Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

LG IPS234V: AH-IPS za hubičku

5.9.2012, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
LG IPS234V: AH-IPS za hubičku
LG si v nedávné době připravilo nový monitor IPS234V, který se řadí mezi ty levnější IPS. Přesto dokáže zaujmout, a to hlavně v barvách, jde totiž o AH-IPS. To je v záplavě e-IPS velmi příjemná vzpruha. Obstojí?

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly jsou u IPS panelů, jak jistě víte, velmi dobré. Výjimkou není ani dnešní AH-IPS. Ten má dokonce o ždibínek lepší pozorovací úhly než klasický e-IPS panel. Je možné, že se zkrátka panely vylepšily a výrobce zapracoval i na pozorovacích úhlech. Klasické IPS glow tu však zůstalo, i když v lehce menší míře.


BenQ GW2750HM - pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Stejně jako je rozložení černé, tak adekvátně odpovídá i rozložení kontrastu. V pravém horním rohu je kontrast zkrátka výrazně nižší. Je to škoda, protože už při testu pozorovacích úhlů jsem zaznamenal výrazně dobré barvy. Kontrast to trošku kazí.


BenQ GW2750HM - kontrast při maximální jasu


BenQ GW2750HM - kontrast při jasu 120cd/m2


Při seřízení monitoru na 120 cd/m2 se ještě objevilo místo ve spodní části. Zde se také objevuje průsvit, a tím se i snižuje kontrast. Při maximálním jasu to tak vidět není.


Průběh jasu


Regulovat jas v OSD není problém. Sice v základu neexistuje rychlé tlačítko - musíte do OSD, ale vzhledem k tomu, že jde hned o první položku v OSD, tak to opravdu problém není. Jen je škoda, že minimální jas je celých 82 cd/m2. Pokud by byl například kolem 60 či 50 cd/m2, tak by jistě potěšil noční tvory víc.


BenQ GW2750HM - průběh jasu


Podsvícení


Homogenitu podsvícení měříme v 64 bodech. Tím se řadíme na špici, protože konkurence měří obvykle jen v 15-16 bodech. Díky tomu máte nejlepší představu o tom, jak podsvícení skutečně vypadá. Zkrátka zohledníme i lokální maxima daleko lépe. Díky tomu u nás mohou monitory dopadnou hůř, než u konkurenčních recenzí, ale je to jen tím, že měříme víc bodů. Víc bodů - lepší přesnost. To jen takové šťouchnutí do konkurence :-)

Nyní se podíváme na dnešní monitor LG IPS234V. Ten má trošku problém s tím, že uprostřed a na kraji je monitor světlejší než ve zbytku části obrazu. Podsvícení se tváří jako vlny na moři. Konkrétně dvě vlny, přičemž ta na pravé straně je výraznější a useknutá krajem obrazu. Obvykle jsme zvyklí na podsvícení ve tvaru hory Říp. Co je lepší, nechám na vás. Osobně mám raději (no úplně spokojený jsem s homogenním podsvícením, samozřejmě), když má monitor kraje tmavší. Neruší to tolik.


BenQ GW2750HM - podsvícení 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení 2D graf


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


BenQ GW2750HM - rozložení jasu v procentech


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Ještě si převedeme podsvícení do gamy 2,2, aby odpovídalo lépe lidskému oku. Osobní zkušenost je taková, že pokud se na grafu objeví oranžová barva, tak to je podsvícení, které již lidské oko vnímá jako nehomogenní. A zde je oranžové docela dost.


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu