavně v barvách, jde totiž o AH-IPS. To je v záplavě e-IPS velmi příjemná vzpruha. Obstojí?

Odezva


Výrobce propaguje odezvu 5 ms, realita je však trošku jiná. Na to jsme však docela zvyklí. Nejsme však zvyklí na to, aby přesahovala udávanou hodnotu i čtyřnásobně. Místo 5 ms jsem naměřil i 21,4 ms. Docela nepěkné, ale ve prospěch hovoří fakt, že ani jednou (opravdu ani jednou!) se nevyskytl překmit. A to ani malinký. Díky tomu je odezva opticky výrazně lepší. Neobjevují se ani stíny a duchy za pohybujícím se objektem. I přes naměřenou delší odezvu se tedy jedná o velmi slušný výsledek. Je to důkaz toho, že je potřeba se koukat i na průběhy odezvy, které to hodně ovlivňují.


BenQ GW2750HM - odezva tabulka


Ještě pro větší přehlednost se podíváme na graf odezvy.

BenQ GW2750HM - odezva graf

V předchozím odstavci jsme si řekli, že průběh odezvy je zcela ideální. A nyní přikládám i důkaz. Sice vrchní část je trošku pozvolnější, ale nejsou zde překmity, které způsobují různé artefakty v obraze.


BenQ GW2750HM - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


I odezva 50-200-50 je na tom obdobně. Dalšího komentáře asi netřeba.


BenQ GW2750HM - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Rychlost zpracování obrazu, neboli inputlag je u dnešního monitoru lehce nadprůměrný. Jen nějakých 12 ms patří k tomu lepšímu.


BenQ GW2750HM - inputlag

Inputlag (10 ms na dílek)


Sledování videa


Při sledování videa si můžete všimnou klasického podání černé u IPS panelů. Je zkrátka znatelně horší než například u VA panelů. Navíc na panelu najdete i průsvity. Ty se vyskytují hlavně v pravém horním rohu.

Co se týče kontrastu, tak ten je na poměry IPS velmi slušný. Díky němu vypadají filmy znatelně dynamičtěji. Dalším kladem je odezva bez překmitů, díky které nevidíte duchy a parazitické jevy v obrazu.





BenQ GW2750HM - průsvity pdosvícení

Prosvítání obrazu je bohužel u levných monitorů problém


Podání černé patří k lehčímu nadprůměru, tedy v porovnání s ostatními IPS panely. V porovnání s VA technologií jde stále o podprůměrný výsledek. Navíc je jas v pravém rohu více jak dvojnásobný oproti jasu minimálnímu.


BenQ GW2750HM - jas černé barvy při maximální jasu


BenQ GW2750HM - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her oceníte velmi malý inputlag. Vaše reakce tak budou o poznání rychlejší. Jinak je však odezva pouze průměrná. Pokud si zkusíte zahrát opravdu rychlou hru, jako je například CS, tak uvidíte, že odezva zkrátka není to pravé ořechové. Nás běžné hráče to však asi trápit nemusí. Osobně jsem na odezvu již docela zvyklý a až při testování se na ni soustředím, abych ji porovnal. Každopádně pokud hledáte vysloveně hráčský monitor, tak se raději poohlédněte po nějakém tom 120Hz. Právě 120 Hz je na obraze znát daleko víc, než lehce rychlejší odezva u stále 60Hz monitoru. Navíc 120Hz monitory mají občas i znatelně plynulejší video (častěji se obraz sesynchronizuje s 25 FPS).



reklama